Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Παρέμβαση εισαγγελέα για το συμβολικό λουκέτο στο ΑΠΘ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το συμβολικό λουκέτο στο ΑΠΘ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Eισαγγελίας για τη συμβολική αναστολή λειτουργίας του ΑΠΘ για δύο ημέρες, με απόφαση της Συγκλήτου του Iδρύματος λόγω των εξαιρετικά δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα αναμένεται να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση η οποία θα κρίνει αν τα μέλη της Συγκλήτου έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Έκπληξη προκαλεί η άμεση επέμβαση της εισαγγελίας στο ΑΠΘ την ώρα που και άλλα πανεπιστήμια της χώρας έχουν προχωρήσει σε αναστολή λειτουργιάς λόγω των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ στο παρελθόν το ίδιο έχουν πράξει και οι διοικήσεις πολλών ακόμη Ιδρυμάτων.

Μυλόπουλος: Βραδυφλεγής βόμβα οι εργολαβίες
«Βραδυφλεγή βόμβα» χαρακτήρισε τις εργολαβίες ο κ. Μυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, τονίζοντας πως «στην πρώτη μείωση χρημάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό θα έσκαγε».
Ο πρύτανης τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη ανελαστική δαπάνη σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό αφού αγγίζει το 50% του προϋπολογισμού.
«Το πρόβλημα με τις εργολαβίες είναι τριπλό», τόνισε και προσέθεσε: «Πρώτον το εργασιακό. Εδώ και 25 χρόνια οι ίδιοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας. Δεν έχουν τα δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζομένων του πανεπιστημίου».
Δεύτερη διάσταση του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο που προκαλούν οι εργολαβίες, είναι πως η μεσολάβηση παρένθετου προσώπου που διαχειρίζεται τους εργαζόμενους, δημιουργεί πρόβλημα στην κατανομή της δουλειάς του Πανεπιστημίου.
Τέλος, η τρίτη διάσταση του προβλήματος αφορά τα οικονομικά του πανεπιστημίου αφού σήμερα, εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμο,ύ η δαπάνη για καθαριότητα, φύλαξη και διοικητικούς αγγίζει το 70% του προϋπολογισμού, ενώ αυτή θα ήταν μειωμένη αν δεν υπήρχαν οι εργολαβίες αφού θα μειωνόταν κατά 23% (το ΦΠΑ που πληρώνει το ΑΠΘ λόγω των εργολαβιών) και κατά 10% που είναι το κέρδος του εργολάβου.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Παράλληλα, οι εργολαβικοί του ΑΠΘ συνεχίζουν την κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Με το ΑΠΘ να έχει πνιγεί στα σκουπίδια και τις υπηρεσίες του να έχουν μπλοκάρει πλήρως, η κατάσταση μοιάζει με άλυτο πρόβλημα, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη μάχη, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.
Γ.Β.

 

Σχόλια

Exit mobile version