Αρχική διεθνή Παίζοντας με τη φωτιά

Παίζοντας με τη φωτιά

Του Michael Warschawski. Οι διάφορες δηλώσεις ανώτατων Iσραηλινών αξιωματούχων για πιθανή στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, προκάλεσε πανικό στους παγκόσμιους ηγέτες.

Το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες διέρρευσαν σκόπιμα από τον Ehud Barak στον Nahum Barnea, ένα βετεράνο δημοσιογράφο στην εφημερίδα Yedioth Ahronot, δείχνει ότι επρόκειτο για μια μελετημένη κίνηση και δεν ήταν μια από τις συνηθισμένες διαρροές που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για να τραβήξουν τους τίτλους της επικαιρότητας.
Αν αγνοήσουμε τις φίλο-ισραηλινές και φίλο-πολεμικές δηλώσεις των ρεπουμπλικάνων υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, που συναγωνίζονται για το βραβείο του «καλύτερου φίλου του Ισραήλ», οι αντιδράσεις των άλλων ηγετών του κόσμου, είναι ανησυχητικές. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε για παράδειγμα ότι η χώρα του «ανησυχεί για την πιθανότητα να υπάρχουν στα ιρανικά πυρηνικά σχέδια και στρατιωτικές πτυχές, αλλά εναντιώνεται σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή».
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η ιρανική ηγεσία δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της εξαιτίας των ισραηλινών απειλών. Είναι δε πιθανό να αποφασίσει να ξεκινήσει μια προληπτική επίθεση. Το γεγονός ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι πρόθυμη να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και να ξεκινήσει πόλεμο χωρίς το πράσινο φως της Αμερικής, δείχνει ότι ίσως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή εξαιτίας της ανευθυνότητας της τρέχουσας ισραηλινής ηγεσίας.
Ο Akiva Eldar, ένας από τους πολλούς Ισραηλινούς δημοσιογράφους που ανησυχούν με την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και ορισμένων φίλων της στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ, συνοψίζει τα παραπάνω ως εξής: «Αν οι Αμερικανοί ανησυχούν τόσο πολύ για ένα ”δεύτερο Ολοκαύτωμα” και αν αισθάνονται ότι έχουν εξαντλήσει τις διπλωματικές επιλογές τους, μπορούν παρακαλώ πολύ, να αναλάβουν δράση από μόνοι τους; Αν ο Ομπάμα αντιτίθεται σε μια στρατιωτική λύση, τότε θα πρέπει να σταματήσει το δίδυμο Νεντανιάχου-Μπαράκ, πριν είναι πολύ αργά».
Αυτό είναι κατά βάση το ερώτημα. Ο Ομπάμα αποφάσισε να μη χάσει χρόνο (και ψήφους) πιέζοντας την ισραηλινή κυβέρνηση σε ζητήματα όπως είναι ο επικοισμός. Τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε σε μια ανεπίσημη κουβέντα του με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, όπου αποκάλεσε τον Νεντανιάχου ψεύτη, δείχνουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας του για την συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης.
Τώρα, ο κίνδυνος μιας περιφερειακής σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας, είναι πιο ανησυχητικός από ό,τι είναι οι εποικισμοί. Θα χρησιμοποιήσει άραγε ο Αμερικανός πρόεδρος τη γλώσσα των κυρώσεων προς το Ισραήλ; Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η καταστροφή για τους πολίτες της Μέσης Ανατολής και όλου του κόσμου.
www.alternativenews.org/english 14.11.2011

* O Michael Warschawski είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, συνιδρυτής του Παλαιστινιο-ισραηλινού Alternative Information Center και γνωστός ακτιβιστής.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

 

Σχόλια

Exit mobile version