Αρχική στήλες ΠΑΡΑ πολιτικά τ. 20

ΠΑΡΑ πολιτικά τ. 20

Μυωπικά…
Ο σοβαρός δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης προχώρησε σε ένα ατόπημα εκτιμώντας εντελώς λαθεμένα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Στο σχόλιό του στο Βήμα 1/7 με τίτλο «Η συνάντηση των άκρων» εκτιμά πως: «Ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες προπαγανδίζουν ταυτόχρονα την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απορρίπτουν με την αυτή ένταση την κοινοβουλευτική Δημοκρατία και διεκδικούν με δυναμικό τρόπο την επιχειρηθείσα στις 5 Μαΐου έφοδο εισβολής στο Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι υποτιμούν τη συντελούμενη συνάντηση των άκρων, ούτε μπορούν να πιστέψουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση πρωτοφανή και απολύτως διαβρωτική για τη χώρα. Οι αναπτυσσόμενες στον καιρό της κρίσης αντισυστημικές δυνάμεις είναι κατά βάση αντιδημοκρατικές… Eίναι έτοιμες, αν παρ’ ελπίδα έχουν την ευκαιρία, να επιβάλουν μοναδικά και πιθανώς πρωτόγονα καθεστώτα βίας και ανελευθερίας.  …Αλίμονο αν οι δημοκρατικοί πολίτες απομονωθούν και σιωπήσουν εξαιτίας του φόβου και της επικράτησης του αναπτυσσόμενου τελευταίως πολύχρωμου φασίζοντος λαϊκισμού.» Την είχαμε ξανακούσει αυτήν την θεωρία, του «αριστεροχουντισμού» τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης όταν υπήρχαν ακόμα αγώνες που ξεπερνούσαν τα όρια που ήθελαν να θέσουν τότε. Τώρα, τι απήχηση θα έχει η ξαναζεσταμένη σούπα; Ο Α. Καρακούσης θεωρεί αναγκαία τα πολλά εισπρακτικά και διαρθρωτικά οικονομικά μέτρα που προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση του πλήθους. Αν το πλήθος έχει διαφορετική γνώμη τότε βαφτίζεται σε συνάντηση άκρων, πολύχρωμου φασίζοντος λαϊκισμού; Έτσι απλά;

Αντικειμενικότης
Η αστυνομία εκτίμησε τους διαδηλωτές της 29/6 σε 15.000. Τα ΝΕΑ, αφού μέτρησαν, τους έβγαλαν 10.000. Ποιον από τους δύο να πιστέψουμε; Πάντως για να έχετε μέτρο σύγκρισης τα ΝΕΑ εκτιμούσαν στο ίδιο ρεπορτάζ ότι στις 5/5 οι διαδηλωτές ήταν 50.000. Πρώτοι στο μέτρημα…

Ο άτυπος
Το νέο κόμμα ΔΗΑΡΙ (Δημοκρατική Αριστερά) έχει έναν επικεφαλή. Τον Φ. Κουβέλη. Ο αστήρ της δημοσιογραφίας Α. Παπαδόπουλος προσφωνεί στο ρεπορτάζ του στην Αυγή τον Φ. Κουβέλη «Ο άτυπος επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς» γιατί οι διαδικασίες έχουν πάντα τον πρώτο λόγο στην αντίληψη της ανανέωσης. Είναι για την ώρα «άτυπος», γιατί κατά τα άλλα ο συμπαθής και ευγενικός Φώτης Κουβέλης είναι καθ’ όλα «τυπικός».

Το παράσημο της ανοικτής παλάμης
Το τι μούντζα πέφτει στην Βουλή εδώ και μήνες δεν περιγράφεται. Οι γνωστές μούντζες στην ταινία με τον Μαυρογιαλούρο είναι ελάχιστες μπροστά στη σωρεία της μούντζας που πέφτει σε κάθε διαδήλωση μόλις οι διαδηλωτές φτάσουν στη Βουλή. Μα δεν σέβονται τους θεσμούς; Σέβονται την δημοκρατία αλλά όχι το πολιτικό σύστημα που την ποδοπατά, συστηματικά τυπικά και άτυπα.

Αλλαγές από 1/7
Ο ΦΠΑ ανεβαίνει, ανεβαίνει, ανεβαίνει. Η ελάχιστη διαδρομή με το ταξί ανεβαίνει, ανεβαίνει, ανεβαίνει. Όλα τα είδη που αγοράζουμε ανεβαίνουν, ανεβαίνουν, ανεβαίνουν. Αλλά μια στιγμή: το κίνημα της απόδειξης δυναμώνει. Από 1/7 τα περίπτερα κόβουν απόδειξη. Αν πάς να πάρεις τσίχλες, νερό ή εφημερίδα μπορεί να περιμένεις και 5 λεπτά αν υπάρχουν 2-3 άλλοι πελάτες. Ο αγώνας ενάντια στην φοροδιαφυγή έχει φουντώσει. Βαυαροί χωροφυλάκοι κυνηγούν σε όλη την Αττική ληστές και λωποδύτες που δεν πληρώνουν διόδια και άλλα πολλά. Πάμε μπροστά ή πίσω;

Άλλη μια αναίτια σύλληψη…
Την Τρίτη 29/6, ο Δημήτρης Αγγελής – Δημάκης, μέλος του ΕΕΚ και ενεργός πολίτης στον αγώνα κατά των διοδίων, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανεργατικής συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. Η σύλληψη του έγινε τελείως αναίτια, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, και μάλιστα την στιγμή που η πορεία τελείωνε. Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν είναι: αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη φθορά, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης αφέθηκε ελεύθερος ενώ η δίκη του προσδιορίστηκε για τις 14 Ιουλίου.

Και πάλι πρώτοι
Μπορεί μισθοί και συντάξεις να τσεκουρώνονται άγρια, όμως οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών δεν λένε να βάλουν φρένο.
Παρά τις «συμφωνίες κυρίων» που κατά καιρούς μας ανακοινώνει η κυβέρνηση και την τόσο πολυδιαφημιζόμενη κοινωνική ευαισθησία του μεγάλου κεφαλαίου, η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και νοικοκυριά.
Πρωταθλήτρια λοιπόν αποδεικνύεται και πάλι η Ελλάδα για το μήνα Μάιο μετά την ανάλυση που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ σε τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα κρατά σταθερά τα ηνία της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, καύσιμα και στις μεταφορές, ενώ την ανιούσα τραβά και ο πληθωρισμός.
Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στον πληθωρισμό με ποσοστό 5,3% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι μόλις 1,6%. Την πρωτιά κατέχει σε προϊόντα ένδυσης με αυξήσεις που κινούνται στο 2,5% όταν ο μέσος κοινοτικός όρος της Ε.Ε είναι 0,2%, στα καύσιμα, με αύξηση 51,1%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 18,4%, ενώ και οι αυξήσεις στις μεταφορές επιβατών βρίσκονται στο 36,6%, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 3,7%  Τελειωμό δεν έχει τούτος ο κατάλογος της εξαθλίωσης για το λαό και της ασύστολης κερδοσκοπίας για το κεφάλαιο.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο ένας στους τέσσερις Έλληνες (24%) να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύεται ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του.
Σε καθημερινά προϊόντα έχουν γίνει ήδη μεγάλες περικοπές, ενώ ένα ποσοστό 39% δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη οικονομία στην προμήθεια τροφίμων μιας και οι αγορές αφορούν πια τα πλέον απαραίτητα και πραγματοποιούνται κατά 87% με συγκεκριμένη και εκ των προτέρων λίστα.
Κουράγιο και ίσως από Σεπτέμβρη καταργήσουμε εντελώς τα ψώνια.

Σχόλια

Exit mobile version