Πολιτισμός & βαρβαρότητα

Του Ηρόστρατου

Η 17η Νοέμβρη του Αντώνη Σαμαρά  ή «Ο κύρης του σπιτιού»

 

«…Έπρεπε να εξασφαλίσω υπέρ των πολλών το έννομον αγαθόν της δημοσίας τάξεως και δημοσίας ασφαλείας. Έπρεπε να προστατεύσω την ζωήν και τας περιουσίας των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών ευθυνών, ανεξαρτήτως του αν ήμουν νόμιμος ή παράνομος και ανεξαρτήτως αν ήσκουν νομίμως ή διά της βίας την εξουσίαν.
…Εγώ απεφάσισα την επέμβασιν διά την εκκένωσιν του Πολυτεχνείου και την εξαφάνισιν του πυρήνος της εστίας της όλης αναταραχής…»
Γεώργιος Παπαδόπουλος, από την απολογία του για το Πολυτεχνείο

«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα.»
Σίμος Κεδίκογλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, για την εκκένωση της ΕΡΤ

Στη θέση του Παπαδόπουλου ο Σαμαράς
Στη θέση του Μαρκεζίνη ο Βενιζέλος
Στη θέση του Ζουρνατζή ο Κεδίκογλου
Στη θέση του Μαστοράκη ο Πορτοσάλτε
Η δική μας «18η Μπριμέρ»* απέδειξε για άλλη μια φορά πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Τότε ήταν η εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο. Τώρα η εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Τότε ήταν οι «αλήτες» φοιτητές, τώρα οι «τεμπέληδες» υπάλληλοι.
Το πρόβλημα είναι ότι οι μικροί και γελοίοι παράγουν μεγάλα και δραματικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.
Ξαναδιαβάζοντας τον Μαρξ, βλέπω μπροστά μου τα πορτρέτα των απεχθών και τιποτένιων: «…Κάθε απαίτηση για την πιο απλή αστική οικονομική μεταρρύθμιση, για τον πιο κοινό φιλελευθερισμό, για την πιο ρηχή δημοκρατία, τιμωρείται σαν “απόπειρα ενάντια στην κοινωνία”… Τέλος τα αποβράσματα της αστικής κοινωνίας σχηματίζουν την ιερή φάλαγγα της τάξης…».
Αυτή τη φάλαγγα που τόσο εξύμνησε, στην αθλιότερη ομιλία που έχει ακουστεί μέσα στη Βουλή. Την ομιλία του «δοτού» πρωθυπουργού. Του Σταύρακα-Σαμαρά. Που μας έκανε να καταλάβουμε γιατί ο Καραγκιόζης είναι πάντοτε επίκαιρος.
Θύμισε τον «κύρη του σπιτιού» που κάνει τον «μάγκα» στην οικογένεια και σέρνεται ως γλοιώδης γυμνοσάλιαγκας απέναντι σε κάθε αφεντικό:
Πες μας ποιος είσαι!
Εγώ είμαι ο κύρης
ο κύρης του σπιτιού, του μπαλκονιού, του σαλονιού,
της κουζίνας, του μπάνιου, της μπανιέρας, της πολυθρόνας μου,
της τηλεόρασης, της αγαπημένης μου εκπομπής,
των πιάτων που πλένει η γυναίκα μου
Είμαι ο κύρης των πάντων!
(Ημισκούμπρια, Ο κύρης του σπιτιού)

* Μπριμέρ σημαίνει «ομιχλώδης» και ήταν ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου που είχε καθιερώσει η Γαλλική Επανάσταση το 1789. Στις 18 Μπριμέρ (9 Νοεμβρίου) του 1799 ο Ναπολέων Βοναπάρτης έκανε πραξικόπημα και ανακηρύχτηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

_________________________________________________

 

Οι παρενέργειες της Τετράγωνης Λογικής

Καθώς παρακολουθούσα τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ο νους μου πήγε σε ένα εξαιρετικό παραμύθι που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για Το Παραμύθι της τετράγωνης λογικής (Μικρή Άρκτος) του Χρίστου Παπαδόπουλου, με 14 σχέδια του Κωνσταντίνου Έσσλιν. Ο συγγραφέας μας δίνει τη δική του -φανταστική- εκδοχή για το πώς δημιουργήθηκε το σκάκι, αλλά το κεντρικό θέμα είναι η ιστορία ενός βασιλιά που βάλθηκε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Όταν δεν το κατάφερε αποφάσισε να καταργήσει τους κύκλους από παντού! Έτσι το βασίλειό του, οι Κυκλάδες, μετονομάστηκε σε Ατλαντίδα, καταργήθηκαν τα στρογγυλά πιάτα και ποτήρια, απαγορεύτηκε να στρογγυλοκάθεσαι ή να κοιτάζεις την πανσέληνο, εξαφανίστηκαν οι μπάλες κι οι τροχοί, αλλά και οι στρογγυλές πίτσες του, απαγορεύτηκαν κάθε είδους κυκλώματα και κύκλοι συζητήσεων κ.ά.
Καθώς η εξουσία γίνεται πιο αμείλικτη και ο βασιλιάς αποφασίζει να οδηγήσει σε ομαδικό μαρτύριο τους παραβάτες που κατήγγειλε η μυστική του αστυνομία, αλλά εντόπισε και ο ίδιος κατασκοπεύοντας τους υπηκόους του, ο «υπάκουος» και τρομαγμένος λαός εξεγείρεται. Μια ιστορία για τον παραλογισμό της εξουσίας, αλλά και για την ανατροπή της. Για να μαθαίνουν τα παιδιά μας κι εμείς να παίρνουμε ιδέες!

_________________________________________________

 

Φθινοπωρινές ιστορίες

«Κάθε Δευτέρα το σύννεφο πάει στο σχολείο και παίζει τάπες με τους φίλους του».«Μόλις τώρα έγινε καλά η γόμα και η βροχή την πήρε για να παίξουν (τόσο πολύ ήθελε να παίξει η βροχή). Παίζουν πολύ ωραία και η γόμα αποφασίζει να μείνουν μαζί με τη βροχή στον ουρανό»
«Σήμερα η μικρή η Κυριακή/ παίζει μπάλα στην αυλή/ Εκείνη τη στιγμή έρχεται η Πέμπτη η κακή/ και η Παρασκευή η στρουμπουλή»
Στις σκοτεινές μέρες ενός φωτεινού φθινοπώρου, διαβάζω τις ιστορίες των παιδιών. Φθινοπωρινές ιστορίες που γεννήθηκαν στην Ε2 του 21ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου. Μακάρι να μπορούσα εδώ να σας τις γράψω όλες! Όταν ένας δάσκαλος με μεράκι και δημιουργικότητα αφήνει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους βγαίνει ένα πανέμορφο e-book, όπως αυτό που μπορείτε να διαβάσετε πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα της Ε’ τάξης. Μια Πέμπτη στο Περιστέρι ο τίτλος της και δεν θα διαβάσετε μόνο τα παραμύθια, αλλά θα δείτε πώς μπορεί να είναι το σχολείο στο πείσμα κάθε Αρβανιτόπουλου…
Περισσότερα: https://e2-21odsperisteriou.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6.html?spref=fb

Σχόλια

Exit mobile version