Αρχική κοινωνία Προς αθώωση οι ανήλικοι στη Λάρισα

Προς αθώωση οι ανήλικοι στη Λάρισα

Παραμένει το αίσχος του «τρομονόμου».

Το πρωί της Παρασκευής εκδόθηκε η απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων της Λάρισας για τους 11 ανήλικους που δικάστηκαν με βάση διατάξεις του τρομονόμου, μετά τη σύλληψή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν την εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008 και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η απόφαση αθώωσε 7 από τους 9 νεολαίους, ενώ οι δυο καταδικάστηκαν σε 29 και 27 μήνες φυλάκισης με αναστολή για «διακεκριμένη φθορά κατ’ εξακολούθηση και έκρηξη».
Η αγόρευση του εισαγγελέα είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ενώ στην ακροαματική διαδικασία κατέπεσε το σύνολο των κατηγοριών που αποδίδονταν στους ανήλικους. Ήδη, από την πρώτη μέρα της δίκης οι αστυνομικοί υπέπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέδειξαν ότι επρόκειτο για μια αυθόρμητη και μαζική αντίδραση των πολιτών της Λάρισας στη δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού και δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο «τρομοκρατικό» σχέδιο, ούτε συστάθηκε για αυτό τον σκοπό καμία «τρομοκρατική» ομάδα.
Ο δικηγόρος Παύλος Μαουσίδης τονίζει στον Δρόμο πως οι μόνες κατηγορίες που θεωρείται πως στοιχειοθετήθηκαν είναι η ρίψη μολότοφ για κάποιους από τους κατηγορούμενους (αν και κατά τον ίδιο επί αυτών δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις) και η ρίψη πετρών, η οποία επισύρει απλή σύσταση του δικαστηρίου προς τους ανηλίκους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είμαστε έτη φωτός μακριά από τις κατηγορίες περί σύστασης τρομοκρατικής ομάδας, την οποία είδε ο τότε εισαγγελέας που παρέπεμψε τα παιδιά.
Παρά την κατάρρευσή του στη συγκεκριμένη δίκη, ωστόσο, παραμένει το θέμα της ισχύος του τρομονόμου της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο όχι μόνο δεν κατάργησε το ΠΑΣΟΚ αλλά τον «αναβάθμισε», διευρύνοντας τη λίστα των αδικημάτων που μπορούν να θεωρηθούν ως τρομοκρατικές πράξεις, περιλαμβάνοντας σε αυτά ακόμα και τη διοργάνωση συγκεντρώσεων ή ακόμα και την προαναγγελία κινητοποιήσεων.

Μ.Δ.
Σχόλια

Exit mobile version