Αρχική πολιτική Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ και στο «πράσινο νησί»

Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ και στο «πράσινο νησί»

Πτώση από 36 έως 47(!) μονάδες στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Του Μάριου Διονέλλη

Συντριπτικό μήνυμα αποδοκιμασίας προς το ΠΑΣΟΚ έστειλε και η Κρήτη στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αφήνοντας άφωνα ακόμα και τα πιο αισιόδοξα στελέχη του πρώην μεγάλου κόμματος. Ένα από τα στοιχήματα για το βράδυ των εκλογών ήταν πόσο από το ιλιγγιώδες ποσοστό του 62,7% του 2009 θα μπορούσε να συγκρατήσει στο νομό Ηρακλείου το ΠΑΣΟΚ.
Σε συνεντεύξεις του, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαδάκης διέψευσε μάλλον σκωπτικά τις πληροφορίες ότι το κόμμα έβαζε τον πήχη στο 40% λέγοντας ότι «πάμε για πολύ παραπάνω». Την Παρασκευή, προ των εκλογών, η πρόβλεψη του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου ήταν για τρεις βουλευτές στο Ηράκλειο. Το βράδυ των εκλογών υπήρξε πραγματική δυσκολία των δημοσιογράφων να βρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο για δηλώσεις καθώς το τελικό 19,23% και η παταγώδης πτώση κατά -43,5(!) μονάδες προκάλεσαν πρωτοφανές μούδιασμα με μόλις έναν βουλευτή να εκλέγεται τελικά.
Αντίστοιχα, μεγάλη ήταν η απώλεια ψήφων και στους υπόλοιπους νομούς. Στα Χανιά ο χάρτης βάφτηκε ροζ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να χάνει 37 μονάδες και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση να μην εκλέγει βουλευτή στο νομό. Μεγάλη, επίσης, ήταν η πτώση και στο Ρέθυμνο (-37,5%) και στο Λασίθι (-36,2%).
Απογοητευτική ήταν η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη που περίμενε πριμοδότηση από την πατρίδα της αλλά αντί αυτής κατέλαβε την 6η θέση στο Ηράκλειο, την 4η σε Ρέθυμνο και Λασίθι και μόνο στα Χανιά την 3η με 13%.

Τετραπλάσιος ο ΣΥΡΙΖΑ
Εκτός από την πρωτιά στα Χανιά με την εκλογή του Γιώργου Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν τετραπλασίασε τα ποσοστά του σε όλους τους νομούς επανεκλέγοντας τον Μιχάλη Κριτσωτάκη και παίρνοντας ακόμα μία έδρα από τη Ν.Δ. στο Ρέθυμνο με τον Ανδρέα Ξανθό, ενώ για ελάχιστες ψήφους κρίθηκε ακόμα μία έδρα στο Λασίθι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με κερδισμένη τη δεύτερη. Η Ν.Δ. είναι η συνολικά κερδισμένη της «νοθείας» του εκλογικού νόμου, εκλέγοντας συνολικά 7 βουλευτές στην Κρήτη με τους 3 από αυτούς στα Χανιά όπου το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κατέλαβε την 5η(!) θέση.
Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια εκλέγει βουλευτή στην Κρήτη το ΚΚΕ, ενώ από μία έδρα κατέλαβαν στο Ηράκλειο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

 

Σχόλια

Exit mobile version