Αρχική πολιτισμός παγκόσμιο βιβλιοπωλείο τ.21

παγκόσμιο βιβλιοπωλείο τ.21

David Lipsky
Although Of Course You End Up Becoming Yourself
A road trip with David Foster Wallace
352 σελίδες, Broadway, 2010

Το 1996, το περιοδικό Rolling Stone ανέθεσε στον Ντέιβιντ Λίπσκι να ακολουθήσει για λίγες μέρες τον συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας στην περιοδεία του, για την προώθηση του Infinite Jest, που είχε μόλις κυκλοφορήσει. (Το Infinite Jest θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα και ένα από τα καλύτερα βορειοαμερικανικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.) Το κείμενο εκείνο, τελικά, δεν δημοσιεύτηκε στο περιοδικό.
Μετά την αυτοκτονία του Γουάλας, το 2008, το ενδιαφέρον για τον συγγραφέα έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξηθεί και η κατάληξή του έχει πάρει διαστάσεις «ποπ τραγωδίας», όπως παρατηρεί η κριτικός Λόρα Μίλερ· εν αναμονή της κυκλοφορίας τού τελευταίου του μυθιστορήματος, του The Pale King, το 2011, οτιδήποτε τον αφορά, απ’ το αρχείο των χειρογράφων του και των βιβλίων του -αρχείο που, πρόσφατα, πέρασε στην κατοχή του Πανεπιστημίου του Τέξας- μέχρι την πτυχιακή του εργασία -που θα κυκλοφορήσει κι αυτή σε μορφή βιβλίου το 2011-, γίνεται είδηση, ενώ το έργο του εξακολουθεί να απασχολεί το κοινό. (Το καλοκαίρι του 2009 αρκετοί αναγνώστες διάβασαν παράλληλα το Infinite Jest, συγχρονισμένη ανάγνωση που ονομάστηκε Infinite Summer. Μπορείτε να δείτε την καταγραφή αυτών των αναγνώσεων στο infinitesummer.org.)
Σ’ αυτό το κλίμα εντάσσεται και η κυκλοφορία του Although Of Course You End Up Becoming Yourself –βιβλίου που καταγράφει τις συζητήσεις του Λίπσκι με τον Γουάλας, σ’ εκείνη την περιοδεία του 1996– και γι’ αυτό αντιμετωπίστηκε με κάποια δυσπιστία, με υπόνοιες ότι ο Λίπσκι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον Γουάλας, καθώς και σχόλια για τη δική του τοποθέτηση στο κείμενο, τόσο ως συνομιλητής, όσο και ως επιμελητής. Όπως και να έχει, όμως, το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό παράθυρο στον κόσμο και τη σκέψη ενός από τα πιο κοφτερά μυαλά της νεότερης λογοτεχνίας, διάβασμα που απευθύνεται τόσο στους φανατικούς του Γουάλας, όσο και σε αναγνώστες που μόλις τώρα ανακαλύπτουν τη λογοτεχνία του.

* Κάποια ηχογραφημένα αποσπάσματα των συζητήσεων του Λίπσκι με τον Γουάλας είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο (στη διεύθυνση: www.thetakeaway.org/2010/jul/01/start-conversation-david-lipsky-david-foster-wallace/).

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Exit mobile version