Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.126

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.126

Του Ηρόστρατου

Ο Ηρόστρατος αν και νιώθει από αδιαφορία έως απέχθεια για τους αγώνες της Φόρμουλα1, προσυπογράφει με χαρά τη δήλωση του Ισπανού πρωταθλητή, Fernando Alonso, νικητή στην πίστα του Hockenheim, στο Grand Prix της Γερμανίας:«Δεν ασχολούμαι πολύ με την πολιτική, αλλά είναι αλήθεια: ένας Ισπανός με ένα ιταλικό αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί από Έλληνα να νικάει στη Γερμανία είναι πολύ καλό πράγμα»…

…κι ένας ταυρομάχος που κλαίει
Ένας άλλος Ισπανός, ο -πρώην πλέον- ταυρομάχος Αλβάρο Μουνέρα, ξέσπασε σε κλάματα στη μέση μιας ταυρομαχίας. Να πώς εξηγεί ο ίδιος τι συνέβη:
«Και ξαφνικά, έστρεψα το βλέμμα μου προς τον ταύρο. Είχε στα μάτια του μια αθωότητα που βλέπεις σε κάθε ζώο και με κοίταξε με αυτή, σαν να με ικέτευε να σταματήσουμε. Ήταν, μια κραυγή απόγνωσης για δικαιοσύνη που διαπέρασε όλο μου το είναι. Το περιγράφω σαν μια ανθρώπινη προσευχή, καθώς όταν κάποιος εξομολογείται, ελπίζει ότι θα συγχωρεθεί. Ένιωσα, σαν το χειρότερο πλάσμα πάνω στη Γη». Η είδηση, όπως τη μοιράστηκε μαζί μας στο Facebook ο συγγραφέας Τάσος Μελίτης , μου θυμίζει την αντίστοιχη περίπτωση ενός κυνηγού, που σταμάτησε το κυνήγι όταν κράτησε στο χέρι του έναν αετομάχο που είχε τραυματίσει ο ίδιος. Μην ψάξετε, φυσικά, τέτοιες ευαισθησίες στους πολιτικούς που μας κυβερνούν.

Η ΔΗΜΑΡ αγκαλιά με τα κονδύλια
Πέρα από την αγωνία του Φώτη Κουβέλη για την προεδρική καρέκλα, η ΔΗΜΑΡ φροντίζει να στήσει το μηχανισμό της σε κρίσιμα πόστα. Έτσι, έδωσε μάχη και κατάφερε να βάλει μια δική της υποψήφια, την κυρία Ελένη Καρατζόλα στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, όπου θα χειριστεί κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα έχει την ευκαιρία και για ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων… Βεβαίως, δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε πριν δούμε τι θα συμβεί, αλλά τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του συγκεκριμένου κόμματος, μας πείθουν για το χειρότερο!

…και η Ελλάδα κύριε;
…Η προεκλογική διαφήμιση της Ν.Δ. με τη σχολική τάξη, τώρα δικαιώνεται! «Και η Ελλάδα, κύριε;» ρωτούσε το κοριτσάκι.
«Θα πάει κατά διαόλου καλό μου, όπως και η Παιδεία», θα απαντούσε σήμερα ο δάσκαλος με την επιχειρούμενη διεύρυνση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Περιμένουμε να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η εκλεκτή της ΔΗΜΑΡ στο υπουργείο Παιδείας. Να μαντέψω;

…και ο πολιτισμός;
…Στην εκλεκτή του Ευάγγελου Βενιζέλου Λίνα Μενδώνη. Προφανώς η τριανδρία αναγνώρισε την τεράστια και πολυετή προσφορά της στον Πολιτισμό μέσα από το ίδιο πόστο… Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκε τον διορισμό της ο… ΔΟΛ (γιατί άραγε;) Γράφει σε διθυραμβικό άρθρο του Το Βήμα: «…Η συνεργασία, εξάλλου, του νέου υπουργού με την «παλιά» γενική μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα, όχι μόνο λόγω της γνωριμίας τους αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο ανανεωτικός αέρας που φύσηξε στην οδό Μπουμπουλίνας με την παρουσία του κ. Π. Γερουλάνου μπορεί να μετατραπεί σε πράξεις χάρη και στην εμπειρία της κυρίας Μενδώνη. Ιδίως, μάλιστα, όταν η ίδια χαρακτηρίζεται για την πίστη της στην ιεραρχία, στην οργάνωση και την τάξη…».

Στην Τήνο: Βιβλία εναντίον βαρβαρότητας!
Αντί της «τάξης» που μας προτείνει Το Βήμα, προτιμούμε την «αταξία» της λογοτεχνίας… Κι έτσι σας προτείνουμε μια βόλτα ώς την Τήνο, όπου διεξάγεται το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ.
Διαβάζουμε και προσυπογράφουμε:
«…Η οικονομική κρίση δεν προδιαγράφει μια ομαλή πορεία προς το μέλλον. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο πολιτισμός καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η λογοτεχνία μάς δίνει δύναμη να αντέχουμε όσα τρέχουν γύρω μας. Το βιβλίο είναι η απάντηση στη βαρβαρότητα και μας ανοίγει μια διέξοδο, μας οδηγεί σε πιθανότητες έξω από την καθημερινότητα!
Σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, ο πολιτισμός είναι ζωτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή. Η Ιστορία μιας χώρας γράφεται μέσω της Λογοτεχνίας της και το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου τον Ιούλιο του 2010 έθεσε τις βάσεις για τη σύνθεση μιας πολυεθνικής λογοτεχνικής γιορτής, με απώτερο σκοπό και μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Ελλάδα, και συνεπακόλουθα η Τήνος, τόπος και προορισμός πνευματικού / καλλιτεχνικού τουρισμού.
Η Κοινωνία των (δε) κάτω, στο πλαίσιο των σκοπών της που συνίστανται στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων της παγκόσμιας κοινότητας των συγγραφέων, διοργανώνει από 26 έως 28 Ιουλίου 2012, το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. Συμμετέχουν 19 συγγραφείς και ποιητές από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι οποίοι διαβάζουν στη γλώσσα τους. Οι μεταφράσεις των κειμένων θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά….».
Στη διοργάνωση συμμετέχουν o Δήμος Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. www.tinoslitfestival.com
Οι 19 συμμετέχοντες:
Πολ Βαντζελίστι (ΗΠΑ)
Νικολά Βερντάν (Ελβετία)
Ιρίνα Ρίνα Βίκιρτσακ (Ουκρανία)
Γιάννης Ευσταθιάδης (Ελλάδα)
Ιωάννα Καρυστιάνη (Ελλάδα)
Κώστας Κατσουλάρης (Ελλάδα)
Φρανσίς Κομπ (Γαλλία)
Μαράμ αλ-Μασρί (Συρία)
Κώστας Μουρσελάς (Ελλάδα)
Σάουκι Μπεζίε (Λίβανος)
Ευτυχία Παναγιώτου (Κύπρος)
Μάρκο Πογκασάρ (Κροατία)
Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Ελλάδα)
Ρίφαατ Σαλάμ (Αίγυπτος)
Αμάλ αλ-Τζουμπούρι (Ιράκ)
Ρομέο Τσολάκου (Αλβανία)
Νάταλι Χαντάλ (Παλαιστίνη)
Μπενσαλέμ Χιμίς (Μαρόκο)

…και με τα παιδιά στο Πόρτο Ράφτη
Δύσκολος χειμώνας περιμένει παιδιά και γονείς… Θα χρειαστούμε πολλές ανάσες. Μια από αυτές σήμερα το βράδυ στην εκδήλωση Παιδί, χαρά και γέλιο της Ζωής, που διοργανώνει το Σώμα Εθελοντών Πόρτο Ράφτη και περιλαμβάνει χαριστικό παζάρι με παιχνίδια, βιβλία και ρούχα για παιδιά, θέατρο, παραμυθομαγειρέματα με την μαγική τράπουλα, και άλλες πολλές εκπλήξεις.Info: Χώρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πόρτο Ράφτη στο Αυλάκι από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 10.00 το βράδυ. Αν θέλετε να χαρίσετε ή να βοηθήσετε στην ψυχαγωγία των παιδιών: τηλ.: 2299 400-811 ιστοσελίδα: www.ethelontesportorafti.com e-mail: portorafti.volunteers@gmail.com.

Σχόλια

Exit mobile version