Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Jennifer Egan

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Jennifer Egan

Jennifer Egan, A Visit from the Goon Squad, 288 σελίδες, Knopf, 2010

Το A Visit from the Goon Squad της Αμερικανίδας Τζένιφερ Ίγκαν συντίθεται από διηγήματα· διηγήματα που, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά από μόνα τους, συνθέτουν ένα πολύ καλά οργανωμένο και λειτουργικό σύνολο, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η ανάγνωσή τους ως μυθιστόρημα. Ο ήρωας που συνδέει αυτές τις ιστορίες είναι ο Μπένι, ένας έφηβος μπασίστας με μεγάλη αγάπη για τους Dead Kennedys και το πανκ, γενικότερα. Κάθε ιστορία, μέσα στην αυτονομία της, φωτίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κάτι από τη ζωή του.

Η Ίγκαν περνάει με άνεση από το 1970 στο 2020 και επιδίδεται σε πολλούς πειραματισμούς ως προς το στυλ και τη φόρμα χρησιμοποιώντας, εκτός από πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση, και αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο, που οι περισσότεροι συγγραφείς αποφεύγουν, συστηματικά, εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζει (εδώ χρησιμοποιείται επιτυχημένα). Ακόμα και μια μακροσκελής παρουσίαση PowerPoint επιστρατεύεται προς το τέλος του βιβλίου χωρίς, ωστόσο, σε κανένα σημείο όλα αυτά τα τεχνάσματα να μοιάζουν κινήσεις εντυπωσιασμού.
Η Ίγκαν καταφέρνει να τα θέσει σε κίνηση υπέρ της ουσίας του βιβλίου της: το ανελέητο πέρασμα του χρόνου που είμαστε καταδικασμένοι να βιώνουμε και, μάλιστα, σε μια κουλτούρα ολοένα και πιο κυριαρχούμενη από την τεχνολογία και τη διαφήμιση, και η φθορά ανθρώπων, σχέσεων, συναισθημάτων. Κι όλα αυτά, συνοδεία ενός υπέροχου σάουντρακ, καθώς στο βιβλίο η μουσική κυριαρχεί.

* Το γνωστότερο βιβλίο της Τζένιφερ Ίγκαν είναι, ίσως, το The Keep του 2006. Περισσότερα για τη συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε στο site της, jenniferegan.com.

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Exit mobile version