Αρχική πολιτική Προκλητικές απειλές Βενιζέλου για το χαράτσι μέ σω της ΔΕΗ

Προκλητικές απειλές Βενιζέλου για το χαράτσι μέ σω της ΔΕΗ

Τρέμουν την οργάνωση του λαού και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το ΣτΕ

Την προσφιλή του τακτική της μαζικής και επαναλαμβανόμενης εξαπάτησης και εκφοβισμού των καταναλωτών, συνεχίζει να ακολουθεί ο -κατ’ επάγγελμα… συνταγματολόγος-, υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος, που με μια κατάπτυστη ανακοίνωση που θυμίζει περισσότερο οθωμανικό φιρμάνι, ουσιαστικά απειλεί τους Έλληνες φορολογούμενους πως ό,τι και να κάνουν θα πληρώσουν το χαράτσι του τέλους ακινήτων.
Τόσο πολύ έχει φοβίσει τον Βενιζέλο και την παρέα του, το κίνημα αντίστασης των πολιτών μέσω των εκατοντάδων -πλέον- επιτροπών ενάντια στο χαράτσι του τέλους ακινήτων, που προσπαθεί με απειλές και εκβιασμούς για κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος να τρομάξει τον κόσμο που αντιστέκεται στην καταλήστευση του εισοδήματός του. Και αφού επίτηδες το υπουργείο άφησε για πάνω από μια εβδομάδα να δημιουργείται μια κατάσταση χάους στα σημεία πληρωμής των λογαριασμών, αφού με δόλο στράφηκε κατά της ΔΕΗ κατηγορώντας «στελέχη» της πως δημιουργούν «στρεβλή εικόνα» στον κόσμο για την καταβολή του αντιτίμου της ΔΕΗ μέσω τραπεζικών ΑΤΜ, έρχεται με μια ανακοίνωση να δηλώσει ευθαρσώς πως «ό,τι και να κάνετε, εμείς θα σας τα πάρουμε»! Δεν μπορεί ο κ. Βενιζέλος να παραδεχτεί ενώπιον των αφεντικών του της τρόικας, πως απέτυχε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του και ο κόσμος που συσπειρώνεται γύρω από το κίνημα της άρνησης πληρωμής πολλαπλασιάζεται, οπότε κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Απειλεί απροκάλυπτα… Και βεβαίως, κανείς στο υπουργείο δεν δείχνει να προβληματίζεται με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο τρίμηνο του 2011 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνώντας σε αξία τα 819 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει τα όρια της ανέχειας στα οποία έχουν φτάσει οι πολίτες.
Σύμφωνα με το υπουργικό φιρμάνι λοιπόν, δεν έχει νόημα οι πολίτες να εξοφλούν μέσω ΑΤΜ μόνο το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ό,τι και να κάνουν το «υπόλοιπο του λογαριασμού που δεν έχει εξοφληθεί» θα τους έρθει στον επόμενο λογαριασμό, ενώ το ίδιο το τέλος ακινήτων θα προωθηθεί στην Εφορία ως ληξιπρόθεσμη οφειλή μετά την παρέλευση 120 ημερών από την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού. Με τον τρόπο αυτό, ο ανεκδιήγητος υπουργός Οικονομικών, βάζει και τη ΔΕΗ -θέλοντας και μη- στο κόλπο, δηλώνοντας πως ό,τι και να πληρώσει ο καταναλωτής η οφειλή θα θεωρηθεί συνολική και θα κληθεί να την πληρώσει στον επόμενο λογαριασμό. Στο νέο αυτό κόλπο του υπουργού αντέδρασε άμεσα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το ΥΠΟΙΚ με αυτό τον τρόπο καταστρέφει εν γνώσει του και τη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της υπουργικής ανακοίνωσης, σύμφωνα με το οποίο «Για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος. Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ, κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας».

Αδιαφορία και για το ΣτΕ
Ο υπουργός που διαβεβαίωνε τους πολίτες πως «το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κανείς δεν δικαιούται να επιβάλει φόρους μέσω αυτού», αλλά λίγες ημέρες μετά ψήφισε το χαράτσι, δεν σταματά εδώ, καθώς γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων.
Το υπουργείο με μια κίνηση υπεκφυγής υπαινίσσεται πως εφόσον η απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί και επισήμως θα γίνει σεβαστή, επισημαίνοντας ωστόσο με περισσή αλαζονεία, πως το χαράτσι θα πληρωθεί τελικώς με άλλον τρόπο, μέσω του φοροεισπρακτικού μηχανισμού! (ε! αφού τα τάξαμε στους φίλους μας τους Γερμανούς, μη δείξουμε ότι είμαστε ανίκανοι να τα εισπράξουμε)…
Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ως αντισυνταγματική η ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων. Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν είναι αντισυνταγματική, καθώς δεν πρόκειται για μόνιμο, αλλά για έκτακτο φόρο (έχει επιβληθεί για δύο χρόνια).

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Exit mobile version