Αρχική στήλες ΠΑΡΑ πολιτικά τ.33

ΠΑΡΑ πολιτικά τ.33

Κατηφόρα χωρίς πάτο
Φαίνεται πως η κυβέρνηση πάει τώρα να βελτιώσει τις «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» των νόμων της χούντας.
Έτσι ο Χάρης Καστανίδης, υποστηρίζοντας τη τροπολογία που έφερε στο νόμο για την επίταξη που ισχύει από τη χούντα, είπε πως ο χουντικός νόμος «είναι μία γραφειοκρατική διαδικασία» και βέβαια το ΠΑΣΟΚ βάλθηκε να τον… εκσυγχρονίσει πλουτίζοντάς τον με συλλήψεις, κατασχέσεις και απόλυτη ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.
Προχώρησε και παραπέρα ο υπουργός.
Διερωτήθηκε με αφέλεια: «Κάποια στιγμή και ο διάλογος καταλήγει σε μία απόφαση. Θα είναι δημοκρατικό το αποτέλεσμα του διαλόγου αν καμφθεί η αρχή της πλειοψηφίας και επιβληθεί η θέση μίας κοινωνικής ομάδος;»
Αν η «πλειοψηφία» έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν πρόκειται να υιοθετήσει το παραμικρό, τότε τι τον θέλει τον διάλογο;
Για άλλοθι βέβαια…
Αλλού ρουσφέτια, αλλού διώξεις
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών κάνει ρουσφέτια στους φοροφυγάδες με τις απαράδεκτα ευνοϊκές ρυθμίσεις της περαίωσης, αντίστοιχα χρησιμοποιεί τις κρίσεις διευθυντών στις εφορίες, ως ρουσφετολογικό μηχανισμό. Οι μη αρεστοί δεν έχουν θέση. Ο Νίκος Παπαβασιλείου, πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, που ενόχλησε με την υπηρεσιακή του δράση τοπικά συμφέροντα σε θέματα καταπατήσεων, μετακινείται από τη ΔΟΥ Πύργου, όπου υπηρετούσε πλέον αποσπασμένος, στη ΔΟΥ Ανδρίτσαινας! Μια εμφανώς εκδικητική μετακίνηση, τη στιγμή μάλιστα που είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του περιφερειακού συλλόγου εφοριακών Αχαΐας – Ηλείας – Κεφαλλονιάς – Ζακύνθου. Την μετακίνηση καταγγέλει η ΑΣΚΙ εφοριακών, ζητώντας από την ομοσπονδία του κλάδου να πάρει θέση.

Τα πατατάκια της Παιδείας
Θα ήταν από τους πιο απίθανους λόγους για αποβολή μαθητή, εάν δεν αποτύπωνε με δραματικό τρόπο τα μαύρα χάλια της παιδείας μας. Αποβολή, λοιπόν, τριών διδακτικών ωρών επέβαλε σε τρεις μαθητές ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων Θ. Νάστας, επειδή ψώνισαν προϊόντα από το κυλικείο του διπλανού συστεγαζόμενου σχολείου.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε επιστολή του, «το κυλικείο δημοπρατήθηκε για τις ανάγκες των μαθητών και ο πλειοδότης για το 1ο ΓΕΛ πληρώνει για κάθε μαθητή 23 ευρώ ετησίως».
Και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων Θ. Τσέλιος, ξεκαθαρίζει το θέμα: «Το κόστος της λειτουργίας των σχολείων είναι ευθύνη των μαθητών και των γονιών τους, οι οποίοι πρέπει να ψωνίζουν από το σχολείο τους γιατί από τις εισπράξεις του κυλικείου προσπαθεί ο διευθυντής να βρίσκει χρήματα για ανάγκες του σχολείου, γιατί οι πόροι του Δήμου μέσω Υπουργείου έχουν περιοριστεί και δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα.»
Βουρ στα πατατάκια.

Πενία τέχνας…
Κάθε χρόνο, συνήθως αρχές του καλοκαιριού, ο Οργανισμού Εργατικής Εστίας μοιράζει στους εργαζόμενους δελτία για την αγορά βιβλίων, δίνοντας την ψευδαίσθηση πως ικανοποιεί την ανάγκη του εργαζόμενου ανθρώπου να διαβάσει.
Φέτος, λόγω της «κρίσης» η διανομή των δελτίων έγινε στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Και ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες δικαιούχοι-εργαζόμενοι που δικαιούνται το δελτίο, να συνωθούνται από τα ξημερώματα στα υποκαταστήματα του Οργανισμού για να προλάβουν ένα από τα 140.000 δελτία που διανέμονται φέτος, αξίας μόλις 16 ευρώ το καθένα. Τέτοια ταλαιπωρία αξημέρωτα, δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί ούτε από μαζική «ίωση φιλομάθειας».
Η αιτία; Φέτος, η διανομή των δελτίων συνέπεσε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι έτρεξαν οι γονείς να στηθούν με τις ώρες, ώστε με 3-4 δελτία να τσοντάρουν για κανένα σχολικό βοήθημα ή ξενόγλωσσο βιβλίο των παιδιών.
Πάμε πολύ γρήγορα, πολύ πίσω.


Λαμόγια διαρκείας

Δογματικά προσηλωμένα στις ταξικές τους επιλογές τα «όργανα» της Ε.Ε. και προκλητικά κυνικά και απάνθρωπα προς τους λαούς της Ευρώπης, αποδεικνύονται εξαιρετικά γαλαντόμα στους υποτακτικούς τους. Ο λόγος για τους γνωστούς μας επιτρόπους της Ε.Ε. Χωρίς τσίπα, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι πρώην επίτροποι έχουν δικαίωμα μετά το τέλος της θητείας τους να εισπράττουν το 40-65% του βασικού τους μισθού» που είναι μόλις 20.278 ευρώ το μήνα. Η αιτιολογία; Προκειμένου λέει «να μάθουν να είναι “λιγότερο πλούσιοι”, όταν μεταπηδούν στον επιχειρηματικό στίβο μετά τη λήξη της θητείας τους.» Ο πρώην επίτροπος εμπορίου, Τσάρλι ΜακΓκρίβι, π.χ. λαμβάνει 97.000 ετησίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι να «μάθει να ζει» μόνο με τα 47.000 ευρώ ετησίως, που εισπράττει από την «Ryanair». Όταν εδώ, μας έβαλαν να ψάχνουμε αν οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ όντως δεν έχουν πεθάνει.

Εκτροχιάστηκαν
Όσο πλησιάζει η μέρα συζήτησης στη Βουλή για το ξεπούλημα του ΟΣΕ, τόσο και η οργανωμένη δυσφήμιση του οργανισμού και των εργαζομένων εντείνεται.
Βασικός συντελεστής της καμπάνιας, ο Δ. Ρέππας. Μας λέει, λοιπόν, ο σοβαρός σοσιαλιστής υπουργός πως ο ΟΣΕ έχει χρέος 11.072 δις. ευρώ και ξεχνά να μας πει πως αυτά είναι οι υποχρεώσεις του κράτους προς τον οργανισμό.
Κάνει και άλλη λαθροχειρία. Διαιρεί το χρέος με τον αριθμό των επιβατών και μας λέει πως «από το Λιανοκλάδι στην Λαμία, ο επιβάτης στοιχίζει 200 ευρώ»
Φαίνεται, πως ο υπουργός θεωρεί ότι στην τιμή του εισιτηρίου πρέπει να υπολογίζεται και η αποπληρωμή, εκ μέρους του κάθε πελάτη του ΟΣΕ, των τόκων και των χρεολυσίων που μας φέσωσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Exit mobile version