Αρχική κοινωνία Πλησιάζει ο φθινοπωρινός βραχνάς

Πλησιάζει ο φθινοπωρινός βραχνάς

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Ούτως ή άλλως, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το μυαλό μας, είτε πήγαμε, είτε θα πάμε, είτε δεν θα πάμε διακοπές, είναι στο φθινόπωρο και τα προεόρτια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η οικονομική στενότητα γίνεται βραχνάς και ο κλοιός σφίγγει από παντού.

Η δημόσια παιδεία διαλύθηκε

Έως και 40% έχουν αυξηθεί φέτος οι αιτήσεις προς τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, για εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι θέσεις έχουν κλείσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου. Περίπου 1.060 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός δημοτικών σταθμών και οι δήμαρχοι απεγνωσμένα αναζητούν χώρους για να καλύψουν τις ανάγκες. Τα τροφεία είναι τσουχτερά, με πρωταθλητή το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου φτάνουν τα 1.600 ευρώ το χρόνο! Στους ιδιωτικούς σταθμούς ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, φτάνοντας έως και τις 4.000 ευρώ.
Πολλοί γονείς χρωστάνε ακόμα τα δίδακτρα της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς στα φροντιστήρια και το «φέσι» φτάνει έως και το 30%. Τα ίδια ισχύουν και στα ιδιωτικά σχολεία. Πάνω από 20%, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκαν οι εγγραφές παιδιών στα δημόσια σχολεία τον Ιούνιο και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το Σεπτέμβριο.
Σε σύνολο 85.000 φοιτητών περίπου, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπάρχουν μόνο 1.740 κλίνες στις 5 φοιτητικές εστίες, καλύπτοντας έτσι μόλις το 2% του φοιτητικού πληθυσμού. Για το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, υπάρχουν μόνο 108 δίκλινα δωμάτια. Το ξεχασμένο αίτημα «Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές», έγινε ξανά επίκαιρο όσο ποτέ.

«Λουκέτο» στην πρόνοια
Οκτώ από τα δώδεκα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται 1.090 παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, κινδυνεύουν με λουκέτο. Τα κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας έχουν περικοπεί από 10 έως 40% και η κρατική επιχορήγηση για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν έχει δοθεί. Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης για τα δώδεκα ιδρύματα είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ, που αν δεν δοθεί οι σύγχρονοι «καιάδες» είναι προ των πυλών.

Ανεργία και πτώση τζίρου
Οι έμποροι, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις –που έφτασαν έως και το 70%– παραπονιούνται ότι ο τζίρος τους έπεσε έως και 20%. Η αγορά της πόλης βογγάει. Ο Σεπτέμβρης θα φέρει νέα λουκέτα και άνεργους εμποροϋπαλλήλους.
Ο τουρισμός στην Χαλκιδική και την Πιερία έχει πτώση έως και 20% και ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης έχει μειωθεί έως και 60%. Όσοι, χρόνια τώρα, έβγαζαν το χειμώνα με τα «καλοκαιρινά έσοδα», αγωνιούν πώς θα επιβιώσουν με δεδομένο ότι οι δουλειές το χειμώνα είναι δυσεύρετες.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες
Οι εκλογές που έρχονται πρέπει να γίνουν αφορμή οργάνωσης των πολιτών κατά των μέτρων που μαυρίζουν τη ζωή μας. Οι δράσεις των επιτροπών Ακρίβεια-ΣΤΟΠ, των πολιτών κατά των διοδίων, οι πρωτοβουλίες για μείωση των τιμών στα σούπερ-μάρκετ, έχουν δώσει τα πρώτα χαμόγελα. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος για να αντεπεξέλθουμε στο θερμό χειμώνα που έρχεται!

 

Σχόλια

Exit mobile version