Αρχική στήλες ΠΑΡΑ πολιτικά τ.45

ΠΑΡΑ πολιτικά τ.45

Μήπως εφαρμοστεί από άλλους;
Μιλάμε για το σχέδιο προσέγγισης του σοσιαλιστικού χώρου που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του ΣΥΝ και εφάρμοσε, διά της υποψηφιότητας του Μητρόπουλου, στην Περιφέρεια Αττικής. Στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη, που έγινε πρόσφατα, παραβρέθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οικονόμου και Δημαράς. Οι διεργασίες για την πιθανότητα να έχουμε γρήγορα εκλογές (Μάρτιος) φέρνουν όλους πιο κοντά…
Γείτονες…
Ο Μπουτάρης πέρασε να δει τον Άνθιμο (γιατί είναι γείτονες) και του είπε μια «καλημέρα». Τα προσωπικά τους δεν ενδιαφέρουν τον υπόλοιπο κόσμο και έστειλαν και οι δύο μήνυμα ότι η συνεργασία θα είναι όσο το δυνατό αρμονκή. Πάντως ο Μπουτάρης δεν θα ορκιστεί με θρησκευτική τελετή αλλά πολιτική. Έτσι ο Άνθιμος θα φανεί συνεπής και θα παραστεί στην ορκωμοσία, χωρίς να επικαλεστεί λόγους υγείας. Τι να κάνουμε, τα ‘χουμε και αυτά, αφού ακόμα η Εκκλησία ανακατεύεται στα δημόσια πράγματα

Σάλος
Αμηχανία και σάλος δημιουργήθηκε για το έντυπο που εξέδωσε η ιεραρχία, σχετικά με το Μνημόνιο. Η Εκκλησία φαίνεται να ρίχνει ευθύνες στον πολιτικό κόσμο, να επιχειρεί μια χλιαρή αυτοκριτική και να στρατεύεται στην υπόθεση να έχουν όλοι ένα πιάτο φαγητό, τα γνωστά συσσίτια. Τμήμα της ιεραρχίας ταράχθηκε από το ύφος και τον τόνο του ανακοινωθέντος. Άλλοι διαχωρίστηκαν και άλλοι με τρόπο το αποδέχτηκαν. Πάντως, στις εκκλησίες παραδόξως, το κείμενο, που μέχρι να γίνει γνωστό μοιράζονταν, τώρα δεν υπάρχει πλέον…

Στην Ισλανδία, μπορούν
Υπάρχουν, φαίνεται, χώρες που έχουν νόμους και τους εφαρμόζουν:
* Στην Ισλανδία για παράδειγμα, όταν λένε πως οι κλέφτες λογοδοτούν στο νόμο, το εννοούν.
Μόλις λοιπόν ξέσπασε η κρίση, το Κοινοβούλιό τους έκανε μια επιτροπή η οποία κατονόμασε τους υπεύθυνους. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, υπουργοί και στελέχη ιδιωτικών τραπεζών.
Ο εισαγγελέας έβγαλε εντάλματα σύλληψης και ήδη τρεις συνελήφθησαν.
Το πόρισμα της επιτροπής, 2.400 σελίδων, το διάβαζαν δημόσια 45 ηθοποιοί, επί 5 μέρες.
* Δίωξη για κακοδιαχείριση ασκήθηκε κατά της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, κατά τη διάρκεια της θητείας της το διάστημα 2007-2010 και αφορά ατασθαλίες που σχετίζονται με την πώληση δικαιωμάτων για τις εκπομπές άνθρακα. Τι θα έκαναν οι άνθρωποι αν είχαν Βατοπέδι και Χρηματιστήριο;

Επικίνδυνη Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Oμάδα που γράφει ιστορία. Η χώρα βγαίνει από το βούρκο. Το 2013 θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε το στίγμα για το επόμενο διάστημα, απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε, λίγο πριν από την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει για τους χειρισμούς του, επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που κυριαρχεί στο κόμμα του και  γνωρίζοντας πως από 160, τώρα έχει 156 βουλευτές και μάλλον δεν είναι το τελικό νούμερο. «Είμαστε εμείς που βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά», είπε και ζήτησε πλήρη υπακοή.
Σκύψατε το κεφάλι και μπήκατε στην υπηρεσία του κεφαλαίου, Γιώργο.

Άνθρωποι είναι, όχι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού έφθασαν, τον Νοέμβριο, τους 627.301, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανήλθαν σε 206.779 άτομα. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι αυξημένοι κατά 12,89% (23.618 άτομα) σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Είναι τραγικά απάνθρωπο να αποσιωπάς μέσα από νούμερα και στατιστικά τερτίπια, ότι με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης παραδέχεσαι ότι πάνω από 421.000 άνεργοι δεν παίρνουν ούτε αυτό το πενιχρό βοήθημα του ΟΑΕΔ. Και σαν να μην φτάνει αυτό, να σκέφτεσαι να μειώσεις το πενιχρό βοήθημα της ανεργίας και να κόβεις και την αποζημίωση της απόλυσης και τα δεδομένα να μας λένε πως οι απολύσεις και η ανεργία θα φτάσουν σε τραγικά νούμερα τον καινούργιο χρόνο. Να ανατραπεί τούτη η πολιτική, αυτό είναι το πρώτο καθήκον των εργαζόμενων.
Και της Αριστεράς.

Σύνοδος νέων δεσμών
Με διθυράμβους και θριαμβολογίες περιέγραψε ο πρωθυπουργός την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Μίλησε περί «ιστορικής απόφασης» όλων των εταίρων μας που εξασφαλίζει την «οικονομική σταθερότητα» της Ε.Ε. και φυσικά και της χώρας μας. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οι «θυσίες του λαού πιάνουν τόπο», υποστήριξε «έλαβε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς την τρόικα θα λήξει θετικά και σύντομα για τη χώρα μας». Όσο όμως κι αν προσπάθησε να κρύψει την ουσία των συζητήσεων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε, δεν τα κατάφερε.
«Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μας επιτρέπει να κάνουμε απερίσπαστα μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, απαραίτητες αλλαγές.»
Εδώ βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης.

Ειδικευμένοι και φθηνοί εργάτες
Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «Διά Βίου Μάθηση»
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου που παρουσιάστηκε, στόχος είναι η σύνδεση της «Διά Βίου Μάθησης» με την απασχόληση και με κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο τουρισμός, τα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Με λίγα λόγια και επί της ουσίας, υλοποιείται το αίτημα των βιομηχάνων για μορφωμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό.
Το πρόγραμμα αυτό ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ και οι πόροι του εξασφαλίζονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Την ίδια στιγμή, απλήρωτοι παραμένουν από τις 10 Σεπτεμβρίου περίπου 5.800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που προσελήφθησαν, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, για τη στελέχωση του νέου προγράμματος στα 800 πιλοτικά δημοτικά σχολεία.
Ήδη, εκατοντάδες αναπληρωτές κατέθεσαν αιτήσεις επίσχεσης εργασίας.

 

Σχόλια

Exit mobile version