Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Παράνομες χωματερές μολύνουν το νερό

Παράνομες χωματερές μολύνουν το νερό

Ένα καλά κρυμμένο οικολογικό έγκλημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παρέμβαση κατοίκων του νομού Πέλλας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Κατά την εικοσαετία 1980-2000, στο χώρο του αμμοχαλικορυχείου Λάκκας που τοποθετείται εντός των ορίων του Τ.Δ. Λάκκας, Δήμου Πέλλας αλλά και σε παρακείμενες περιοχές, εξελίχθηκε εκτεταμένη απόσυρση οπωροκηπευτικών.
Εκατομμύρια τόνοι ροδάκινου, νεκταρινιού, αχλαδιού, μήλου και ντομάτας διατέθηκαν σχεδόν ανεξέλεγκτα. Οι συγκεκριμένοι χώροι γειτνιάζουν, απέχοντας περίπου 3 χλμ. ο ένας από τον άλλον. Ως φυσική συνέπεια, από γεωτρήσεις κατάντι των πεδινών εκτάσεων της περιοχής, σε ακτίνα περίπου 10 χλμ. διαπιστώθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Τονίζεται ότι η ζώνη απόσυρσης τοποθετείται περίπου 4,5 χλμ. νοτιοανατολικά των πηγών της Αραβησσού οι οποίες, σε περίοδο αιχμής, ικανοποιούν κατά 35% περίπου τις ανάγκες σε πόσιμο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο ρύπανσης. Στο Τ.Δ. Ριζού, Δήμου Σκύδρας, και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Ρουντίνα» σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων κατά την ίδια χρονική περίοδο, έλαβε χώρα απόσυρση οπωροκηπευτικών προϊόντων, χωρίς να πληρούνται ούτε στο ελάχιστο οι κατάλληλες προϋποθέσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, σε συνέργεια με το εξαλλοιωμένο γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, ήταν η ταχεία υποβάθμιση της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντά της, όπως εντοπίστηκε από γεωτρήσεις βάθους 120 μέτρων κατάντι της περιοχής, σε απόσταση 5,5 χλμ. (Τ.Δ. Πετριάς), και 7 χλμ. (Τ.Δ. Αρσενίου), όπου και ταυτοποιήθηκαν διασταλάγματα από την αποσύνθεση των οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες του ΤΟΕΒ Εδεσσαίου, παρά την παρέλευση πολλών ετών από την παύση της ανεξέλεγκτης απόσυρσης, υπάρχουν ακόμη ενδείξεις φαινομένων ρύπανσης του υδροφορέα.
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής ζητούν από την Περιφέρεια τον άμεσο χαρακτηρισμό των παραπάνω χώρων ως χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων και την ένταξη της αποκατάστασής τους σε κατάλληλο χρηματοδοτικό μέσο με απώτερο σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και εξυγίανσή τους και τέλος. Οι κάτοικοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως δηλώνουν, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο μόλυνσης το νερό μεγάλου τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας.                            
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version