Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Rick Moody

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Rick Moody

Rick Moody: The Four Fingers of Death.736 σελίδες, Little, Brown & Company, 2010

Από τα μυθιστορήματα που ξεχώρισαν (και ώς ένα βαθμό δίχασαν) την κριτική το 2010, το The Four Fingers of Death είναι ένα χορταστικό βιβλίο, γεμάτο υποϊστορίες που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα μιας σύνοψης. Κωμικό μυθιστόρημα (σύμφωνα με την κριτική στην εφημερίδα New York Times, λειτουργεί καλύτερα όταν ο συγγραφέας του δεν προσπαθεί να είναι αστείος· κατ’ άλλους το βιβλίο είναι ξεκαρδιστικό) που μιλάει περίπου για τα πάντα, από το μπέιζμπολ και την οικονομική κρίση μέχρι το Ίντερνετ κι ένα παράξενο χέρι με τέσσερα δάχτυλα, το The Four Fingers of Death είναι μια μετα-μυθοπλασία επιστημονικής φαντασίας, αφιερωμένη στον Κουρτ Βόνεγκατ και επηρεασμένη από αυτόν.
Ο Μούντι, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, έχει αφοσιωμένους αναγνώστες στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ. Είναι ίσως γνωστότερος για το μυθιστόρημα The Ice Storm του 1994, το οποίο μεταφέρθηκε στο σινεμά με τον ίδιο τίτλο το 1997 (το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τον τίτλο Η Παγοθύελλα από τις εκδόσεις Σέλας το 1998), καθώς και για το αυτοβιογραφικό The Black Veil του 2002, που συνδυάζει τις αναμνήσεις του από την μάχη του με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την κατάθλιψη με κριτικές παρατηρήσεις στον συγγραφέα Ναθάνιελ Χόθορν. Στα τέλη του 2009, έγραψε ένα διήγημα, το Some Contemporary Characters, στο Twitter (όλο το διήγημα αποτελείται από 153 τουίτ που δημοσιεύτηκαν προοδευτικά στο διάστημα τριών ημερών) στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με το περιοδικό Electric Literature, πείραμα που συζητήθηκε πολύ και προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

*Η κριτική της εφημερίδας New York Times στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω: www.nytimes.com/2010/08/08/books/review/Martin-t.html?_r=1. Ολόκληρο το διήγημα Some Contemporary Characters μπορείτε να το διαβάσετε στη διεύθυνση thebrooklynink.com/2009/11/30/5809-brooklyn-based-lit-mags-twitter-experiment. Το site του συγγραφέα: www.rickmoodybooks.com. Στα ελληνικά, εκτός από την Παγοθύελλα, κυκλοφορεί και το βιβλίο Η πορφυρή Αμερική (Καστανιώτης, 1998).

Μαρία Ξυλούρη
Σχόλια

Exit mobile version