Αρχική κοινωνία Παρακράτος δουλεμπόρων η Μανωλάδα

Παρακράτος δουλεμπόρων η Μανωλάδα

Τραμπουκισμούς, φόβο και τρομοκρατία, μέχρι και κλοπή έζησαν οι δύο απεσταλμένοι της εφημερίδα Το Βήμα, στην περιοχή της Μανωλάδας, με αφορμή ρεπορτάζ για τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται οι μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η σύλληψη τριών μελών κυκλώματος δουλεμπορίας. Η σπείρα ανάγκαζε τους μετανάστες να μένουν σε άθλιους αυτοσχέδιους χώρους από νάιλον, να αγοράζουν με τα λίγα χρήματα που τους έδιναν από δικά τους μικρά μπακάλικα, ενώ σε περίπτωση που χαλάρωναν κατά τη διάρκεια της δουλειάς σειρά είχε η βιαιοπραγία και οι πυροβολισμοί στον αέρα.

Αυτή την εικόνα, προσπάθησαν να καταγράψουν με λέξεις και εικόνες ο δημοσιογράφος του Βήματος Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου. «Μπήκαμε στο χωματόδρομο και φτάσαμε στα χωράφια με τις φράουλες» περιγράφει μιλώντας στο Δρόμο ο Ιάκωβος Χατζησταύρου. «Φτάσαμε εκεί που έμεναν οι περίπου 300 μετανάστες εργάτες Βουλγαρικής καταγωγής. Προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε. Άλλοι μιλούσαν άλλοι όχι. Τότε εμφανίζεται ένας νεαρός που μας λέει να αποχωρήσουμε. Όπως και κάναμε αν και προσπαθήσαμε με επιχειρήματα να τον μεταπείσουμε. Βγαίνουμε έξω όπου εμφανίζεται ένα όχημα με έναν που είχε ‘γουόκι τοκι’ και ο οποίος αρχίζει να φωνάζει ‘κλέφτες, θα φωνάξω την αστυνομία’. Εμείς, φυσικά του λέμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και να φωνάξει την αστυνομία. Του εξηγούμε γιατί είμαστε εκεί αλλά αυτός συνεχίζει!»

Και ενώ οι δύο απεσταλμένοι περιμένουν την αστυνομία, ακόμη ένα αυτοκίνητο φτάνει: «Από αυτό βγαίνει ένας μαινόμενος κύριος ο οποίος επίσης φωνάζει ‘κλέφτες, δώστε αυτό που κλέψατε’. Κατόπιν πέφτει πάνω μου και αρπάζει τη φωτογραφική μηχανή. Μπαίνει στο αυτοκίνητο και χτυπάει με δύναμη το δικό μας αμάξι.

Μετά βγαίνει ξανά έξω και ορμάει στον Γιώργο Πουλιόπουλο. Εγώ πηγαίνω να τους χωρίσω και βρίσκομαι κάτω στο χώμα. Κάπου εκεί δέχτηκα τα χτυπήματα στο πρόσωπο και έσπασαν τα γυαλιά μου. Αυτό τελειώνει γρήγορα καθώς ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών με αποτέλεσμα ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου να φύγει!».

Τελικά ο Ιάκωβος Χατζησταύρου κατάφερε να πάρει πίσω τη φωτογραφική μηχανή, χωρίς όμως τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της αντιεισαγγελέως Αμαλιάδας Αικατερίνη Κοπελάκη, να παραπέμπει την υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο, μετά τη μήνυση για ξυλοδαρμό που κατέθεσαν οι απεσταλμένοι του Βήματος κατά του μεγαλοπαραγωγού και του τελευταίου κατά του δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ.

Σχόλια

Exit mobile version