Αρχική περίπτερο ιδεών Πουτσήδες, Χοΐδηδες και...

Πουτσήδες, Χοΐδηδες και Βέρδοι!

«Στην Αμερική, τώρα, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι σε “καθεστώς αναμόρφωσης” -πάνω από 6 εκατομμύρια- απ’ όσους υπήρχαν στο φόρτε των γκουλάγκ επί Στάλιν», γράφει ο Adam Gopnik στο New Yorker.

«Η μαζική φυλάκιση σε μέγεθος χωρίς προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία αποτελεί ένα θεμελιώδες γεγονός στη χώρα μας σήμερα».  
«Είναι αυτή μια υπερβολή;», ρωτάει o Fareed Zakaria, ένας από τους διασημότερους δημοσιογράφους του CNN και του Time, και απαντάει ο ίδιος με στοιχεία αδιαμφισβήτητα (Time, 2 Απρ. 2012). «Η Αμερική έχει 760 φυλακισμένους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Όχι απλά πολύ περισσότερους απ’ όσους έχουν οι αναπτυγμένες χώρες, αλλά 7 έως 10 φορές περισσότερους. Η Ιαπωνία έχει 63 ανά 100 χιλιάδες, η Γερμανία 90, η Γαλλία 96, η Νότια Κορέα 97 και η Μεγάλη Βρετανία –με ποσοστό από τα υψηλότερα- έχει 153. Ακόμα και αναπτυσσόμενες χώρες που είναι πολύ γνωστές για τα προβλήματα εγκληματικότητας, έχουν το ένα τρίτο των ΗΠΑ. Το Μεξικό έχει 208 φυλακισμένους ανά 100 χιλιάδες και η Βραζιλία 242.»
«Εμείς εδώ στην Αμερική αποτελούμε το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά έχουμε το 25% των φυλακισμένων όλου του κόσμου», σχολίασε πικρόχολα στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα ο Pat Robertson, ένας από τους συντηρητικούς ευαγγελιστές μεγάλου κύρους, υπέρμαχος του «νόμου και της τάξης».
Τι συνέβη, άραγε, στην Αμερική, από το 1980 που οι φυλακισμένοι ήταν 150 άνθρωποι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους;
Απάντηση: αυτά που συμβαίνουν, τηρουμένων των αναλογιών, όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Πρώτα-πρώτα, αυξήθηκαν εξωφρενικά οι κοινωνικές ανισότητες σε σημείο να κατατάσσεται η Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο του διεθνούς index ανισοτήτων με την Αμερική! Ο πλούτος συγκεντρώθηκε σε λίγους ολιγάρχες και οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Οι χρεοκοπίες, οι αυτοκτονίες, οι άνεργοι, οι άστεγοι και τα συσσίτια είναι στοιχεία της νέας πραγματικότητας. Ο φόβος, η αστυνομοκρατία, οι φυλακές και τα στρατόπεδα ακολουθούν.
Στην Αμερική, στο πολιτικό πεδίο, η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια της επικράτησης ενός πανίσχυρου ρεύματος συντηρητισμού, απαραίτητου για την πραγματοποίηση εξοπλισμών και πολέμων, αλλά και τη συγκέντρωση του πλούτου στο 0,01% του πληθυσμού. Δεκάδες νόμοι στις πολιτείες διεύρυναν και αυστηροποίησαν τις ποινές για τους απείθαρχους και τους απροσάρμοστους στις προδιαγραφές του νεοφιλελευθερισμού, με τη συμβολή του δικαστικού σώματος. Οι τράπεζες, οι πανίσχυρες θρησκευτικές εταιρίες, οι βιομηχανίες όπλων και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδίως τα ελεγχόμενα από τον Μέρντοχ, όπως το Fox News, διευκόλυναν αυτή την πολιτική που μετέτρεψε την Αμερική σε μία τεράστια φυλακή, παραπλανώντας ένα φοβισμένο και αμόρφωτο λαό.
Το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν τη μητρότητα, το αντιπολεμικό κίνημα, ο αγώνας για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και το αίτημα για αποποινικοποίηση της χρήσης τουλάχιστον των ελαφρών ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν στο στόχαστρο των συντηρητικών δυνάμεων που επιστράτευσαν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους: το κράτος, το χρήμα, την προπαγάνδα και την καταστολή.
Μόνο μέσα σε ένα χρόνο συνελήφθησαν 1.660.000 Αμερικάνοι για ναρκωτικές ουσίες, πολλοί περισσότεροι απ’ όσους συνελήφθησαν για βίαιες επιθέσεις και κλοπές. Κι απ’ αυτές τις συλλήψεις οι 4 στις 5 ήταν μόνο για κατοχή. Οι μισοί φυλακισμένοι σήμερα στις ομοσπονδιακές φυλακές είναι για ναρκωτικά, οι περισσότεροι για κατοχή και χρήση και οι λιγότεροι για εμπορία.
Είναι στενάχωρο που η εμπειρία αυτή, η τόσο χειροπιαστή, αφήνει ανεπηρέαστη την ηγεσία του ΚΚΕ που τέτοιες εποχές, μεγάλης δυστυχίας, υπεραστυνόμευσης και εγκλεισμών, κατέβασε τους νεολαίους στους δρόμους και τις πλατείες για να εμποδίσει ένα νόμο που δεν θα έστελνε στις φυλακές νέους που κάνουν χρήση ουσιών. Ο συντηρητισμός στην Αριστερά δεν πέθανε μαζί με τα γραφειοκρατικά πρώην σοσιαλιστικά καθεστώτα. Απλά μεταλλάχθηκε.
Και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα για τους μετανάστες, άραγε τι προοιωνίζουν; Σεκιούριτι, σεκιούριτι, σεκιούριτι. Περισσότερες φυλακές, περισσότεροι φυλακισμένοι. Στις ΗΠΑ, απ’ όπου παίρνουν γραμμή οι πρωθυπουργοί και υπουργοί μας (βλέπε και έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στο Wikileaks), οι φυλακές ιδιωτικοποιούνται και η αστυνομία με τους δικαστές φροντίζουν να τους εξασφαλίζουν την «πελατεία», με περισσότερες καταδίκες και ποινές μεγαλύτερης διάρκειας. Ως αποτέλεσμα, γράφει ο Zakaria, «τα χρήματα με τα οποία χρηματοδοτούν οι πολιτείες τις φυλακές έχουν αυξηθεί έξι φορές περισσότερο από τα κονδύλια που διαθέτουν για την ανώτερη εκπαίδευση. Το 2011, η Καλιφόρνια ξόδεψε 9,6 δισ. δολάρια για τις φυλακές έναντι 5,7 δισ. για τα πανεπιστήμιά της. Από το 1980, η Καλιφόρνια έχει χτίσει ένα καινούριο πανεπιστήμιο και 21 φυλακές. Ένας φοιτητής κοστίζει στην πολιτεία 8.667 δολάρια το χρόνο, ενώ ένας φυλακισμένος κοστίζει 45.006!» Αυτό, στο Αμέρικα, λέγεται free world ή, στην κυριολεξία, big business!
Εύκολα αντιλαμβάνεται ένας σώφρων άνθρωπος τι σημαίνουν όλα αυτά. Πού οδηγούνται τα κράτη και οι κοινωνίες που παραδίδονται στους ολιγάρχες του πλούτου, οι οποίοι εφαρμόζουν τις πολιτικές με τα «βαποράκια» της εξουσίας, τους κάθε λογής Πουτσήδες, Χοΐδηδες και Βέρδους!
Ανασφαλής,
Γκαούρ

 

Σχόλια

Exit mobile version