Αρχική πολιτική Πλασαρίσματα μέσω της τακτικής των ίσων αποστάσεων

Πλασαρίσματα μέσω της τακτικής των ίσων αποστάσεων

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τρεις μέρες πριν τις εκλογές θέλησαν να εκφράσουν μία άποψη και να υποδείξουν μία στάση για τις εκλογές (ψήφος) και μετά από αυτές (κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ).

Μια παρέμβαση που έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τον Τύπο. Διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε την ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑΣ, αλλά δεν καταλάβαμε καλά τι λέει για την περιφέρεια Αττικής. Δείτε δύο σχετικά αποσπάσματα:
«Καλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και όλους τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν, με την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όποιο αριστερό ψηφοδέλτιο κι αν επιλέξουν, να πουν όχι στο Μνημόνιο, στην τρόικα, στην Ε.Ε., στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στον «Καλλικράτη». Η αριστερή ψήφος μπορεί να συμβάλει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του Μνημονίου, για την ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για μια νέα προοπτική κοινωνικής αφύπνισης και για μια νέα ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Ιδιαίτερα η ψήφος στα ριζοσπαστικά αριστερά και οικολογικά σχήματα που έχουν συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και οικολογίας, αλλά και σε άλλα αριστερά σχήματα, με θετική συμβολή στα κινήματα και στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών, στα οποία μετέχουν επί μέρους δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σαφές Συριζικό πρόγραμμα και χρώμα, θα προωθήσει τους κεντρικούς ενωτικούς στόχους του κινήματός μας.»
Στην πρώτη παράγραφο, μέσα από το «ψηφίστε Αριστερά» γιατί αυτό είναι αντιμνημονιακή-αντικυβερνητική ψήφος, καταγράφεται πρόδηλα η αγωνία να πιστωθεί η ψήφος στον Μητρόπουλος ως αντικυβερνητική, κάτι που ο ίδιος δεν αποδέχεται. Πρόδηλη είναι επίσης η παρασιώπηση του γεγονότος ότι για ανατροπή της κυβέρνησης μιλάει ρητά μόνο ο Α. Αλαβάνος.
Στη δεύτερη παράγραφο μέσα από την έκφραση για τα σχήματα που έχουν συριζικό πρόγραμμα και χρώμα, επανέρχεται και πάλι η πλάγια κριτική προς τον Αλαβάνο στο σχήμα του οποίου καταλογίζεται ότι δεν αποπνέει τα παραπάνω. Διαμορφώνεται έτσι μια νέα νομιμότητα, η οποία προφανώς περιλαβαίνει και τους υπογράφοντες πλάι βεβαίως στην ηγεσία του ΣΥΝ που έχουν κατοχυρωμένο και περίπου θεσμοποιημένο το δικαίωμα να μιλούν εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις αποστάσεις από τα «της συνάντησης με τον σοσιαλιστικό χώρο» τα κεντροαριστερά σχήματα και την κεντροαριστερή πορεία τα οποία δεν αναφέρονται πουθενά –και ορισμένοι, μάλιστα, από τους υπογράφοντες υποστηρίζουν ανοιχτά το Μητρόπουλο-, η ανακοίνωση μας προϊδεάζει για μελλοντική συμπόρευση με τον Τσίπρα.
«Ένα είναι βέβαιο. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», «υπέρβαση της πραγματικότητας» λένε. Το ίδιο όμως υπόσχεται και ο Τσίπρας με τις μετεκλογικές πρωτοβουλίες που εξαγγέλλει ότι θα αναλάβει.
Να το πούμε καθαρά: Μάλλον πρόκειται για πλασαρίσματα εν όψει προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, μάλλον πρόκειται για κινήσεις εσωτερικού διαγκωνισμού.
Διότι ως ανακοίνωση που σκοπεύει τάχα να συμβάλει σε κάτι τρεις μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ουδεμία επιρροή έχει.
T.N.

 

Σχόλια

Exit mobile version