Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Steven Amsterdam

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Steven Amsterdam

Steven Amsterdam: Things We Didn’t See Coming. 208 σελίδες, Harvill Secker, 2010.

Αμερικανός που ζει στην Αυστραλία από το 2003, ο Στίβεν Άμστερνταμ κάνει ντεμπούτο με ένα μυθιστόρημα συντιθέμενο από εννιά ιστορίες. Στο Things We Didn’t See Coming, οι φόβοι της ανθρωπότητας ενόψει του «ιού της χιλιετίας» (Υ2Κ) το 2000 έχουν πραγματοποιηθεί και οι χαρακτήρες του βιβλίου κινούνται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, το τρομακτικότερο στοιχείο του οποίου είναι ότι δείχνει πιο κοντινό από όσο θα θέλαμε, ίσως, να πιστεύουμε.
Συνδετικός κρίκος των εννιά ιστοριών είναι ο αφηγητής, τον οποίο παρακολουθούμε να περιπλανιέται από συμφορά σε συμφορά και να προσπαθεί να επιβιώσει σ’ αυτόν τον σκοτεινό και διαλυμένο κόσμο από την εφηβεία του –στο ξέσπασμα της καταστροφής δηλαδή– μέχρι τα σαράντα του χρόνια. Με μια γλώσσα απλή, σχεδόν στεγνή, και αφήνοντας πολλά πράγματα –ίσως περισσότερα από όσα θα έπρεπε– αδιευκρίνιστα, ανείπωτα, ο Άμστερνταμ γράφει ένα πολύ ενδιαφέρον και σε αρκετές σελίδες του συναρπαστικό βιβλίο, το βασικότερο πρόβλημα του οποίου φαίνεται να είναι η ανισότητα που το χαρακτηρίζει, με κάποιες ιστορίες να ξεχωρίζουν πολύ από τις άλλες – ανισότητα που το εμποδίζει, τελικά, να λειτουργήσει αρμονικά σαν σύνολο, σαν μυθιστόρημα· αυτό ίσως εξηγεί και το ότι μερίδα της κριτικής και των αναγνωστών αντιμετωπίζουν το βιβλίο σαν συλλογή διηγημάτων. Παρά τα προβλήματα, πάντως, με το Things We Didn’t See Coming μας συστήνεται μια νέα φωνή που έχει πολύ καλές προοπτικές.

* Το Things We Didn’t See Coming κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το 2009. Ένα απόσπασμα από το βιβλίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση www.pla.nsw.gov.au/documents/UTS_Chapters/stevenamsterdam.pdf. Το σάιτ του συγγραφέα: www.stevenamsterdam.com.

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Exit mobile version