Αρχική διεθνή Πανευρωπαϊκός συντονισμός λαϊκής οργής και αλληλεγγύης

Πανευρωπαϊκός συντονισμός λαϊκής οργής και αλληλεγγύης

Η μεγαλύτερη στα χρονικά διεθνής απεργιακή κινητοποίηση και διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε  στις 14 Νοέμβρη. Του Ηλία Σταθάτου

Μέχρι τώρα, όταν ακούγαμε για πανευρωπαϊκό συντονισμό, σκεπτόμασταν το Eurogroup, τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., και γενικά όλα εκείνα τα όργανα που αποφασίζουν και βάζουν τη σφραγίδα τους στις κοινωνιοκτόνες πολιτικές τής λιτότητας. Πολιτικές που η Γηραιά Ήπειρος εφαρμόζει με την ευλάβεια ενός μάντρα, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να βυθίζει τους λαούς της ακόμη περισσότερο στην ύφεση και τη φτώχεια. Πλέον, όταν γίνεται λόγος για πανευρωπαϊκό συντονισμό, δεν είναι το πιο φυσικό η σκέψη να οδηγείται σε όλα τα παραπάνω, αλλά στην αντίσταση, καθώς οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη στα χρονικά, συντονισμένη πανευρωπαϊκά απεργιακή κινητοποίηση και διαμαρτυρία, ως απάντηση στα προγράμματα λιτότητας που σαρώνουν την ήπειρο.
Επίκεντρο, ο Νότος. Γενικές απεργίες έλαβαν χώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία και κυλιόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας στη γειτονική Ιταλία. Ακόμη, κινητοποιήσεις είχαμε στη Γαλλία, με μεμονωμένες απεργίες, ογκώδη διαδήλωση στο Λονδίνο, ενώ στην έδρα της Ε.Ε., τις Βρυξέλλες, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν, καθώς οι Βέλγοι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι απήργησαν. Ακόμη, κινητοποιήσεις είχαμε σε πάνω από 140 πόλεις και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όλα αυτά έπειτα από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, με σύνθημα «Υπέρ της εργασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Όχι στη λιτότητα».

Ισπανία-Πορτογαλία
Στην ολοένα και πιο εκρηκτική Ισπανία, η οποία βυθίζεται στην ανεργία και την ύφεση, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν νωρίτερα από παντού. Πριν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, ημέρα της γενικής απεργίας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι, και πολλοί από αυτούς, για απεργιακή περιφρούρηση. Η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει ΜΑΤ και έφιππη αστυνομία σε όλους τους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να χτυπήσει τις περιφρουρήσεις. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 64 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί ήδη από το πρωί. Ο σιδηρόδρομος σίγησε, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν, καθώς πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στράφηκαν για ακόμη μια φορά εναντίον των Μαδριλένων διαδηλωτών, τραυματίζοντας περισσότερους από 77 διαδηλωτές. Όμως, οι πιο εμβληματικές σκηνές έλαβαν χώρα το βράδυ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη θάλασσα μέχρι εκεί που μπορούσε να φτάσει το ανθρώπινο μάτι. Ακόμη, η οργή ήταν περισσότερη από ποτέ, κυριολεκτικά ξεχείλιζε από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις.
Στη γειτονική Πορτογαλία, μια επιτυχημένη γενική απεργία παρέλυσε την οικονομία της χώρας. Όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Λισσαβώνας ακυρώθηκαν, ενώ επίσης απήργησαν ο νευραλγικός τομέας των λιμανιών. Η μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα κατέληξε στο Κοινοβούλιο, όπου συζητούνταν ο Προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμη περισσότερες περικοπές και αυξήσεις φόρων. Φυσικά, το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους.

Γαλλία-Ιταλία
Παρά την απουσία γενικής απεργίας στη Γαλλία, εργαζόμενοι οργάνωσαν περισσότερες από 130 διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Με κοινή δήλωσή τους τα συνδικάτα δήλωσαν την έντονη «εναντίωσή τους στις πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν βαθιές ανισότητες».
Στη γειτονική Ιταλία, σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις, με τους φοιτητές και μαθητές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. Σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, με το κέντρο της Ρώμης, το Μιλάνο και το Τορίνο να γίνονται πεδίο μάχης ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους καραμπινιέρους. Στην Μπρέσια και τη Νάπολι οι διαδηλωτές κατέλαβαν τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ στην Τζένοα το λιμάνι. Στην Μπρέσια, την Πίζα, την Τριέστη και την Μπολόνια επίσης έλαβαν χώρα ογκωδέστατες πορείες. Όλα αυτά σε μια ήδη πολιτικά «θερμή» ιταλική εβδομάδα. Στη Νάπολι, η ομιλία της υπουργού Εργασίας, Έλσα Φορνερό, διεκόπη από έναν άντρα ο οποίος απείλησε ότι θα κόψει τις φλέβες του ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν μπορεί να βρει εργασία. Ακόμη, Ιταλός υπουργός που επισκέφθηκε τη Σαρδηνία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με ελικόπτερο το χώρο όπου μιλούσε, καθώς διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση πολίτες, έφραξαν το δρόμο με φλεγόμενα οχήματα.  

Υπόλοιπη Ευρώπη
Στο Βέλγιο, τα σημαντικά για τους αξιωματούχους της Ε.Ε., τρένα, ακινητοποιήθηκαν, καθώς οι εργαζόμενοι απήργησαν και κατέλαβαν τις σιδηροτροχιές. Ακόμη, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία, αφού επισκέφτηκε όλα τα προξενεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, κατέληξε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σύνθημα «θέλουμε μια άλλη Ευρώπη!». Νυχτερινή διαδήλωση έλαβε χώρα στο Λονδίνο, μπροστά στα γραφεία επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Γουεστμίνστερ. Την αλληλεγγύη τους επίσης εξέφρασαν εργαζόμενοι στο Βερολίνο, Βιέννη, και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από το Ελσίνκι μέχρι τη Σαρδηνία ένα λαϊκό ποτάμι οργής έστειλε ηχηρό μήνυμα στα κέντρα των αποφάσεων.

Σχόλια

Exit mobile version