Αρχική πολιτική αριστερά Πετυχημένη η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Πετυχημένη η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο η συγκυρία, οι αναγκαίες συμμαχίες και οι αντιστάσεις

Περισσότερα από 700 άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο που έγινε η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη Δευτέρα. Μια πετυχημένη εκδήλωση, αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψιν ότι μιλάμε για μια περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επίμονες προσπάθειες στελεχών του, δεν έχει την ανάλογη παρουσία με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Δευτέρας, λοιπόν, τα πράγματα πήγαν καλά για το συμμαχικό σχήμα και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε μπροστά σε ένα σχετικά πυκνό κοινό.
Μέσα στο γήπεδο ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε αρκετό χειροκρότημα όταν μίλησε για τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην οικονομική κρίση, δηλαδή για την άρνηση της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, για τη στήριξη μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους για το δημόσιο έλεγχο σε όλες τις τράπεζες, για τη φορολόγηση των πλουσίων και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα έχει καμία σχέση με τα αναπτυξιακά «κατορθώματα» του εκσυγχρονισμού του Σημίτη και της νέας διακυβέρνησης του Καραμανλή. Οι παρευρισκόμενοι επιδοκίμασαν τον Αλέξη Τσίπρα όταν μίλησε για την ενότητα της Αριστεράς και για τη συνεργασία της Σοφίας Σακοράφα με τη συμμαχία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πριν από τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη των τοπικών αντιστάσεων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τονίζοντας ότι «είναι να απορεί κανείς πώς κάποιοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα ανέστρεφε το κλίμα κατακραυγής, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Μνημονίων» και συμπλήρωσε ότι «μόλις ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέει. Καταρρέει μπροστά στην υποχρέωση να πάρει νέο γύρο μέτρων, μαζεύοντας μερικά δισεκατομμύρια ακόμα από μια κοινωνία στα όρια της απελπισίας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ακόμα και ο πιο άσχετος με τα οικονομικά άνθρωπος, μετά από δύο χρόνια σε αυτόν τον παραλογισμό, μπορεί πλέον να το καταλάβει. Δεν μπορείς να βγεις από την κρίση αν δεν αντιμετωπίσεις την ύφεση και την ανεργία. Δηλαδή αυτό που είπε η Αριστερά από την πρώτη στιγμή της κρίσης».
Ο Α. Τσίπρας δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς συναίνεσε στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου για να εξασφαλίσει την  συμπάθεια των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων. Ψήφισε έναν Προϋπολογισμό τον οποίο είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση και τον οποίο υπό άλλες συνθήκες θα καταψήφιζε με χέρια και με πόδια. Και σήμερα έχει διαπιστώσει ότι έχει εγκλωβίσει το κόμμα του σε ένα καταστροφικό παιχνίδι, χάνοντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Και χάνοντας και τη δυνατότητα να καρπωθεί πολιτικά –έστω και στο ελάχιστο– την τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια που προκύπτει από την πολιτική των μνημονίων».
Αναφορικά με τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του μαύρου μετώπου τρέμουν μια κοινή κάθοδο της Αριστεράς στις εκλογές και επανέλαβε ότι «θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές, γιατί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Και κυρίως γιατί φοβούνται, τρέμουν την πιθανότητα ένας νέος συνασπισμός εξουσίας να συγκροτηθεί με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς και να τους ζητήσει λογαριασμό». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε ακόμη μια φορά την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και τον Φώτη Κουβέλη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε γειτονιές που «ξεκίνησε ο αγώνας ενάντια στο χαράτσι, εκεί που συγκροτούνται πρωτοβουλίες και αντιστάσεις».
Με την ιδιότητα και του περιφερειακού συμβούλου, επισήμανε ότι «η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει οδηγηθεί, όπως και όλη η χώρα, σε πλήρη παραγωγική διάλυση. Ο λαός πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά το μοντέλο ανάπτυξης που επέβαλαν στη χώρα οι ντόπιοι αεριτζήδες και το ξένο κεφάλαιο».
«Η νεολαία είναι σε απόγνωση. Στην πόλη μας ζουν και σπουδάζουν πάνω από 80.000 φοιτητές που ήδη σκέφτονται τη λύση της μετανάστευσης. Να μου επιτρέψουν να τους στείλω ένα μήνυμα», δήλωσε ο Γ. Θεοδωρόπουλος και συνέχισε: «Έχετε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε το τοπίο. Να αποτρέψετε την καταστροφή, να βρείτε διέξοδο. Να φτιάξετε τη ζωή σας. Δεν σας αξίζει το μέλλον που σας ετοιμάζουν. Αντισταθείτε! Το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, τα ΤΕΙ, τα σχολεία, τα στέκια να γίνουν πυρήνες ανατροπής όσων σχεδιάζουν να μας φέρουν πίσω στη δεκαετία του ’50. Να μην επιτρέψετε να είστε η χαμένη γενιά. Αλλάξτε τα όλα».
Τέλος, ο Γ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που έχουν συγκροτηθεί από τους πολίτες και δήλωσε ότι «ο λαός έχει παραταχθεί σε θέσεις μάχης και αναζητά τους στρατηγούς του. Το 2012 να είναι μια αγωνιστική και ελπιδοφόρα χρονιά».              
    Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version