Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.142

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.142

Του Ηρόστρατου

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς πλησιάζουμε προς τις γιορτές, τις πιο σκοτεινές των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα. Καλλιτέχνες και δημιουργικοί άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα βάζουν χρώμα στο γκρίζο των ημερών. Καλό είναι να τους στηρίξουμε διά της συμμετοχής μας. Μόνο κέρδος θα έχουμε!

Kινηματογραφικές απολαύσεις…
Για το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου είχαμε γράψει αλλά… κατόπιν εορτής. Φέτος, με μεγάλη χαρά μάθαμε πως παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, όχι μόνον θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ, αλλά θα έχει και πολλές νέες εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα θα διεξαχθεί και στην Κόρινθο και στο Λουτράκι (1-9 Δεκεμβρίου 2012 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι και στον Κινηματογράφο Λαΐς στη Κόρινθο.
Καθώς η τρίτη έκδοση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πελοποννήσου Cine@Art συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, μέρος των προβολών είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους αυτούς και φέρει τον τίτλο We can do. Επιπλέον, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών που πραγματοποιούν την πρώτη προβολή τους στο φεστιβάλ. Μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής πρόκειται να διαγωνιστούν για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ τον «Χρυσό Πήγασο», κατόπιν ψηφοφορίας μιας διεθνούς κριτικής επιτροπής. Παράλληλα θα γίνουν κι άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως είναι η έκθεση φωτογραφίας Κινηματογραφικά Καρέ και αφίσας με έργα σπουδαστών που διαγωνίστηκαν για την φιλοτέχνηση της αφίσας του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.
…και για παιδικές ταινίες στην Ολυμπία!
Παράλληλα με το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κορίνθου, στην Ολυμπία, από την 1η ως τις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 15ο φεστιβάλ Παιδικών Ταινιών.
Θα προβληθούν συνολικά 51 ταινίες από 32 χώρες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων). Η επίσημη έναρξη θα γίνει στο Θέατρο Απόλλων του Πύργου, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 στις 20:00.
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η Camera Zizanio που αφορά νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες. Φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 180 με ταινίες που προέρχονται από 110 σχολεία σχεδόν όλης της Ελλάδας, ακόμα και νηπιαγωγεία, αλλά και πολλά κινηματογραφικά εργαστήρια ή μεμονωμένους νεαρούς δημιουργούς.   

Η αρκούδα κοιμάται μέσα
Μια από τις πιο αγαπημένες εικονογράφους παιδικών βιβλίων, με ζωγραφιές που πραγματικά σε ταξιδεύουν, η Μυρτώ Δεληβοριά παρουσιάζει στην Γκαλερί «Astra» την τέταρτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο Η αρκούδα κοιμάται μέσα… Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 22 Δεκεμβρίου.
Τα έργα της έκθεσης σχηματίζουν ένα προσωπικό ζωολόγιο από λέξεις που δεν κατάφεραν να ειπωθούν σε μια ερωτική σχέση. Λύκοι, αρκούδες και πουλιά, άλογα με ή χωρίς καβαλάρη, πολεμιστές από μάχες που έγιναν πριν από χίλια χρόνια, αποκοιμιούνται, έξω από τον χρόνο, στο δωμάτιο ενός σπιτιού.
Η Μυρτώ Δεληβοριά έχει παρουσιάσει 3 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Γκαλερί «Astra» 2002, 2006 και «Πολυχώρος Μεταίχμιο» 2007) και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές (Χώρος Τέχνης «24»-Αθήνα 2005 Αφιέρωμα στην Μαρία Πολυδούρη, Γκαλερί Artville-Αθήνα 2010 Give Me A Sign, «Στοά του βιβλίου» – Αθήνα 1999 έκθεση εικονογράφησης από βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά κ.ά.). Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικής λογοτεχνίας και έχει βραβευθεί για τις εικονογραφήσεις της στα βιβλία Ιστορίες για παιδιά του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Εκδ. Εστία 2005) και Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Εκδ. Πατάκη 2010).
Info: Astra Galerie, Καρυατίδων  8,
Ακρόπολη

Όνειρα  πόλης…
H SCBWI  Greece   (το ελληνικό τμήμα του Society of Children’s Book Writers and Illustrators) διοργανώνει έκθεση εικονογράφων και συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101).
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης που θα διαρκέσει από σήμερα 1η  ώς τις 21 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τρεις κεντρικές εκδηλώσεις:
1 Δεκεμβρίου-6:30-9:30μ.μ. Εγκαίνια της έκθεσης με θέμα Όνειρα Πόλης. Κείμενα συγγραφέων συνοδεύουν τις δημιουργίες των εικονογράφων της SCBWI Greece.
8 Δεκεμβρίου-12:00μ.μ. Μουσικο-κουκλοθέατρο βασισμένο στο παιδικό βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών (Εκδ. Susaeta).
16 Δεκεμβρίου-12:00μ.μ. Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Μαριβίτας Γραμματικάκη Το αστέρι του γίγαντα (Εκδ. Καλέντη). Αφήγηση: Μαριβίτα Γραμματικάκη. Τραγούδια και μουσική: Νίκος Ξανθούλης.

Μεταλόγος
Γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια του επιστημονικού περιοδικού Μεταλόγος, η Συστημική Εταιρία Βορείου Ελλάδος διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη διεπιστημονικό διήμερο με επίτιμους καλεσμένους τη Mary Catherine Bateson διάσημη συγγραφέα και πολιτισμική ανθρωπολόγο και τον Wendel Ray μέλος του Mental Research Institute, Palo Alto, Διευθυντή του Αρχείου του Don D. Jackson και Καθηγητή της Οικογενειακής Συστημικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Luisiana.
Η Συστημική Εταιρία Βορείου Ελλάδος είναι ένας επιστημονικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2000 και έχει ως σκοπούς:
-Την επιστημονική διερεύνηση και μελέτη των ανθρώπινων συστημάτων και σχέσεων με βάση τη συστημική θεωρία και τις μετεξελίξεις της.
-Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των ειδικών της ψυχικής υγείας για τη συνεισφορά της συστημικής προσέγγισης στην πρόληψη και θεραπεία στον τομέα της ψυχικής υγείας, στην προαγωγή της ψυχικής & της δημόσιας υγείας των πολιτών.
Τα μέλη της είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ανθρωπιστικών επιστημών (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι κ.λπ.).

Ο συγγραφέας της Λέσχης των αθεράπευτα αισιόδοξων στην Αθήνα!
Πριν από έναν περίπου χρόνο γράφαμε γι’ αυτό το εξαιρετικό βιβλίο στον Δρόμο. Πρόκειται για τη «Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» από τα πιο πλήρη μυθιστορήματα που διαβάσαμε για την εποχή του Γαλλικού Μάη και κυρίως των όσων ακολούθησαν. Τώρα, την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου και ώρα 19.30μ.μ. ο συγγραφέας του βιβλίου, Jean-Michel Guenassia, θα βρίσκεται στον «Ιανό» και θα συνομιλήσει με το δημοσιογράφο και μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη. Από τις Εκδόσεις Πόλις θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι το βιβλίο του La vie rêvée d’Ernesto G.

Με διάβασες; Χάρισέ με!
Οι Εθελοντές του Πόρτο Ράφτη οργανώνουν τη δεύτερη συνάντησή τους με θέμα Με διάβασες; Χάρισέ με. Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εκδήλωση, όπου γίνονται συζητήσεις πάνω στη λογοτεχνία, ο καθένας φέρνει ένα αγαπημένο του βιβλίο, μιλάει γι’ αυτό και το χαρίζει. Στην προηγούμενη συνάντηση 21 άτομα αντάλλαξαν βιβλία με αυτόν τον τρόπο. Όσοι πιστοί, μπορείτε να προσέλθετε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο καφέ Remezzo στο Λιμάνι του Πόρτο Ράφτη. Όπως μας γράφουν στην πρόσκληση που μας έστειλαν οι Εθελοντές «…Θα μιλήσουμε για λογοτέχνες και έργα τους και θα χαρίσουμε ένα βιβλίο που έχουμε διαβάσει παίρνοντας ένα άλλο που θέλουμε να διαβάσουμε. Ευπρόσδεκτοι όλοι!». Εγώ θα πάω!

Σχόλια

Exit mobile version