Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Ben Greenman

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Ben Greenman

Ben Greenman, What He’s Poised To Do. 208 σελίδες, Harper Perennial, 2010.

Η συλλογή διηγημάτων What He’s Poised To Do περιλαμβάνει (ξαναδουλεμένα) τα διηγήματα που κυκλοφόρησαν στο βιβλίο Correspondences του 2008, μια εικαστική έκδοση που ξεχώριζε για τον όμορφο και πρωτότυπο σχεδιασμό της (ένα, μάλιστα, από τα διηγήματα του Correspondences ήταν ανολοκλήρωτο και οι αναγνώστες καλούνταν να ταχυδρομήσουν τη δική τους εκδοχή για το τέλος).
Το What He’s Poised To Do είναι μια πιο συμβατική, ως προς τον σχεδιασμό της, παραλλαγή του Correspondences και περιλαμβάνει μερικά ακόμη διηγήματα. Σε όλα τους, κεντρικό ρόλο παίζει η αλληλογραφία – μέσω του παραδοσιακού ταχυδρομείου και όχι του ηλεκτρονικού. Ο συγγραφέας περιγράφει μια «πειραγμένη» εκδοχή του κόσμου που γνωρίζουμε, και παρουσιάζει μια ποικιλία από ενδιαφέροντες χαρακτήρες, και εξερευνά την απιστία, την αγάπη, την εξέλιξη των δεσμών που ενώνουν τους ανθρώπους, αλλά και όσων τους χωρίζουν, καθώς και τον τρόπο που ο γραπτός λόγος -η αλληλογραφία- προσπαθεί να τα διασώσει όλα αυτά.

* Ο Μπεν Γκρίνμαν (www.bengreenman.com) παρουσίασε και μια δεύτερη συλλογή διηγημάτων μέσα στο 2010, με τίτλο Celebrity Chekhov: σε αυτήν, διάφορες διασημότητες (σελέμπριτι) του σήμερα, όπως για παράδειγμα η Πάρις Χίλτον και η Όπρα Γουίνφρεϊ, μπαίνουν μέσα σε διηγήματα του Τσέχοφ.

Μια διευκρίνιση: Στο προηγούμενο φύλλο παρουσιάσαμε το Tree of Codes του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, ένα βιβλίο κομμένο από το Street of Crocodiles του Μπρούνο Σουλτζ. Δυστυχώς, η συντάκτρια του κειμένου δεν είναι τόσο ικανή στο κόψιμο όσο ο Φόερ, με αποτέλεσμα να κόψει άτσαλα μερικές λέξεις του άρθρου, αντιστρέφοντας το νόημα μιας πρότασης και παρουσιάζοντας το βιβλίο διαφορετικά: Οι προτάσεις του Tree of Codes μοιάζουν να συγκροτούνται σε βάθος σελίδων, κάτι που αλλάζει τελείως την αναγνωστική εμπειρία, αλλά διαβάζονται στη σελίδα. Αυτή η διαγραφή τού «μοιάζουν να» δημιούργησε μια διαφορετική εικόνα για το βιβλίο, το οποίο διαβάζεται κανονικά από σελίδα σε σελίδα.

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Exit mobile version