Αρχική πολιτική αριστερά Προς έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη το ΜΑΑ

Προς έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη το ΜΑΑ

Στις 7-8 Απρίλη στην Αθήνα θα γίνει η έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Θέματά της είναι: α) οι εκλογές β) η στάση του ΜΑΑ απέναντι στο ευρώ γ) οι μετωπικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Ήδη στην ιστοσελίδα του ΜΑΑ υπάρχει kai σχετικό βήμα διαλόγου.
Η μέχρι τώρα θέση που είχε υιοθετήσει το ΜΑΑ σχετικά με το ευρώ, δηλαδή η θέση «Tο ευρώ δεν είναι ταμπού», θεωρείται από τον Αλ. Αλαβάνο ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και προτείνεται να υιοθετήσει το ΜΑΑ τη θέση για «έξοδο από το ευρώ». Στην πρόταση αυτή αντιτίθενται όλες οι συνιστώσες του ΜΑΑ καθώς και βασικά στελέχη του -ανένταχτοι (Χρ. Καπάταης, περιφερειακός σύμβουλος της Ελεύθερης Αττικής, Κ. Βαμβακάς, μέλος του συντονιστικού). Η τοποθέτησή τους είναι ότι για ένα μετωπικό σχήμα, όπως το ΜΑΑ, η υπάρχουσα θέση είναι επαρκής – ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη άποψη που έχει κάθε δύναμη για τα συνθήματα απέναντι στην Ε.Ε. και το ευρώ.
Ως προς το ζήτημα των εκλογών υπάρχει μια πληθώρα προσεγγίσεων για την τελική εκλογική επιλογή. Η ΚΟΕ έχει προτείνει να αναλάβει το ΜΑΑ νέα πρωτοβουλία για το ευρύτερο δυνατό μετωπικό ψηφοδέλτιο, ενώ οι άλλες συνιστώσες που συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη τοποθετηθεί εκλογικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μεριά του ο Αλ. Αλαβάνος θεωρεί θετική την προώθηση μιας πρότασης που έχει κατατεθεί από τους Ν. Γαλάνη, Κ. Παπουλή και Βαγ. Αντωνίου και που θέτει ως κεντρικό ζήτημα παρέμβασης στις εκλογές το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ. Στη βάση της πρότασης αυτής υπάρχουν ζυμώσεις με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία είναι ο μόνος σχηματισμός της Αριστεράς που θα μπορούσε να την αποδεχτεί. Αλλά κανείς δεν αποκλείει ακόμη και την αυτόνομη κάθοδο με βάση την πρόταση αυτή. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού του ΜΑΑ υπήρξε σκέψη, μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονούν οι αντιτιθέμενες εκλογικές προσεγγίσεις, το ΜΑΑ να μην κάνει κάποια συγκεκριμένη εκλογική επιλογή, αλλά να καλέσει στην υπερψήφιση αριστερών αγωνιστικών ψηφοδελτίων.
K.K.

 

Σχόλια

Exit mobile version