Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα

Πολιτισμός & βαρβαρότητα

Του Ηρόστρατου

Όταν ο Πάολο ντι Πάολο συνάντησε τον… Ηρόστρατο!

Κρίσιμο το ερώτημα που θέτει σήμερα ο Ηρόστρατος και απευθύνεται σε όλους μας… Πώς φτάσαμε ως εδώ; Ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο ντι Πάολο για τον οποίο έχουμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις στο ερώτημα αυτό -σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη χώρα του- με ένα μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα κολάζ και χρονικό της εποχής του «Μπερλουσκονισμού» στην Ιταλία.
Καθώς βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα, βρήκα την ευκαιρία να τον… ανακρίνω με τη βοήθεια του Ανταίου Χρυσοστομίδη.
Αντιγράφω τις απαντήσεις του:
«Το μυθιστόρημά μου έχει τις πηγές του σε συγγραφείς όπως ο Τζον Ντος Πάσος, αλλά επηρεάστηκα έντονα -όπως σημειώνω και στο τέλος του βιβλίου από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και τα κολάζ του- κάτι που αποδίδει θαυμάσια το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης».
«Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως “στρατευμένο” και δεν πιστεύω ότι ένας συγγραφέας πρέπει να έχει κάποια προγραμματική δέσμευση, αλλά να εκφράζει αυτό που αισθάνεται… Εκείνο που συνέβη σε μένα, είναι ότι γυρίζοντάς το βλέμμα μου προς τα πίσω είδα τη χώρα μου ως ένα τοπίο γεμάτο ερείπια…».
«Σκέφτηκα την Ιστορία της Ιταλίας του Μπερλουσκόνι ως ένα είδος κρουαζιέρας. Βγήκαμε στα ανοιχτά χωρίς προορισμό, χωρίς να ξέρουμε πού πάμε. Μου ήρθε σαν φαεινή ιδέα εμπνευσμένη από το παρελθόν του Μπερλουσκόνι…».
«Πάντοτε με γοήτευε η Ιστορία, αν και σπούδασα Φιλολογία. Νιώθω πως η ιστορική πραγματικότητα είναι κάτι που δύσκολα μπορείς να πλησιάσεις. Ο ιστορικός δουλεύει στο σκοτάδι κι αναζητά τις λάμψεις εκείνες που θα τον βοηθήσουν να επανασυστήσει την Ιστορία. Και η ιστορική αλήθεια συνεχώς ανασκευάζεται. Είναι εύθραυστη. Και συχνά καταλήγει ακόμη και στον “αναθεωρητισμό” που αρνείται πασιφανή γεγονότα, όπως ήταν το Ολοκαύτωμα…».
«Ο λογοτέχνης έρχεται αν δώσει μια συναισθηματική προσέγγιση. Αν ένας από τους λόγους που ο Ναπολέων έχασε τη μάχη στο Βατερλό, ήταν γιατί πονούσε το στομάχι του, αυτό μπορεί αν το γράψει ο συγγραφέας και όχι ο ιστορικός…».
«Ο ήρωάς μου που ενδιαφέρεται για την Ιστορία είναι κάτι σαν ηλικιωμένος νέος. Δυστυχώς οι άνθρωποι της γενιάς μου αδιαφορούσαν για το παρελθόν και την Ιστορία κι αυτό εξηγεί πολλά για το πώς φτάσαμε στο σήμερα».
«Διάλεξα ονόματα ανέμων για τους ήρωές μου (σ.σ. ο κεντρικός ήρωας λέγεται Τραμοντάνα και η αγαπημένη του Σιρόκο) καθώς πιστεύω ότι ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι που γεννιέται με τη σύγκρουση των ανέμων»…
Ο Ηρόστρατος προτείνει, ανεπιφύλακτα, το βιβλίο αυτό που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος – αναμένοντας πάντα μια ελληνική εκδοχή του…

________________________________________________

 

50 χρόνια – 12 εγκλήματα

Είναι μάλλον ασυνήθιστο για μια τοπική εφημερίδα να κλείνει 50 χρόνια συνεχούς έκδοσης και είναι φυσικό να το… γιορτάζει!
Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Έγκλημα στο χωριό που περιλαμβάνει 12 βραβευμένες ιστορίες που ξεχώρισαν στο Β’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Καφενείο Περιβολάκι (Αθηναίου 7, Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα – τηλ.: 2130-237687).
Φυσικά, η παρουσίαση δεν θα είναι…. «στεγνή». Κρασί, τσίπουρο και μεζεδάκι σπέσιαλ από την ομάδα του Καφενείου.

________________________________________________

 

Από τα εγκλήματα στους νεκρούς!

Όχι, δεν μας έχει πιάσει καμιά μακάβρια διάθεση, αλλά το να πάρεις μια γεύση από τη μεξικάνικη άποψη για το θάνατο, έχει το ενδιαφέρον της. Έτσι λοιπόν ο Ηρόστρατος θα πάει το Σαββατοκύριακο να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ για την Ημέρα των Νεκρών που οργανώνει ο Σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα «BALAM», με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού στην Αθήνα, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα «ASCLAYE», την Αστική Πολιτιστική Εταιρία «La Melena del Huachinango» και μελών της μεξικάνικης κοινότητας. Το πρόγραμμα που ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου με το στήσιμο και το στολισμό του Βωμού των Νεκρών – που είναι αφιερωμένος στα θύματα του φασισμού και του ρατσισμού περιλαμβάνει θεατρική παράσταση, εργαστήριο για παιδιά, εικαστική έκθεση, ομιλίες, παρέλαση στους δρόμους της πόλης και γλέντι των… νεκρών. Θα υπάρξει και δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στη Διεθνή Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα.
Πληροφορίες: Αίθουσα Εκδηλώσεων «ASCLAYE» Φαλήρου 47-Α. 2ος όροφος. Κουκάκι. Τηλ.: 210-9232204. Μετρό «Συγγρού-Φιξ». Είσοδος δωρεάν.

Σχόλια

Exit mobile version