Αρχική πολιτική Παροξυσμός για τον Παπαδήμο

Παροξυσμός για τον Παπαδήμο

Θέλει η διαπλοκή να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει.

Οι πρώτες εμφανίσεις του νέου πρωθυπουργού προκάλεσαν ασυγκράτητα κύματα ευφορίας στα παπαγαλάκια της διαπλοκής. Από πού αντλούνε τόση… χαρά οι τηλεοπτικοί αστέρες και οι έγκυρες υπογραφές; Μία απάντηση είναι προφανής. Τον αποθεώνουν, γιατί έτσι πρέπει! Όπως και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι εταιρίες δεν ανέμειναν καν τις προγραμματικές δηλώσεις, όλως τυχαίως ήταν αυτά που επίσης… έπρεπε! Βέβαια, το ότι κανείς ψάχνει και δεν βρίσκει γύρω του τους επτά στους δέκα που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη «λύση» Παπαδήμου, ε, γι’ αυτό χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις, για να αποτυπώνουν άμεσα και έγκυρα την κοινή γνώμη.
Τον καμαρώνουν, λοιπόν, και τον λυπούνται ταυτόχρονα, γιατί θα αναγκαστεί να συγχρωτιστεί και να συγκυβερνήσει, αυτός ο… άγιος των αγορών, με όλο το παλαιοκομματικό κατεστημένο, ενώ η εθνική του, ανιδιοτελής προσπάθεια κινδυνεύει από τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς των αρχηγικών φιλοδοξιών Σαμαρά και Παπανδρέου. Αλλά, για μισό λεπτό. Ο τύπος είχε στρατοπεδεύσει στην πρωτεύουσα επί τετραήμερο, αναμένοντας το τηλεφώνημα. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις αποκαλύψεις, «αναγκάστηκε» ο ίδιος να επικοινωνήσει με το πρωθυπουργικό γραφείο για να τους θυμίσει ότι τον… χρειάζονται. Παράλληλα, το Mega, ο Σκάι, Τα Νέα και Η Καθημερινή έδιναν μεγάλη μάχη, ξεφτιλίζοντας συχνά και με χυδαίο τρόπο όποια άλλη επιλογή, ώστε ο Παπαδήμος να καταλήξει ως η μοναδική λύση «εθνικής σωτηρίας», σε απόλυτη αντίστιξη με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν αναγορευτεί σε απόλυτους μονόδρομους για τη χώρα. Αυτά, μάλλον με διατεταγμένη υπηρεσία και υπόσχεση διορισμού, όπου ο υποψήφιος αναμένει την ολοκλήρωση των λεπτομερειών μοιάζουν.
Εδώ κυριολεκτούμε απόλυτα: ανάληψη σύμβασης έργου με «δελτίο παροχής υπηρεσιών». Και, βέβαια, σε τέτοιες εποχές άγριας ανεργίας, όταν σου προσφέρουν τέτοια δουλειά, δεν «θέτεις όρους». Κι ο Παπαδήμος το ξεκαθάρισε από την πρώτη δήλωσή του, δεν έθεσε κανέναν όρο! Έτσι κληρονόμησε και «νίπτει τας χείρας του», όλη την παπανδρεϊκή και βενιζελική συγκυβέρνηση με τα αστέρια του ΛΑΟΣ και τους Δήμα και Αβραμόπουλο να σφραγίζουν το εθνοσωτήριο έργο.
Οι προγραμματικές δηλώσεις που ακολούθησαν; Απαγγελία του απολυτίκιου του ευρωδιευθυντηρίου, αλλά όχι μόνο. Το περίφημο PSI, ο αρμόδιος το πιπίλησε ξανά και ξανά. Το κυνικό και ψυχρό ύφος του εντεταλμένου ενθουσίασε τους «χορηγούς» του. Είδαν έναν «άλλο λόγο, πέρα από τον ξύλινο λόγο των πολιτικών». Είπε τίποτε διαφορετικό από όσα επαναλάμβανε εκβιαστικά ο τέως και νυν αντιπρόεδρος Βενιζέλος; Όχι, βέβαια, ακριβέστατη παπαγαλία, άριστα δέκα! Δεσμεύτηκε στεγνά και χωρίς προσχήματα στην εξευτελιστική υπογραφή δήλωσης παράδοσης που απαιτούν εδώ και τώρα οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ; Με άνεση χρόνιας εθελοδουλίας! Κι όμως, τα συγκροτήματα τον βρίσκουν εξαίρετο και στρέφουν την προσοχή μας στο αρχηγικό μέλλον του θλιβερού Παπανδρέου και στα ζόρια του παγιδευμένου Σαμαρά. Πριν περάσουν λίγα εικοσιτετράωρα, το ονοματεπώνυμο των «αγορών», ο Νταλάρα ήρθε για το ληστρικό ντιλ της ανταλλαγής ομολόγων, ενώ το ευρώ βουλιάζει στη «λυτρωτική» συμφωνία της 26ης Οκτώβρη. Όλα, για μια φορά ακόμα, έχουν τιναχτεί στον αέρα.
Ε, σε τέτοιες θύελλες που απειλούν άμεσα με μοιραίο ναυάγιο τη χώρα πρέπει να αναθέτουμε το τιμόνι στους «άριστους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παπαδήμος θα θυσιαστεί για το εθνικό συμφέρον. Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δημιούργησε με την αδιάφθορη κυβέρνηση Σημίτη, την «ισχυρή Ελλάδα» του ευρώ. Ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλε καθοριστικά στο οικονομικό θαύμα της Ευρωζώνης, που σήμερα… μεσουρανεί στις παγκόσμιες αγορές.
Και τότε και τώρα οι εγκέφαλοι της άμεμπτης διαπλοκής δεν τηρούν καν τα στοιχειώδη προσχήματα, παρασυρμένοι ξανά και ξανά από την αθεράπευτη αλαζονεία της απατηλής ισχύος τους. Ο Παντελής Καψής στα ΝΕΑ, μία μέρα μετά την ανάληψη από τον Παπαδήμο αναρωτιότανε: «Αν κατασιγάσει την κοινωνική αναταραχή αυτή η κυβέρνηση, γιατί να μην εξαντλήσει την τετραετία;»! Κι «αν δεν», τότε Παντελή Καψή τέτοιον «άριστο» τεχνοκράτη, του συστήματος Goldman Sachs, όπως έγραψε και η Le Monde, με ποιον τον αλλάζεις;
Δημήτρης Υφαντής

 

Σχόλια

Exit mobile version