Αρχική κοινωνία «Πράσινος» επενδυτής σε δημόσια έκταση

«Πράσινος» επενδυτής σε δημόσια έκταση

Το ΚΑΠΕ, η Τ. Μπιρμπίλη και ο… Σαβούρης. Ρεπορτάζ Γιώργος Κατερίνης.

Μια περίεργη παραχώρηση δημόσιας ιδιοκτησίας σε ιδιώτη για εκμετάλλευση φέρνει στο φως το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 110 στρεμμάτων στα Λεγραινά της Λαυρεωτικής, που ανήκει στο ΚΑΠΕ, επιχειρεί η διοίκησή του να το παραχωρήσει για ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού.
Το Κέντρο, που είναι κοινωφελής οργανισμός εποπτευόμενος από το κράτος, έχει σκοπό την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική χρήση ενέργειας. Μέσα, λοιπόν, στους σκοπούς του είναι και η ανάπτυξη και λειτουργία χώρων που θα προωθούν τόσο την ιδέα της εναλλακτικής ενέργειας, όσο και την έρευνα γύρω από αυτή. Άλλωστε, σε έναν άλλο ιδιόκτητο χώρο στο Λαύριο έχει υλοποιήσει μέσα από διάφορα προγράμματα, Επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο και Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που ώθησε τη διοίκησή του να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο σε έναν ιδιώτη για 20 χρόνια, έστω και με αντάλλαγμα ποσοστό 28% από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σταθμό;
Οι εργαζόμενοι, δικαίως, θέτουν μια σειρά ερωτήματα:
• Tι είναι αυτό που κάνει μια ιδιωτική επένδυση κερδοφόρα, παρά το μεγάλο ποσοστό που καλείται να αποδώσει στον ιδιοκτήτη τού χώρου;
• Γιατί το ΚΑΠΕ, που διαθέτει και την τεχνογνωσία, δεν το επιχειρεί μόνο του;
• Γιατί ο ιδιώτης επενδυτής προτιμά μια παραθαλάσσια έκταση;

Πράσινη επένδυση ή τουριστική εκμετάλλευση;
Από μια μικρή έρευνα που έκαναν οι εργαζόμενοι και επιβεβαιώσαμε κι εμείς, προκύπτουν και οι πιθανές απαντήσεις. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:
Η επιχείρηση η οποία έχει μειοδοτήσει ονομάζεται Easy Power, με μετόχους τον Ευάγγελο Σαβούρη και τα τέκνα του Νικόλαο και Βασιλική. Οι ίδιοι συναντώνται στο παρελθόν μέτοχοι της Telepassport  (μαζί με τον σημερινό πρόεδρο της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσο, τον πρώην υπουργό της Κύπρου Σ. Χάσικο κ.ά.), την εταιρία που εξαγόρασε αργότερα ο Θ. Λαναράς και τη συγχώνευσε με τη Lannet. Και οι δυο αυτές εταιρίες, σήμερα, έχουν κλείσει, αφήνοντας στον ΟΤΕ (με τον οποίο συναλλάσσονταν ως ιδιωτικοί πάροχοι τηλεφωνίας) χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Το όνομα της Telepassport, μάλιστα, έχει αναμειχθεί στη συζήτηση για το σκάνδαλο της Siemens, ως εταιρία-όχημα στη μεταφορά μαύρου χρήματος (δύο στελέχη της, ο μέτοχος Ηλίας Γεωργίου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σκαρπέλης, προφυλακίστηκαν μάλιστα για το γνωστό σκάνδαλο).
Πέρα από το παρελθόν του κ. Σαβούρη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάρθρωση της εταιρίας του. Ο όμιλος των εταιριών του περιλαμβάνει και μια εταιρία κατασκευής και εμπορίας οικιστικών και τουριστικών-παραθεριστικών κτιρίων, την Easyhouse. Λογικά, λοιπόν, σκεπτόμενοι οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΕ, βλέπουν πίσω από την «πράσινη» επένδυση του κ. Σαβούρη, το ενδεχόμενο ο επενδυτής να έχει βάλει στο μάτι το παραθαλάσσιο οικόπεδο για την ανάπτυξη μιας επικερδούς τουριστικής επιχείρησης.
Η τοποθεσία του οικοπέδου κοντά στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η τεράστια εμπορική του αξία και η παραλία του που, για χρόνια οι λάτρεις των μη κοσμικών παραλιών της Αττικής, τη θεωρούν διαμάντι (είναι γνωστή ως «παραλία ΚΑΠΕ»), είναι λογικό να προσελκύει πολύ περισσότερο τον επενδυτή, από τις αμφιβόλου αποδοτικότητας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Τους φόβους και τις αντιδράσεις των εργαζομένων του ΚΑΠΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται η διοίκησή του, η οποία και προχωρά, ακάθεκτη, στην υλοποίηση της σύμβασης. Με επιστολή του στις 2/6 το σωματείο απευθύνθηκε στην προϊσταμένη υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ζητώντας την παρέμβασή της για να διαφυλαχτεί η περιουσία του κέντρου.
Θα τολμήσει να ακυρώσει το διαγωνισμό ή άλλη μια δημόσια περιουσία θα δοθεί «αντί πινακίου φακής» σε ένα ιδιώτη -έστω και «πράσινο»- επενδυτή;

Αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση στο blog του σωματείου: https://sekape.blogspot.com/

Σχόλια

Exit mobile version