Πολιτισμός&Βαρβαρότητα (φ.220)

36_AKTES-2

Με μια ομάδα παιδιών ετοιμάζουμε για τις 4 Ιουλίου μια Βραδιά Παραμυθιού στο Πόρτο Ράφτη με σκοπό να ενώσουμε κι εμείς τη φωνή μας ενάντια στο ξεπούλημα-καταστροφή των ακτών μέσα από το παραμύθι. Η… επικοινωνιακή ομάδα δουλεύει πυρετωδώς. Φτιάχνονται οι αφίσες στον υπολογιστή και χρωματίζονται στο χέρι. Μια δεκάχρονη φίλη της παρέας μου δείχνει τη ζωγραφιά της και μου λέει:

-Ήθελα να βάλω και τον Σαμαρά!

-Τον Σαμαρά;

-Ναι, να κρατάει ένα πλακάτ και να γράφει «Πωλείται».

-Άσε… Δεν πειράζει. Θα χάλαγε τη ζωγραφιά!

Τα παιδιά έχουν καταλάβει τον πεζόδρομο δίπλα στα βράχια και ζωγραφίζουν. Εκεί βγαίνει και για πρώτη φορά το σύνθημα της βραδιάς: Παραμυθο-SOS-τε τις ακτές!

Πού να δείτε τι γιορτή ήταν η αφισοκόλληση που ακολούθησε μετά. Η παρέα έκανε και «κολπάκια». Σταματούσαν και διάβαζαν τις αφίσες που είχαν ήδη κολλήσει για να κάνουν και τους περαστικούς να σταματήσουν – από περιέργεια!

Σκέφτομαι ότι αν όλοι είχαμε τη φαντασία και την ενεργητικότητα των παιδιών θα ήταν πολλά πράγματα διαφορετικά· γι’ αυτό αναλαμβάνει το σχολείο ως μηχανή του κιμά να καταστρέψει ό,τι μπορεί από αυτή τη δημιουργικότητα…

Η παρέα θα φτιάξει τα δικά της παραμύθια, εκείνο το βράδυ του Ιουλίου. Και ίσως κλείσει το δικό της μήνυμα σε ένα μπουκάλι να το ρίξει στο πέλαγος. Να φτάσει σε κάθε παραλία της χώρας που ίσως αύριο θα είναι ένα προνόμια για λίγους, αν δεν κάνουμε όλοι κάτι εκεί που βρισκόμαστε.

Μερικά πράγματα δεν κοστίζουν τίποτα. Ούτε θέλουν κόπο. Μοιάζουν μικρά. Κόκκοι άμμου…

Όμως ένας κόκκος άμμου μπορεί ακόμη και να μπλοκάρει έναν πολυδαίδαλο μηχανισμό… Η εκδήλωση εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια φορέων και οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσει το εφιαλτικό νομοσχέδιο για τις ακτές.

Πληροφορίες: Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 8 μ.μ., Πόρτο Ράφτη/ Αυλάκι (περιοχή Πανόρμα- σκαλάκια οδού Αμυγδαλιάς).

 

Στον αστερισμό της Αμοργού

36_AMORGOS

Μπαίνω σε ένα μπλογκ -κατόπιν προτροπής φίλου Χαλανδραίου- και πέφτω σε έναν παράξενο αστερισμό. Έναν αστερισμό που έχει το σχήμα της Αμοργού. Σε όποιο αστέρι του κάνεις «κλικ» βλέπεις και μια εκδήλωση.

Θυμάμαι τον -κάποτε- αδιάβατο δρόμο, καθώς είχα επισκεφθεί το νησί όταν ακόμη έπρεπε να μπεις σε βάρκα για να πιάσεις λιμάνι και Αιγιάλη /Κατάπολα δεν επικοινωνούσαν δι’ αμαξητού δρόμου.

Τώρα βλέπω ότι σε εκείνα τα μαγικά μέρη κάποιοι άνθρωποι του νησιού ετοίμασαν ένα διαφορετικό φεστιβάλ που ξεκίνησε την Τετάρτη που μας πέρασε, με θέατρο στην Κάτω Μεριά (Πρόταση Γάμου του Α. Τσέχωφ από την Ομάδα Αστροναύτες), συνεχίστηκε με σινεμά στο Βρούτση και στη Χώρα και άλλες όμορφες εκδηλώσεις διάσπαρτες στο νησί.

Σήμερα το βράδυ (τυχεροί!) έχει Αστροξενάγηση στην Παλιά Στράτα (Ξενοδοχειό) και αστροπαρατήρηση από τον Βασίλη Σάββα. Αύριο, Κυριακή συνεχίζεται με ποίηση στον Ποταμό, με αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τον Νίκο Δενδρινό.

Στη συνέχεια έχει:

– 30/6 Εικαστικό δρώμενο στην Αιγιάλη /Σινεμά στη Χώρα.

– 1/7 Αυτογνωσία και ποίηση στα Κατάπολα.

– 2/7 Κλασική μουσική και χορός στη Λαγκάδα.

– 3/7 Χορός στα Θολάρια.

– 4/7 Ζωγραφική και χοροθέατρο στη Λαγκάδα.

– 5/7 Μουσική στο Ρίχτι.

– 5/7 Ντοκιμαντέρ στον Ποταμό (με τη νονά του Στέλιου Κούλογλου).

– 6/7 Πανηγύρι στα Θολάρια (Αγ. Ιωάννης Βαπτιστής).

– Κλείσιμο με παραδοσιακό μαγείρεμα και μουσική. Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε από τις 9 το πρωί!

Για περισσότερα: https://amorgosfestival.blogspot.gr/

 

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο Χαλάνδρι

36_ANTIFASISTIKO

Στις 28 και 29 Ιουνίου πραγματοποιείται, στο Χαλάνδρι, το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ με πολύμορφες εκδηλώσεις.

Η εκκίνηση δίνεται σήμερα (Σάββατο) το μεσημέρι στις τρεις με ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι και αγώνα μπάσκετ 3×3 στα γήπεδα του Συνοικισμού. Θα ακολουθήσει στις 7η επίκαιρη συζήτηση με θέμα Φασισμός και γήπεδο με εισηγητές από τις δύο ομάδες που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ. Την πρωτοβουλία νεολαίας Σβήστε τους και την Κατάληψη Πραπόπουλου.

Στις 9 το βράδυ ακολουθεί συναυλία hip hop στην Κεντρική Πλατεία.

Την Κυριακή, από τις 6 το απόγευμα και πάλι στην Πλατεία, θα γίνει συζήτηση για τους Ρομά του Χαλανδρίου, θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση και γλέντι μετά μουσικής.

Για περισσότερα: https://svistetous.wordpress.com

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!