Αρχική πολιτική Παλλαϊκό μέτωπο για τη ΔΕΗ

Παλλαϊκό μέτωπο για τη ΔΕΗ

Σε κάθε δύναμη που αντιδρά στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου απευθύνει πρόσκληση ο ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Μεγάλη συμμετοχή σημείωσε η συγκέντρωση της Πέμπτης στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, στην οποία κάλεσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με σκοπό τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου για να αποτραπεί το ξεπούλημα της επονομαζόμενης «Mικρής ΔΕΗ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν φορείς, σωματεία και εκπρόσωποι εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και άλλων κλάδων, καθώς και κόμματα, οργανώσεις και ανεξάρτητοι βουλευτές. Η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετείχε, αλλά έστειλε επιστολή. Οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ απουσίαζαν λόγω επίσκεψής τους στην Πτολεμαΐδα για τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου την Τετάρτη.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη σημασία και τις επιπτώσεις του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, αυτού του στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τομέα. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία απόφαση και καμία υπογραφή που θα ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά, ακόμη κι αν περάσει στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο που θα συγκροτηθεί οφείλουν να αγωνιστούν για να μην εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις.

Θύμισε ότι το ρεύμα δεν έφτασε σε κάθε απομακρυσμένο χωριό της χώρας από την ιδιωτική Εταιρία Πάουερ, πριν από τη ΔΕΗ, αλλά από μία δημόσια επιχείρηση και κάλεσε όλους να συγκροτήσουν αυτό το πλατύ κίνημα αντίστασης. Είπε ότι επιχειρείται, με αυτήν την πρωτοβουλία, να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση σε έναν ελάχιστο στόχο: Να αποτραπεί η εκποίηση της ΔΕΗ, μιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, επιχείρηση. Παράλληλα, για να αποτραπεί το πλιάτσικο στον ορυκτό πλούτο της χώρας και να προστατευθούν οι πολίτες, οι καταναλωτές από νέα επιδρομή στα τιμολόγια. Τόνισε ότι ποικίλα κινήματα, συνδικάτα και πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο αποτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ιταλία, αλλά δρομολογούν τις από-ιδιωτικοποιήσεις, όπως γίνεται στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η επιλογή να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, το δημόσιο πλούτο, τους αιγιαλούς και ό,τι άλλο ετοιμάζονται να παραδώσουν σε κρατικοδίαιτα και επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι υπεράσπιση της δημόσιας σφαίρας, του δημόσιου χώρου, ο οποίος μπορεί να οικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και να τα επιστρέφει στην κοινωνία, καθιστώντας τα προσιτά σε όλους. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε ένα εναλλακτικό πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, ένα νέο τρόπο παραγωγής και διανομής του πλούτου, που δεν θα είναι ξεκομμένος από τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα έχει μηχανισμούς συλλογικού ελέγχου».

 

Μεγάλη και δυνατή ΔΕΗ

Μίλησε για την ανάγκη μιας «μεγάλης και δυνατής ΔΕΗ που θα λειτουργεί με γνώμονα την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Απαιτεί την υλοποίηση ενός Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τόσο την οικονομία όσο, όμως, και το σεβασμό στο περιβάλλον» και δήλωσε ότι «θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο, σε μία ενιαία επιχείρηση».

«Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι. Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία. Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Με τη δημοκρατία ή με τον αυταρχισμό. Με τη βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο ο Θ. Πετράκος, επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η νέα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Επίσης, τοποθετήθηκαν ο Νίκος Φωτόπουλος (εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ), εκπρόσωποι σωματείων εργαζόμενων στη ΔΕΗ (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, ΣΕΠ ΔΕΗ κ.λπ.), ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης (ΠΟΣΠΕΡΤ), η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, η Λούκα Κατσέλη από την Κοινωνική Συμφωνία, εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Κοινωνία Πρώτη), Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστατίδης, Θ. Τζάκρη, Ν. Νικολόπουλος, εκπρόσωπος των Οικολόγων, της Αριστερής Προοπτικής, του ΕΠΑΜ, του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωπος της Ένωσης Κτηνοτρόφων και πολλοί άλλοι.

Η συνέχεια της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στο αν αυτή θα αποκεντρωθεί στις γειτονιές και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο πανελλαδικό και πραγματικά παλλαϊκό κύμα αντίστασης στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα είναι αυτό άλλωστε που θα αφοπλίσει τις «κακίες» των ημερών ότι η εκδήλωση της Πέμπτης στο Τιτάνια ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ μια… «πρόβα κεντρικών συμμαχιών».

Μ.Μ.

 

Όταν το πλιάτσικο βαφτίζεται επένδυση

 

Στα ζωτικότερα αγαθά της ελληνικής κοινωνίας ακονίζει ακάθεκτος τις λεπίδες του ο διεθνής νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός, με ένα τσούρμο εθελόδουλων(;), εκβιαζόμενων(;), εφιαλτικών συγκυβερνητών-συνεργών στη δούλεψή τους, να τους φέρνει στο πιάτο ό,τι απέμεινε από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας…

Πώς όμως να εκχωρήσεις μια δημόσια επιχείρηση 19.000 εργαζομένων, που έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική ανταποδοτικότητα και αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο εργαλείο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση;

Εγκαινιάζοντας λοιπόν τη μέθοδο του «καταβροχθίζειν διά του τεμαχισμού», «προς το σκοπό απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», το ΥΠΕΚΑ επινόησε το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και ετοιμάζεται να το φέρει την επόμενη Τετάρτη προς ψήφιση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο αυτό αποσπάται και διατίθεται προς βρώσιν των ιδιωτών-αρπακτικών το 30% της ΔΕΗ, το εκλεκτικότερο ωστόσο κομμάτι της, τα παραγωγικά δηλαδή τμήματα-φιλέτα, οι μονάδες παραγωγής φτηνής ενέργειας, οι λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες Αμυνταίου και Μελίτη, με τα ορυχεία τους, οι περισσότερες υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και περίπου δύο εκατομμύρια «αξιόπιστοι» πελάτες της, που θα επιλεγούν με διάφορα κριτήρια, χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεσή τους.

Ό,τι περισσέψει θα παραμείνει ενδεχομένως στο Ελληνικό Δημόσιο, θα χρηματοδοτηθεί από τους ήδη υπερχρεωμένους φορολογούμενους μέχρι να εξυγιανθεί, και να ’ρθει με το καλό και η δική του σειρά…

Ο διαμελισμός και η ουσιαστική εκποίηση της ΔΕΗ γίνεται την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είτε διατηρούν κάτω από κρατική ομπρέλα τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας είτε δρομολογούν την επαναφορά τους υπό δημόσιο έλεγχο.

Οι συνδικαλιστές βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση, καθώς η «δέσμευση-ρήτρα ότι ο αγοραστής δεν θα μπορέσει να απολύσει το προσωπικό που θα μεταβιβαστεί σ’ αυτή για τουλάχιστον μία πενταετία», δεν φαίνεται ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις. Εξήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις και προειδοποιούν με «σβήσιμο μονάδων, διακοπή λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών και λιγνιτωρυχείων, και με γενικευμένες διακοπές ρεύματος πανελλαδικά την Τετάρτη.

Ζ.Ρ.

 

Σχόλια

Exit mobile version