Αρχική κοινωνία αθλητισμός Παρεμβάσεις ουσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό

Παρεμβάσεις ουσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό

Πρωτοποριακές προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό στην Ελλάδα

Το φινάλε του 2012 βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει για μια ακόμα φορά θέση σε βασικά ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού και, μάλιστα, με πρωτοποριακές προτάσεις και παρεμβάσεις, ικανές να αλλάξουν άρδην την εικόνα του χώρου.
Σε μια χρονιά που διαμόρφωσε σκηνικό κατάρρευσης του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να δώσει νέες ιδέες και πνοή για την διαμόρφωση διαφορετικών συνθηκών, με προσανατολισμό σε ένα σαφέστατα κοινωνικό κι ανθρώπινο προφίλ για τα σπορ στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μέσα στον Δεκέμβριο έγινε σειρά συναντήσεων από το αθλητικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ποδοσφαιρικούς και άλλους φορείς (ΕΠΟ, ΠΣΑΠ) με στόχο την πρόοδο και την εξυγίανση του χώρου.
Αξίζει, λοιπόν, να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις προτάσεις, αλλά και την φιλοσοφία που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ για έναν άλλον, καλύτερο, αθλητισμό. Από την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» από τους Τάσο Κουράκη, Έφη Γεωργοπούλου, Παναγιώτα Δριτσέλη, Γιώργο Πάντζα και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι περικοπές που έχουν επιβληθεί από τα μνημόνια και την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών πλήττουν βάναυσα τον αθλητισμό, καταστρατηγούν τη συνταγματική επιταγή στήριξής του, αδυνατούν να στηρίξουν τη φυσική δραστηριότητα με σύγχρονες υποδομές στο χώρο κατοικίας, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας.
Επίσης, τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και οι παραδοχές των αθλητικών επιστημών αποδεικνύουν την αναγκαιότητα σύνδεσης της άσκησης των νέων, με τη σχολική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο. Για παράδειγμα, οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας υποστηρίζουν την ανάγκη για σωματική άσκηση, ιδιαίτερα στις ηλικίες 5-17 ετών, άνω των 60 λεπτών σε καθημερινή βάση. Τα προβλήματα και οι συνέπειες της υποκινητικότητας και της παχυσαρκίας γίνονταν ολοένα και πιο εμφανή στη χώρα μας, όπου ιδιαίτερα για την παιδική παχυσαρκία κατείχαμε την πρώτη θέση παγκοσμίως, ενώ πλέον προκύπτει και το πρόβλημα του υποσιτισμού μεγάλου μέρους παιδιών άπορων οικογενειών. Στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως η τάση είναι να αυξάνονται παρά να μειώνονται οι ώρες για τη φυσική αγωγή στο σχολείο, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα».
Ποιες είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν και δείχνουν τη διαφορετική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμού;
«Για τη στήριξη της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ούτως ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο σημαντικό ρόλο της όσον αφορά στη σύνδεση της άσκησης με την υγεία και να εξυπηρετήσει τις γενικότερες παιδαγωγικές της λειτουργίες,
1. Οι ώρες Φυσικής Αγωγής και υποχρεωτικής άσκησης στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι κατ’ ελάχιστον τρεις στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διοργανώνονται, με τη συνεργασία των συλλόγων γονέων, απογευματινές ώρες αθλητισμού, με πλήρη στήριξη από τη πολιτεία σε στελεχικό δυναμικό, επιστημονική και υλικοτεχνική υποδομή.
2. Σε όλες τις νεοαναγειρόμενες σχολικές εγκαταστάσεις είναι υποχρεωτική η ύπαρξη σύγχρονων αθλητικών υποδομών και η ύπαρξη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δεν υποκαθιστά την υποχρέωση αυτή.
3. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό την κυριότητα και την εποπτεία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατίθενται για χρήση στους φορείς όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης, κατά προτεραιότητα και δωρεάν».

Β.Γ.

Σχόλια

Exit mobile version