Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Πιλότος ξεπουλήματος η Θεσσαλονίκη

Πιλότος ξεπουλήματος η Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση ξεκινά τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, την ίδια στιγμή που αρνείται τη χρηματοδότηση της Σχολής Τυφλών
και του ξενώνα προσφύγων

Eπίθεση στους εργαζόμενους. Ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική. Ιδιωτικοποιήσεις. Εργολαβίες. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Μία πρώτη γεύση των παραπάνω κατάφεραν να πάρουν οι Θεσσαλονικείς, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, καθώς μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης έθεσε τη Θεσσαλονίκη σε ρόλο πιλότου για ό,τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στη χώρα.
Χτύπημα πρώτο: Επανέρχεται δραματικά το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες το 23% της επιχείρησης, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διοίκησης της εταιρίας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, αντιδρώντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και απαιτώντας να λήξει το καθεστώς της εκχώρησης της λειτουργίας των μεγάλων εγκαταστάσεων σε εργολάβους με απευθείας αναθέσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, δηλώνει με σαφήνεια στο Δρόμο ότι «όπου μπήκαν ιδιώτες ενδιαφέρθηκαν μόνο για το κέρδος, ενώ αδιαφόρησαν πλήρως για τις υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποδομές δισεκατομμυρίων ευρώ τις άφησαν να ρημάξουν, ξεζούμισαν το κοινό προς όφελος των κερδών και εγκατέλειψαν μετά τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς ο κόσμος και οι κυβερνήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκαν χρόνια για να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται».
Χαρακτηριστικά ο κ. Αρχοντόπουλος μας αναφέρει ότι στο Παρίσι ο δήμος προχώρησε σε επανακρατικοποίηση της εκεί εταιρίας ύδρευσης, τον έλεγχο της οποίας είχαν αναλάβει μάλιστα γαλλικές εταιρίες, όταν έγινε αντιληπτό ότι οι καταναλωτές θίγονταν από την ιδιωτικοποίηση. Σε ανάλογη περίπτωση στην Αγγλία επί Θάτσερ, οι πολίτες έφτασαν να προμηθεύονται «υδροκάρτες» –κάτι σαν τηλεκάρτες–, καθώς αδυνατούσαν να αντέξουν το κόστος των τιμολογίων του νερού. Και σε αυτήν την περίπτωση η αγγλική κυβέρνηση προχώρησε σε επανακρατικοποίηση της επιχείρησης ύδρευσης.
– Χτύπημα δεύτερο: Σε ευρεία σύσκεψη την περασμένη Τρίτη με τη συμμετοχή της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και φορέων της πόλης τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίου (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες και της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΘ. Να θυμίσουμε ότι το 2007-2008 οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εξαιτίας της απόφασης να παραχωρηθεί ο ΣΕΜΠΟ στο ναυτιλιακό κολοσσό Hutchison, βρετανικών συμφερόντων, με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η συμφωνία με την πολυεθνική εταιρία δεν προχώρησε, καθώς η Hutchison με πρόσχημα την οικονομική κρίση απέσυρε το ενδιαφέρον της. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από συγκεκριμένους φορείς της πόλης –βλ. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος– ζητήθηκε να γίνουν προσπάθειες να επανέλθουν οι εταιρίες που είχαν εκδηλώσει τότε ενδιαφέρον να τους παραχωρηθεί ο ΣΕΜΠΟ. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι ο ΟΛΘ είναι κερδοφόρα επιχείρηση και σε καμία περίπτωση η ανάπτυξή του δεν εξαρτάται από την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του οργανισμού. Παράλληλα δηλώνουν σίγουροι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες απολύσεις συναδέλφων τους και μειώσεις στους μισθούς τους. Τέλος η πόλη θα χάσει ένα σημαντικό κεφάλαιο της οικονομικής και πολιτιστικής της ιστορίας, αλλά και ένα από τα βασικά οχήματα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τα επόμενα χρόνια.
– Χτύπημα τρίτο: Χωρίς ρεύμα έμεινε για πέντε ημέρες ο ξενώνας προσφύγων στο κέντρο της πόλης, όταν η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, καθώς η προηγούμενη διοίκηση είχε αφήσει ένα τεράστιο χρέος. Δέκα οικογένειες και τριάντα ανήλικα παιδιά έμειναν χωρίς φως, μπάνιο, ζεστό νερό και κουζίνα για μαγείρεμα. Αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης και φορείς ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του ξενώνα, καθώς εξήντα άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη.
– Χτύπημα τέταρτο: Αρνείται τη χρηματοδότηση της Σχολής Τυφλών το υπουργείο Υγείας. Η υφυπουργός μάλιστα, Φώφη Γεννηματά, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την οικονομική κατάσταση της Σχολής «βαρέλι χωρίς πάτο» και να δηλώσει ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να συνεχιστεί η λειτουργία της. Γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα.
Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Exit mobile version