Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Πράσινο φως στη «χρυσοθηρία» στη Χαλκιδική

Πράσινο φως στη «χρυσοθηρία» στη Χαλκιδική

Εγκρίθηκε, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, η μελέτη των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει ότι τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Χαλκδικής πραγματοποίησαν συλλαλητήριο χθες στην παραλία της Ιερισσού ενώ οι επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία και τα χαρακτηριστικά που θα πάρει από εδώ και πέρα ο αγώνας τους.
Η Κατερίνα Ινγκλέζι, μέλος του Συντονιστικού Φορέων Δήμου Σταγείρων- Ακάνθού μιλώντας στον Δρόμο για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων μετά την απόφασή αυτή τόνισε ότι «ο λαός της Χαλκιδικής θα δείξει για ακόμη μια φορά σ’ αυτούς που βάζουν την υπογραφή τους χωρίς να υπολογίζουν τη γνώμη των κατοίκων ότι τα χρυσοθηρικά σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Δεν πρόκειται να περάσει ούτε μία μπουλντόζα, δεν πρόκειται να αφήσουμε να χτιστεί εργοστάσιο, δεν πρόκειται να γίνει καμία εξόρυξη. Το ίδιο έκαναν και με την Ολυμπιάδα, ενέκριναν τη μελέτη αλλά εμείς δεν τους επιτρέψαμε να προχωρήσουν σε εξορύξεις»
«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την απόφαση του ΥΠΕΚΑ ο Ζουμπάς Γιώργος, μέλος των Επιτροπών Ενεργών Πολιτών Ιερισσού, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να ακούει τα συμφέροντα των εργολάβων. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν τις ζωές μας.»
Να σημειώσουμε ότι το «έργο» της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός που προβλέπει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων όπως αργύρου, χρυσού και χαλκού καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου θα αναπτυχθεί στο Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη. Στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές το «έργο» θα πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη επιφανειακού/υπογείου μεταλλείου και με την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού. Αντίστοιχα στις Μαύρες Πέτρες/Μαντέμ Λάκκο με την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπογείου μεταλλείου στο Στρατώνι .
Λ.Α.
Σχόλια

Exit mobile version