Αρχική πολιτική αριστερά Πανελλαδική Συνάντηση: Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;

Πανελλαδική Συνάντηση: Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;

Η θεματική «Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει το Σάββατο 17/4 πανελλαδική συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας με θέμα: «Ενέργεια: εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;».

 

Το σημείο τομής των δύο μείζονων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε -παγκόσμια καπιταλιστική «οικονομική» κρίση και οικολογική κρίση του πλανήτη- θεωρούμε ότι ίσως αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο σε ένα βασικό πυλώνα των κοινωνιών μας: την ενέργεια. Αποτυπώνεται στο καθεστώς ιδιοκτησίας των ενεργειακών πηγών και των δικτύων μεταφοράς της, στους ανταγωνισμούς για τον έλεγχό τους, στο μέγεθος των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στον τρόπο παραγωγής και διανομής της, στην τιμολόγησή της, στη συμμετοχή της στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην άμεση επίδρασή της σε πλειάδα τομέων της παραγωγής, στην εξάρτηση του παραγωγικού μοντέλου από αυτήν κ.λπ. Είναι κρίσιμο, πιστεύουμε, να αναστοχαστούμε και πιθανώς και να αναπροσαρμόσουμε την οπτική μας εξαιτίας της άμεσης αναγκαιότητας για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής που σημαίνει δραστική περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με ταυτόχρονη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Να θέσουμε, δηλαδή, επί τάπητος το ενεργειακό ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις από το σχεδιασμό και την παραγωγή, έως την κατανάλωση και την τιμολόγηση.

Οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις απαντούν με απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με χρηματιστήρια ρύπων και με προώθηση ρυθμίσεων, οι οποίες εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Κατά περίπτωση ενδύονται και το μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης» δημιουργώντας νέα «ελντοράντο» κερδοσκοπίας του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου. Απαιτείται μια διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας. Η δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, ο απεγκλωβισμός του τομέα της ενέργειας από το κέρδος, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, ο περιορισμός της ζήτησης, η αντιστροφή του ενεργειακού ισοζυγίου υπέρ των Α.Π.Ε. με αποκεντρωμένη παραγωγή, κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονη ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής και συντήρησης συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε., πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσουν κεντρικά σημεία αυτής της κατεύθυνσης.

 

Θεματική «Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Exit mobile version