Αρχική πολιτική Ποιος φοβάται το πρόγραμμα ELEGXIS;

Ποιος φοβάται το πρόγραμμα ELEGXIS;

Ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση η φοροδιαφυγή των πλουσίων. Του Ειδικού Συνεργάτη

Όλοι σχεδόν γνωρίζουν το TAXIS. Ελάχιστοι, όμως, έχουν ακούσει για το πρόγραμμα ELEGXIS. Το πρόγραμμα αυτό φέρεται να αποτελεί ένα ισχυρότατο εργαλείο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Μέσα από πολλαπλές διασταυρώσεις καταφέρνει να εντοπίσει τους πλέον πιθανούς φοροφυγάδες. Κι όμως, η εγκατάσταση του ELEGXIS επί χρόνια καρκινοβατεί. Το ποιον ευνοεί αυτό δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το καταλάβουμε. Καθώς στη χώρα μας, τουλάχιστον ένα 10% του πληθυσμού, που έχει μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, φαίνεται να μην τα δηλώνει (στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου παρουσιάστηκε έρευνα η οποία αποδεικνύει ότι μόλις 0,7% των φορολογικών δηλώσεων αφορά οικογενειακά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). Έτσι συνεχίζεται, μέσω της φορολογίας, η κοινωνική εξόντωση των χαμηλών εισοδημάτων. Ένας φαύλος κύκλος που στο κέντρο του βρίσκεται η διαπλοκή του σάπιου πολιτικού συστήματος και της πλουτοκρατίας.

Εφτά χρόνια καθυστερήσεις
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και την εγκατάσταση του προγράμματος έγινε το 2005. Χρειάστηκε 2 χρόνια το υπουργείο Οικονομικών -τυχαία άραγε η καθυστέρηση;- για να καταλήξει στον προμηθευτή. Ήταν η εταιρία Intracom. Η σύμβαση δεν είχε μεγάλο ύψος: γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Θα αρκούσε για την απόσβεσή της η είσπραξη ενός και μόνο προστίμου από τα πολλά που θα μπορούσαν να επιβληθούν. Ο χρόνος για την υλοποίηση της Σύμβασης επίσης σύντομος: 1 χρόνος. Το 2008 θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το πρόγραμμα έτοιμο για χρήση. Μέχρι στιγμής όμως, 4 χρόνια μετά, φαίνεται ότι απέχουμε πολύ από το να αποκτήσει το ελληνικό κράτος ένα ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Τυχαίο άραγε κι αυτό;
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το πρόγραμμα ELEGXIS έχει εγκατασταθεί μέχρι στιγμής και λειτουργεί δοκιμαστικά μόνο στο ΣΔΟΕ και σε ορισμένες Εφορίες. Είναι προφανές ότι έτσι ο όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών που θα μπορούσε να αξιοποιήσει, περιορίζεται σημαντικά. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει εγκατασταθεί στα Τελωνεία και στον Εσωτερικό Έλεγχο. Το τελευταίο είναι το κρισιμότερο σημείο, γιατί μόνον έτσι αντιμετωπίζονται οι «κάτω από το τραπέζι» συναλλαγές.

Αποτελεσματικότητα
Υπέρ της αποτελεσματικότητας του ELEGXIS συνηγορεί το γεγονός ότι προέρχεται από τη Δανία και εφαρμόζεται σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν σύστημα υψηλής φορολόγησης και επιτυγχάνουν τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Χρησιμοποιείται επίσης σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ -και είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ η φοροδιαφυγή διώκεται συστηματικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, απτή απόδειξη για την αποτελεσματικότητα του ELEGXIS αποτελεί το γεγονός ότι ήταν αρκούντως ικανή η χρησιμοποίηση ενός υποτμήματος του προγράμματος από το ΙΚΑ, για να εντοπιστεί το γνωστό κύκλωμα με τις παράνομες άδειες εγκυμοσύνης στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Εφαρμόζεται, δηλαδή, και στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Σιωπή
Mεγάλη απορία προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, καθηγητής Πληροφορικής κ. Διομήδης Σπινέλης, ουδόλως αναφέρεται στο ELEGXIS στις διάφορες συνεντεύξεις που παραχωρεί. Για παράδειγμα, σε συνέντευξη στους Νέους Φακέλους, στον Σκάι (https://folders.skai.gr/main/theme?id=287&locale=el), ενώ ρωτιέται επανειλημμένα για το τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Σπινέλης αποφεύγει ακόμη και την αναφορά του λέξης ELEGXIS.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια δοκιμαστική εφαρμογή του ELEGXIS σε ΔΟΥ βορείου προαστίου εντοπίστηκε κυβερνητικό στέλεχος σε υψηλή θέση στη λίστα με τους πιθανούς φοροφυγάδες. Άμεση συνέπεια ήταν το «ξεκλείδωμα» του προγράμματος. Μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, καθώς το πρόγραμμα, στην κανονική εκδοχή του, λειτουργεί «κλειδωμένο», έχει δηλαδή την «ενοχλητική» ιδιότητα να μην μπορεί κανείς να παρέμβει στη διερεύνηση που κάνει και στο αποτέλεσμα που δίνει. Είναι, άραγε, άσχετο το ξεκλείδωμα με το γεγονός ότι έφθασε η Intracom να εξαγοράσει στοχευμένα το σχετικό τομέα της δανέζικης εταιρίας που έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα, δηλαδή, τον τομέα λύσεων compliance της WM-data Denmark;
Μετά απ’ όλα αυτά, το ερώτημα που δημιουργείται είναι το ώς πότε το πρόγραμμα ELEGXIS, το οποίο όφειλε να δουλεύει από το 2008, θα σέρνεται. Μήπως έφτασε η στιγμή, τα μεγάλα εισοδήματα που επί χρόνια φοροδιαφεύγουν, επιτέλους, να εντοπισθούν και να πληρώσουν; Μήπως έφτασε η στιγμή να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων;

 

Σχόλια

Exit mobile version