Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Προκαλεί η στάση του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη

Προκαλεί η στάση του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη

Εκατοντάδες αντιφασίστες απέτρεψαν την παρουσία Χρυσαυγιτών στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, αφού μετά την πρόσκληση που απέστειλε στη Χρυσή Αυγή να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος, με νέα επιστολή του προς το νεοναζιστικό κόμμα, ζήτησε να μην παραβρεθούν στην εκδήλωση, λόγω του φόβου πρόκλησης επεισοδίων από ενδεχόμενη προβοκάτσια.
Μάλιστα, στη σχετική επιστολή εξαίρει την ευαισθησία των χρυσαυγιτών σε θέματα που αφορούν την εθνική μνήμη και αντιμετωπίζει τους νεοναζιστές ως εγγυητές της ομαλής διεξαγωγής των εκδηλώσεων.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει στην επιστολή του: «Κατόπιν της πρόσκλησης που σας αποστείλαμε για να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 68 χρόνια του ολοκαυτώματος Χορτιάτη, είχαμε την επίσημη ενημέρωση ότι προετοιμάζεται προβοκάτσια με έκτροπα που, ενδεχομένως, θα αμαυρώσουν το μνημόσυνο και τη μνήμη των νεκρών προγόνων μας. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που αφορούν την εθνική μνήμη, σας παρακαλούμε να αγνοήσετε την πρόσκληση ως μη γενόμενη, συνεισφέροντας τα μέγιστα για να μην αμαυρωθεί η μνήμη των 149 θυμάτων του Χορτιάτη μας. Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για τη θετική σας συμβολή».
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο δήμαρχος του Χορτιάτη αποκαλεί προβοκάτορες τους αντιφασίστες που δήλωσαν την πρόθεση τους να εμποδίσουν την προκλητική παρουσία χρυσαυγιτών στην εκδήλωση και ταυτόχρονα εκφράζει το θαυμασμό του στα ιερά πιστεύω των φασιστών. Η επιστολή του δημάρχου φαίνεται ότι αποστέλλεται προκειμένου να προστατέψει τους χρυσαυγίτες από ενδεχόμενη προβοκάτσια, παρά αποτρεπτικά στην παρουσία τους.
Παρόμοια περιγράφονται τα γεγονότα όμως και από τους χρυσαυγίτες, που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για σειρά τηλεφωνημάτων με τη Δημοτική Αρχή, στα οποία τους έγινε γνωστό «πως κατόπιν επικοινωνίας που είχε με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (σημ. η Δημοτική Αρχή), διαπιστώθηκε συμφωνία απόψεων με τις αστυνομικές Αρχές, αφού κι αυτές είχαν τη ‘γνώμη’ πως θα ήταν προτιμότερο να μην παρευρεθεί η Χρυσή Αυγή στην εκδήλωση, διότι υπάρχουν ‘πληροφορίες’ περί προβοκάτσιας από μέλη της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς».
Αστυνομικές Αρχές και δημοτικοί άρχοντες δηλαδή είχαν την ίδια αντίληψη, ότι οι αντιφασίστες είναι προβοκάτορες που θα αμαυρώσουν την επέτειο, ενώ οι χρυσαυγίτες θεωρούνται τα θύματα μιας τεράστιας προβοκάτσιας που έχει στηθεί εναντίον τους.
Σε δήλωση του ο γραμματέας της Β’ Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Χρήστος Ρώσσιος αναφέρει: «Ο δήμαρχος Πανοράματος-Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης, εντέλει, δείχνει ότι δεν κατανοεί το πρόβλημα που δημιούργησε η πρόθεση του. Για πρώτη φορά στα χρονικά των εκδηλώσεων μνήμης στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη μαζί με τα θύματα να προσκληθούν και οι θύτες.
Θεωρούσαμε ότι η ανάκληση της πρόσκλησης προς την Χρυσή Αυγή έγινε γιατί ο κ. Καϊτεζίδης κατάλαβε το λάθος του με βάση τις καθολικές αντιδράσεις που υπήρξαν για την πρόσκληση αυτή (εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς και πολλές δημοτικές κινήσεις ακόμη και η Εκκλησία διά στόματος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως σεβασμιοτάτου Βαρνάβα εξέφρασε ρητά την αντίρρηση της στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στην επέτειο του ολοκαυτώματος).
Αντ’ αυτού, στην επιστολή ανάκλησης της πρόσκλησης ο δήμαρχος θεωρεί συλλήβδην όσους εξέφρασαν την αντίρρηση τους στο πρωτοφανές γεγονός ως προβοκάτορες και ταυτόχρονα εξαίρει την ευαισθησία της Χρυσής Αυγής σε θέματα που αφορούν την εθνική μας μνήμη.
Θέλουμε να τονίσουμε στον κ. Καϊτεζίδη ότι ο δημοκρατικός λαός που συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση μόνο προβοκάτορας δεν είναι και με την παρουσία του δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί τον νεοφασισμό».

Νίκη του αντιφασιστικού κινήματος
Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στον Χορτιάτη, με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναζιστικού ολοκαυτώματος. Η πρόσκληση του δημάρχου Καϊτεζίδη προς τη Χρυσή Αυγή να παραβρεθεί, προκάλεσε αντιδράσεις και κινητοποίηση κατοίκων και οργανώσεων από όλη τη Θεσσαλονίκη.
Η αστυνομία πραγματοποίησε μπλόκα στο δρόμο που οδηγεί στον Χορτιάτη, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει τη διέλευση πολιτών και πολιτικών οργανώσεων που κατευθύνονταν προς το Μνημείο του ολοκαυτώματος. Με την παρέμβαση πολιτών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ τα μπλόκα άνοιξαν. Όταν η επιμνημόσυνη δέηση ολοκληρώθηκε και οι επίσημοι βγήκαν από την εκκλησία, ισχυρή αστυνομική δύναμη σε σχηματισμό περικύκλωσε τους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της πορείας προς το σημείο του Μνημείου του ολοκαυτώματος.
Κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων αποδοκιμάστηκαν οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ο δήμαρχος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Στην εκδήλωση βρέθηκαν οργανώσεις από όλη την Αριστερά, καθώς και από τον αντεξουσιαστικό χώρο. Μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και ο βουλευτής της, τελικά, δεν εμφανίστηκαν.

 

Σχόλια

Exit mobile version