Αρχική κοινωνία Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό

Oι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη γίνονται μέσα σε ένα βαρύ κοινωνικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί από τη λαίλαπα των οικονομικών και θεσμικών μέτρων που υπαγορεύει η τρόικα και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του προγράμματος «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας. Είναι τέτοια η λαϊκή δυσφορία ώστε σχεδόν όλοι οι εκλογικοί συνδυασμοί καταφέρονται κατά του Μνημονίου. Όχι μόνο οι συνδυασμοί που στηρίζει η Ν.Δ., η οποία θα εφάρμοζε τα ίδια -αν όχι και χειρότερα- αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και οι κυβερνητικοί συνδυασμοί καμώνονται ότι κατανοούν την κατάσταση των εργαζομένων, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, και γίνονται και αυτοί «αντιμνημονιακοί».

Αν για τους άλλους η αντιμνημονιακή ρητορεία έχει σαν στόχο την εξαπάτηση του λαού, για μας είναι πεποίθηση ότι το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά το Βόρειο Αιγαίο.

Στο Μνημόνιο οφείλεται: 1) Η μείωση των εισοδημάτων μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. 2) Η παράλληλη μείωση των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου στο 50% μέσα στο 2010). 3) Η ουσιαστική κατάργηση του «Θησέα», που στερεί από την περιφέρεια πάνω από 150 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία. 4) Το ουσιαστικό πάγωμα των χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανικανότητα να υπάρχει η «ίδια συμμετοχή» του κράτους.
Εμείς προτάσσουμε τα παρακάτω: 1) Κοινωνική προστασία τώρα! 2) Η εργασία σε πρώτο πλάνο τώρα! 3) Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά μας τώρα! Και πρέπει να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους με γενναία αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ και γενναία αύξηση του ισχνού «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος Β. Αιγαίου» στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των παραπάνω αξόνων.
Ζητάμε από τους πολίτες να καταδικάσουν την πολιτική που μας οδηγεί σε αφανισμό και να δώσουν θετική ψήφο, που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα τώρα. Μόνο έτσι αυτές οι εκλογές θα δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι «δεν πάει άλλο», και μόνο τότε θα αισθανθεί να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Και αυτό το μήνυμα, όσο πιο ισχυρό είναι, τόσο περισσότερο θα αποβεί προς όφελος των εργαζομένων, αν σκεφτούμε ότι, στην αντίθετη περίπτωση, που η κυβέρνηση βγει αλώβητη από τις εκλογές, τότε θα μπουν σε εφαρμογή νέα ακόμη σκληρότερα μέτρα, που τώρα τα έχει παγώσει.
Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση όσον αφορά την περιφέρειά μας. Μια κατάσταση που, εάν την αφήσουμε να εξελιχθεί, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά μας. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να πάμε «κόντρα στον καιρό», όχι όμως μόνοι αλλά «με τους πολίτες».

Βασίλης Τεντόμας, υποψήφιος περιφερειάρχης Β.Αιγαίου με το συνδυασμό Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό

 

Σχόλια

Exit mobile version