Αρχική κοινωνία εργασία Πάτρα Δύο εργατικά ατυχήματα σε δύο μέρες

Πάτρα Δύο εργατικά ατυχήματα σε δύο μέρες

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε εργοτάξια της περιοχής
Δύο εργατικά δυστυχήματα –το ένα εκ των οποίων με τραγική κατάληξη– μετρούν σε διάστημα μόλις δύο ημερών οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στην Πάτρα.

Την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, ο 40χρονος οικοδόμος Νίκος Ζαχουλίτης, πατέρας ενός τετράχρονου παιδιού, άφησε την τελευταία του πνοή όταν συνεθλίβη από ασφαλτικό μηχάνημα στο εργοτάξιο της J&P Άβαξ στην Περιμετρική Πατρών.
Μία ημέρα αργότερα, ένας 57χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από το ανυψωτικό μηχάνημα που οδηγούσε, στο εργοτάξιο της Vinci στην Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου. Ο εργάτης που, σύμφωνα με συναδέλφους του, «σώθηκε από θαύμα», μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε καθυστέρηση στη μεταφορά του, καθώς επί τουλάχιστον ένα τέταρτο οι υπεύθυνοι του εργοταξίου έψαχναν να βρουν οδηγό που να μπορεί να οδηγήσει το ασθενοφόρο της εταιρίας.
Το σωματείο του εργοταξίου υπογραμμίζει ότι ο εργαζόμενος δεν είχε το απαιτούμενο δίπλωμα, αλλά και την εμπειρία προκειμένου να εκτελεί τη συγκεκριμένη εργασία. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, οι εργαζόμενοι της Vinci είχαν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία με βασικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των όρων ασφάλειας στο εργοτάξιο.
Για «προαναγγελθέν έγκλημα» κάνει λόγο ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Τσελέπης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό «παρ’ ολίγον δυστύχημα» που έχει συμβεί στο εργοτάξιο τους τελευταίους μήνες. Όπως λέει ο κ. Τσελέπης, στις 27/2/2010, ημέρα Σάββατο, ένας άλλος συνάδελφός του καταπλακώθηκε μέσα σε γαλαρία, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του, εξαιτίας του οποίου βρίσκεται ακόμα και σήμερα εκτός εργασίας. Μάλιστα, η Vinci αρνήθηκε αρχικά να πληρώσει τις απαιτούμενες φυσικοθεραπείες του εργαζόμενου, με τη δικαιολογία ότι τα νοσήλια είχαν ξεπεράσει το ποσό των 20.000 ευρώ που προέβλεπε η ιδιωτική ασφάλεια που καλύπτει την εταιρία, απόφαση που ανακλήθηκε έπειτα από την παρέμβαση του σωματείου.
Τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοτάξια των μεγάλων έργων της Πάτρας, αν και –προς το παρόν, τουλάχιστον– κανένας αρμόδιος φορέας δεν φαίνεται να συγκινείται.
Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Exit mobile version