Αρχική κοινωνία εργασία Περικοπές που τα… σπάνε!*

Περικοπές που τα… σπάνε!*

Οι εργαζόμενοι της Wind απεργούν ενάντια στην αυθαιρεσία της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι στη Wind βρίσκονται από τα μέσα Φλεβάρη σε αναβρασμό και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη μείωση των αποδοχών τους που επιχειρεί η διοίκηση της εταιρίας, ξεκινώντας από το τεχνικό τμήμα.
«Αντιστεκόμαστε στη μείωση των εισοδημάτων μας που επιχειρεί η διοίκηση της εταιρίας και ο διευθυντής του τμήματός μας, Νίκος Μπάμπαλης, γνωστός από την υπόθεση των υποκλοπών της Vodafone», διαβάζουμε σε κείμενο των τεχνικών που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα, επιχειρείται η ανατροπή στον επί 17 χρόνια τρόπο αμοιβής της ετοιμότητας (standby) με στόχο την μείωση των εισοδημάτων μας από 600 μέχρι 1.500 ευρώ. Παράλληλα, προωθείται η εντατικοποίηση στην εργασία της ετοιμότητας κάνοντάς την εξοντωτική, αδύνατη και αβάσταχτη. Μας αναγκάζει να εργαζόμαστε 2-3 εβδομάδες με καθεστώς ετοιμότητας, ώστε να διαθέτουμε εντελώς τον εαυτό μας μόνο για τις ανάγκες της επιχείρησης. Δουλειά και μόνο δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, χωρίς κανένα δικαίωμα σε προσωπική και οικογενειακή ζωή».
Δεν είναι τυχαίο που η εταιρία στρέφεται ενάντια στο προσωπικό του τεχνικού τμήματος, αφού είναι η μόνη εταιρία που διατηρεί ιδιόκτητο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών κι αυτό χάρη στους αγώνες των ίδιων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν αποχή από την εργασία της ετοιμότητας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των περικοπών, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου οι εργαζόμενοι πήραν μέρος μαζικά στην απεργία της 23ης Φλεβάρη, ενώ πραγματοποίησαν και νέα 24ωρη την 1η Μαρτίου.
Όπως δήλωσε στον Δρόμο ο πρόεδρος του σωματείου, Μανώλης Μιχαηλάκης, οι μειώσεις αγγίζουν όλα τα τμήματα και έχουν να κάνουν με περικοπές υπερωριών, επιδομάτων και άλλα που έχουν κατακτηθεί με συλλογικές συμβάσεις. Επίσης, δεν εφαρμόζονται κλαδικές συμβάσεις που αφορούν τεχνικούς της επιχείρησης, υλοποιώντας το πνεύμα των νόμων του Μνημονίου. «Η μείωση των εισοδημάτων μας με την εφαρμογή αυτών των μέτρων φτάνει το 20%», λέει ο πρόεδρος. «Προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη, επιδιώκοντας ίσως να πουλήσουν την εταιρία». Είναι δεδομένο ότι οι εξελίξεις στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι ραγδαίες, όπως δείχνουν οι απολύσεις στην Cosmote και τη Vodafone. Η εκτεταμένη χρήση εργολαβικών επιχειρήσεων με τους γνωστούς όρους εργασίας είναι το κοινό σχέδιο μείωσης του εργατικού κόστους. Οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν και για αυτό αντιδρούν ενωμένοι δημιουργώντας αμηχανία στη διοίκηση. Την ίδια στιγμή, όπως γράφουν οι εργαζόμενοι, η εταιρία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο:
«-Κόβει χρήματα από εμάς και διατηρεί τα υψηλά προνόμια στα στελέχη της, όπως ακριβά αυτοκίνητα, δωρεάν καύσιμα και πιστωτικές κάρτες, με σταθμούς βάσης που έχουν στο όνομά τους οι ίδιοι ή άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα για να τσεπώνουν τα παχυλά ενοίκια.
– Έχει δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με πρώτους και καλύτερους τους διευθυντές και τους managers, που συκοφαντούν τους συναδέλφους τεχνικούς ότι είναι τάχα “προνομιούχοι”, τρομοκρατούν τους τεχνικούς με απειλές απολύσεων αν συνεχίσουν τους αγώνες τους, εκβιάζουν πως συζητάνε με εργολάβους όπως την Kintec για να αναλάβει άμεσα τη συντήρηση του δικτύου, τάζουν σε τμήματα τεχνικών πως αν σταματήσουν τον αγώνα αυτοί δεν θα πάνε στους εργολάβους.
– Ο μηχανισμός της διαίρεσής μας είναι σε πλήρη οργασμό. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας προτιμά να πληρώνει με 3.000 ευρώ την επέμβαση για επισκευή βλάβης στους εργολάβους, παρά να πάρει πίσω τις άδικες αποφάσεις της».
Οι εργαζόμενοι στρέφονται και στους συναδέλφους τους των εργολαβικών εταιριών, καλώντας τους να μη δεχτούν να γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός, να μηνδεχτούν να συμμετάσχουν σε έναν «εμφύλιο πόλεμο» όπου μόνοι νικητές θα είναι οι εργοδότες.  Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα 24ωρη απεργία στις 9/3 και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας στη Λεωφ. Αθηνών. Όπως λέει ο πρόεδρος του σωματείου, «είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι ότι χρειάζονται κοινοί αγώνες με όλους τους άλλους εργαζόμενους στον κλάδο, γιατί αυτό που γίνεται είναι πείραμα, που θα εφαρμοστεί παντού». Γι’ αυτό και ο ίδιος έδωσε το «παρών» στην προχθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της Cosmote έξω από το υπουργείο Εργασίας.

* «Εκπτώσεις που τα σπάνε» είναι ένα από τα διαφημιστικά σποτ της εταιρίας.

 

Σχόλια

Exit mobile version