Αρχική στήλες ΠΑΡΑ πολιτικά

ΠΑΡΑ πολιτικά

 

Η τακτική της πάπιας
Αν και η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στον Άγιο Παντελεήμονα ζήτησε να γίνει περιοδεία του Καμίνη στην περιοχή, μεγαλοστελέχη της Ιπποκράτους έσπευσαν να την ακυρώσουν. Προφανώς το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να ασχοληθεί με ένα θέμα που καίει, αφού μια πιθανή περιοδεία του υποψηφίου του για το δήμο της Αθήνας –εκτός των άλλων- θα αναδείκνυε ως ένα βαθμό τις πολύπλευρες ευθύνες τις κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και ποιος το θέλει αυτό τέτοιες μέρες; Είναι καιρός να παίζουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι με τη φωτιά; Η Δημοκρατική Αριστερά, που στηρίζει τον κ. Καμίνη, τι λέει για την τακτική της… πάπιας;

Να η λύση
Τελικά, η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, δεν είναι ούτε η Αριστερά, ούτε οι λαϊκοί αγώνες.
Η λύση είναι μια: Οι εκλογές.
Μακάρι να είχαμε κάθε τρεις και λίγο εκλογές. Μόλις τα πράγματα άρχιζαν να ζορίζουν, αφού δεν βρέθηκαν πια άλλοι συνταξιούχοι για να δώσουν τη σύνταξη τους στον πρωθυπουργό, αλλά και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως, τελικά, το μαύρο δεν το γλιτώνει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, τα πράγματα άλλαξαν: Βρέθηκαν 2,5 δισ. ευρώ για τους άνεργους, να και 560.000 νέες θέσεις εργασίας, να και 100 εκατ. ελεημοσύνη για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Βγήκαν μέχρι και οι δανειστές μας να μας διαβεβαιώνουν πως τέρμα πια τα μέτρα. Ακόμα και ο σκληρός Χρυσοχοΐδης μας υποσχέθηκε πως οι τιμές σε λίγο θα πέσουν 30%. Μαύρο, κατάμαυρο, να τρομοκρατηθούν τα θρασίμια.

Καλώς να τα δεχτούμε

Ποιος δεν θυμάται την «ανεπτυγμένη Δανία» που μας έφερναν ως παράδειγμα προς μίμηση.
Εφάρμοσαν, λοιπόν, κι εκεί έναν αντίστοιχο «Καλλικράτη» και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Το 30% των δήμων έχουν ήδη αποφασίσει το κλείσιμο σχολείων,
ενώ την ίδια στιγμή, το 2010 έχουν κατατεθεί 65 αιτήσεις άδειας για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Κόβονται τα δρομολόγια των δημοτικών συγκοινωνιών και αυξάνονται τα κόμιστρα για τους μαθητές.
Έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός μαθητών ανά τάξη, με αποτέλεσμα σε γυμνάσια της Κοπεγχάγης οι μαθητές να παρακολουθούν όρθιοι τα μαθήματα. Με το καλούμενο πακέτο προσαρμογής με την Ε.Ε. θα κοπούν, συνολικά, 6 δισ. κορώνες από τα κονδύλια για τη νεολαία, τη στιγμή που δίδονται φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο 7,3 δισ. κορώνες.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της δανέζικης ΚΕΔΚΕ, Γιαν Τρόιμποργκ, ανακοίνωσε ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2011 οι δήμοι υποχρεώνονται, σε πρώτη φάση, να απολύσουν 5.000 εργαζόμενους.
Βοήθεια μας!

Ξεφτιλισμός

Στο ΚΕΠΥΟ απασχολούνται, με συμβάσεις έργου, περίπου 270 εργαζόμενοι εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι συμβάσεις τους άρχισαν να λήγουν σταδιακά και οι τελευταίοι θα απολυθούν τους επόμενους μήνες. Οι συμβασιούχοι συναντήθηκαν για το πρόβλημα τους με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Πλασκωβίτη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος. Ο υφυπουργός Οικονομίας, ο κ. Σαχινίδης, δήλωσε και αυτός αναρμόδιος.  Ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε να τους δεχτεί και τους παρέπεμψε στον αναρμόδιο υφυπουργό του. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι ασφαλισμένοι και η δουλειά τους είναι να περνάνε στοιχεία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Προκειμένου, λοιπόν, να βγάλουν ένα μεροκάματο που αντιστοιχεί σε 31 ευρώ, θα πρέπει να εκτελέσουν τουλάχιστον 45.000 δακτυλισμούς την ημέρα στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, γιατί οι 100 δακτυλισμοί αμείβονται με 7 λεπτά.
Σύγχρονοι δούλοι.

Φάτε αβέρτα
Ναυαρχίδα των προγραμμάτων, αποκάλεσε η κυβέρνηση την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών με 2,5 δισ. ευρώ, με πρόσχημα τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η ανεργία και οι άνεργοι αξιοποιούνται, για άλλη μια φορά, σαν εργαλείο για να συμπιεστούν οι μισθοί και να υπονομευτεί η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με βασικό στόχο την επιδότηση των εργοδοτών.
Ας δούμε τι κονόμησαν οι μεγαλοεργοδότες μέσα στην «κρίση»:
Επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για 200.000 θέσεις εργασίας, αξίας 1 δισ. ευρώ.
Τετραετές πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Διετές πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.
Τρία προγράμματα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών για τους μεγαλοξενοδόχους, συνολικού ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα» για τις επιχειρήσεις, ύψους 120 εκατομμύρια ευρώ. Να δείτε πως, σιγά-σιγά, θα πάμε στην κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών.

Κουκουλώματα
Την ώρα που η Εισαγγελία Εφετών παίρνει απόφαση για εκ νέου έρευνα από ανακριτές, αν διαπράχθηκε το κακούργημα της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, 1,5 χρόνο μετά, ακύρωνε τα πρόστιμα των 83,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί στις εταιρίες Vodafone και Εricsson.
Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε το πρόστιμο ύψους 76 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το διάστημα 2004-05.
Παράλληλα, ακυρώθηκε και το πρόστιμο ύψους 7,3 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην Ericsson, η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone. Τα πρόστιμα ακυρώθηκαν, με το αιτιολογικό ότι οι αποφάσεις της (ΑΔΑΕ) με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα ήταν παράνομες, γιατί πάρθηκαν χωρίς η ΑΔΑΕ να συνεδριάσει δημόσια.
Εκσυγχρονισμός και διαφάνεια.

Ταξικά μαθηματικά
Τη ψυχρή λογική των αριθμών επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μετά τη συνάντηση που είχε τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, οποίος προέτρεψε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων κατά 30%. «Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση. Πώς, όταν έχω 5% κέρδος, μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές;», διερωτήθηκε με απορία. Με μια απλή μαθηματική απορία, ο συνεπής καπιταλιστής διέλυσε δημόσια τον μύθο περί «κοινωνικής ευθύνης» των επιχειρηματιών και τα παραμύθια της κυβέρνησης για την «κοινωνική ευαισθησία του επιχειρηματικού κόσμου».
Οι μισθοί και οι συντάξεις μπορεί να κατακρεουργούνται, οι άνεργοι να πολλαπλασιάζονται, η κοινωνία να εξανδραποδίζεται, όμως το κέρδος του κεφαλαίου, το ιερό και όσιο του καπιταλισμού, ούτε να το αγγίζετε.
Αν θέλετε νέα έσοδα, κόψτε τα έξοδα για τη μεταφορά των μαθητών ή τις εκδρομές των ΚΑΠΗ, όπως πρότεινε ο κ. Προβόπουλος. Να φύγουν!

 

Σχόλια

Exit mobile version