Αρχική πολιτισμός Πεπτερύγομαι… στου φεγγαριού το φως

Πεπτερύγομαι… στου φεγγαριού το φως

Από τη Σαπφώ στον subcomandante Marcos στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης!

Τελευταία νύχτα σήμερα, που προλαβαίνετε να ζήσετε πραγματικά μαγικές στιγμές στην ταράτσα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης… Με την Ακρόπολη, το Θησείο και τον Κεραμεικό να απλώνονται μπροστά σας και με φόντο το φεγγάρι, η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, με τη μουσική συνοδεία του Σπύρου Παν, παρουσιάζει μια μοναδική επιλογή ιστοριών:

– Πανάρχαιοι θρύλοι που μιλούν για τις απαρχές του κόσμου, ιστορήσεις για τις μαγικές δυνάμεις του φεγγαριού, μαγικά εξωτικά παραμύθια για μυθικούς έρωτες.
– Λογοτεχνικά κείμενα, ερωτικά ποιήματα και τραγούδια που υμνούν το φως του φεγγαριού, τον έρωτα και τη φύση.
– Λαϊκά παραμύθια και θρύλοι από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ινδία και την Εγγύς Ανατολή και μια ερωτική ιστορία από την Ιαπωνία.
– Ποιήματα της Σαπφώς και του Πάμπλο Νερούδα, παράδοξα κείμενα του Τιμ Μπάρτον, αποσπάσματα από τον Μικρό Πρίγκιπα, αλλά και ένας κοσμογονικός μύθος του subcomandante Marcos.
Η Σάσα Βούλγαρη, μίλησε στο Δρόμο γι’ αυτό το παράξενο νυχτερινό ταξίδι:
«Θα έλεγα ότι ήταν δική μου δυνατή επιθυμία να αφηγηθώ στην υπέροχη ταράτσα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και πρότεινα να γίνουν οι αφηγήσεις γύρω από την πανσέληνο. Το πρόγραμμα είναι «αυστηρά για μεγάλους» και κάπως πιο απρόσμενο από ό,τι έχω κάνει ως τώρα καθώς περιλαμβάνει κάποια κείμενα πολύ ιδιαίτερα –πέρα από τα λαϊκά παραμύθια– όπως μια έμμετρη ιστορία του Τιμ Μπάρτον και ένα υπέροχο κείμενο του subcomandante Marcos.
Επίσης είχα μια διάθεση να «πειράξω» και να «διασκευάσω» ακόμα και τα παραδοσιακά παραμύθια και να πειραματιστώ πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο σε ό,τι με απασχολεί τα τελευταία χρόνια στην αφήγηση: πώς δηλαδή μπορώ να μεταμορφώσω, χωρίς να το καταστρέψω, το παραδοσιακό υλικό, έτσι ώστε να γίνεται πιο ενδιαφέρον και δροσερό στο σύγχρονο κοινό. Λεπτές ισορροπίες που δεν θα τις τολμούσα χρόνια πριν καθώς δεν θεωρούσα ότι είχα επαρκείς γνώσεις.
Να προσθέσω ακόμα ότι αισθάνομαι τυχερή καθώς τα τελευταία –κοντεύουν δύο– χρόνια συνεργάζομαι σταθερά με τον Σπύρο Παν που παίζει μαγική μουσική με τα hang του και που θεωρώ ότι η διάθεσή μας για παιχνίδι και πειραματισμό με τις μουσικές και τα κείμενα καθώς και η συνεχόμενη εντατική δουλειά και η έκθεση σε κοινό μας έχουν “δέσει” σε ένα αρμονικό σύνολο, ώστε να μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε ανά πάσα στιγμή….»

Info:
– Σχεδιασμός προγράμματος, κείμενα και αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη, Μουσική σύνθεση και συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα: Σπύρος Παν
– Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: τηλ. 210 3251311 (9:00-15:00)
Τιμές εισιτηρίων: 15, 12 (φοιτητικό) €
Διεύθυνση: Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12

*Πεπτερύγομαι = Φτερουγάω, από ποίημα της Σαπφώς

Κ.Σ.
Σχόλια

Exit mobile version