Αρχική κοινωνία Παράνομες οι νέες αυξήσεις στα διόδια της Λεπτοκαρυάς

Παράνομες οι νέες αυξήσεις στα διόδια της Λεπτοκαρυάς

Του  Δημήτρη Σιανίδη *

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας προκλητικής και αλαζονικής συμπεριφοράς της ιδιωτικής εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την εκ νέου αύξηση των διοδίων, κατά 17%, στο οδικό τμήμα Μαλιακός – Κλειδί, παραβιάζοντας και αυτές ακόμα τις καταπλεονεκτικές υπέρ της ίδιας, διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης.

Συγκεκριμένα από τις 8 Μαϊου, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα πληρώνουν πλέον 2,80 ευρώ (από 2,40 ευρώ που πλήρωναν μέχρι τώρα), τα φορτηγά μέχρι 3 άξονες 7,10 ευρώ και αυτά με 4 και παραπάνω άξονες, το στρογγυλό ποσό των 10 ευρώ!

Το αποκορύφωμα όμως της ξεδιαντροπιάς είναι το εξής: Με δεδομένο ότι από τις 8 Μαϊου λειτουργεί και ο σταθμός διοδίων του Πυργετού, οι χρήστες της εθνικής οδού, είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν διόδια και στον σταθμό του Πυργετού, ο οποίος απέχει μόλις 10 χλμ. από τον σταθμό της Λεπτοκαρυάς. Όπως ανακοινώθηκε, οι τιμές διοδίων στο σταθμό του Πυργετού είναι: 2.20 ευρώ για τα Ι.Χ., 5,40 ευρώ για τα οχήματα μέχρι 3 άξονες και 7,80 ευρώ για αυτά με 4 και παραπάνω άξονες!

Τι αναφέρει η Νομοθεσία

Στο άρθρο 25.1 της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3605/2007, αναφέρεται ότι στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων, η τιμή του διοδίου θα υπολογίζεται ως εξής: Απόσταση μεταξύ του σταθμού και του άκρου του έργου + Απόσταση μεταξύ του σταθμού και του επόμενου σταθμού, : (δια) 2 Χ (επί) το Α.Ο.Δ.Τ. Το Ανώτατο όριο Διοδίων τελών (Α.Ο.Δ.Τ.), ορίζεται σήμερα σε 0,03 ευρώ ανά χλμ. και προσαυξάνεται με το συντελεστή Τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από το έτος 2003 μέχρι το έτος 2009 και με τον 21% Φ.Π.Α. Με βάση τους υπολογισμούς των εκπροσώπων της εταιρίας, το Α.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σήμερα σε 0,0443 ευρώ ανά χλμ. Η απόσταση μεταξύ του σταθμού Λεπτοκαρυάς και του βορείου άκρου του έργου (μέχρι δηλαδή το Κλειδί) είναι 70 χλμ ενώ η απόστασή του Σταθμού Λεπτοκαρυάς από τον σταθμό Πυργετού είναι περίπου 10 χλμ. Κατά συνέπεια το διόδιο τέλος στο σταθμό Λεπτοκαρυάς, θα έπρεπε σήμερα για τα Ι.Χ αυτοκίνητα να είναι: 0,0443 Χ (80:2) = 1,77 ευρώ και με τη στρογγυλοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 25.3.2 της Σύμβασης παραχώρησης: 1,80 ευρώ (!!!). Αντί επομένως, με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού του Πυργετού να μειωθεί η τιμή των διοδίων της Λεπτοκαρυάς, όπως επιτάσσει και η κοινή λογική, αφού προστίθεται ένας ακόμα σταθμός, έκπληκτοι διαπιστώνουμε ότι αυτή αυξάνεται κατά 17%, χωρίς να υπάρχει μάλιστα κανένας απολύτως λόγος!

Τι συμβαίνει τελικά; Αντί να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που ζημιώθηκαν οικονομικά, που έχασαν τις δουλειές τους ή που ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα επί πέντε ολόκληρους μήνες, από το κλείσιμο των Τεμπών, προσπαθούν να φορτώσουν (και πάλι) σε όλους εμάς την «ζημιά» τους στα Τέμπη;

Είναι γεγονός ότι από την εταιρία περιμέναμε την πρόσφατη αύξηση των διοδίων τελών. Περιμένουμε και άλλες παρόμοιες δράσεις της, οι οποίες είναι εύλογο που αποσκοπούν. Αυτό που μας λυπεί είναι η στάση της επίσημης Πολιτείας, η οποία κάθε φορά απλώς «νίπτει τας χείρας της» αν και είχε κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει.

* Ο Δημήτρης Σιανίδης είναι δικηγόρος της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Πιερίας

Σχόλια

Exit mobile version