Αρχική διεθνή Περιοδεία Χανίγια και επίσκεψη στην Τουρκία

Περιοδεία Χανίγια και επίσκεψη στην Τουρκία

Ο Ισμαήλ Χανίγια, εκλεγμένος το 2006 πρωθυπουργός που συνεχίζει να διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες την πρώτη του διεθνή περιοδεία, από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν θα είχε σημειωθεί αν δεν είχε προηγηθεί η πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Ο Χανίγια μετά την Αίγυπτο επισκέφθηκε το Σουδάν, όπου μίλησε σε φόρουμ για την Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Ζήτησε επέκταση της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης των Παλαιστινίων κατοίκων της, καθώς και την ένταξη του ζητήματος της Ιερουσαλήμ στα αραβικά και ισλαμικά προγράμματα σπουδών. Επίσης, παραβρέθηκε σε τελετή για την ημέρα ανεξαρτησίας του Σουδάν, στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, καθώς και σε τελετή της παλαιστινιακής κοινότητας στο Σουδάν, ενώ συναντήθηκε με διάφορους θρησκευτικούς και άλλους ηγέτες.
Τις ημέρες της επίσκεψης Χανίγια ανακοινώθηκε στα σουδανικά Μέσα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα το προσφάτως ανεξαρτητοποιημένο μη-ισλαμικό Νότιο Σουδάν, για να συνάψει σειρά οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας, που περιλαμβάνει την πώληση όπλων και την κατασκευή πύργων επιτήρησης στα σύνορα με το Σουδάν και μιας στρατιωτικής βάσης, καθώς και μερίδιο στο πρότζεκτ υδάτων του Νείλου. Στη συνέχεια ο Ισμαήλ Χανίγια μετέβη στην Τουρκία όπου τον υποδέχθηκε «θερμά» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και πάλι ο Χανίγια φέρεται να έθεσε ως κύριο θέμα των συνομιλιών την ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ και τον εκτοπισμό του ιθαγενικού της πληθυσμού, καθώς και τρόπους υποστήριξής του και προστασίας των «ιερών τόπων».
Ο Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμφιλίωση των μεγάλων παλαιστινιακών παρατάξεων. Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας επίσης συζητήθηκε και ο Χανίγια μετά τη συνάντηση αποκάλυψε ότι υπάρχει συνολικό τουρκικό σχέδιο για την ανάπτυξή της. Σύμφωνα με τον Τάχερ Αλ Νούνου, εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη Γάζα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Χαμάς είναι νόμιμο κίνημα απελευθέρωσης το οποίο ψήφισε ο παλαιστινιακός λαός και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό. Τόνισε, επίσης, ότι ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας ήταν μια από τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε η Τουρκία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Ο Χανίγια ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας στον παλαιστινιακό λαό. Στη συνέχεια ο Χανίγια επισκέφθηκε το Μαβί Μαρμαρά ενώπιον πλήθους κόσμου, καθώς και τα στελέχη της ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ και τίμησε τις οικογένειες των εννιά Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση του Μαΐου του 2010, ενώ έπλεαν με τον Στολίσκο της Ελευθερίας για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης, επισκέφθηκε 11 Παλαιστίνιους εξόριστους που αποφυλακίστηκαν, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και ευχαρίστησε την Τουρκία για τη φιλοξενία τους. Η επίσκεψη Χανίγια έρχεται να επιβεβαιώσει τη σύσφιξη των σχέσεων με την κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο της πολιτικής της τελευταίας να αναδειχθεί ως προστάτης των Παλαιστινίων, όχι από σεβασμό στην αυτοδιάθεση των λαών και από εναντίωση στις σφαγές αμάχων (όπως αποδεικνύουν τα όσα συμβαίνουν στο Κουρδιστάν), αλλά για την ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακού ηγέτη στη Μέση Ανατολή.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version