Αρχική διεθνή Ο «χειμώνας της δυσαρέσκειας»

Ο «χειμώνας της δυσαρέσκειας»

Εν μέσω απειλών έρχεται απεργιακός πυρετός στην Αγγλία.

Είναι χαρακτηριστικός ο σχεδόν απειλητικός τρόπος που οι εφημερίδες παρουσιάζουν στην αγγλική κοινή γνώμη την αναμενόμενη μεγάλη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 30 Νοεμβρίου: «Οι νεκροί θα μείνουν άταφοι και τα σκουπίδια αμάζευτα προειδοποιούν οι ηγέτες των συνδικάτων αναγγέλλοντας σχέδια για το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια γενιά, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα»( Independent 15/9).
Οι κρατικοί αξιωματούχοι εγείρουν το φάσμα του «χειμώνα της δυσαρέσκειας 1978-79, καθώς άλλα 10 συνδικάτα ανήγγειλαν ότι θα θέσουν σε ψηφοφορία το θέμα των απεργιών σε ακόμη 2 εκατ. εργαζόμενους. Η πρώτη ημέρα δράσης –24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις- θα λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Τ. Όσμπορν. Αναμένεται να συμμετάσχει μεγάλο φάσμα εργαζομένων, από ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους μέχρι υπαλλήλους καθαριότητας. Τέσσερα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων και καθηγητών έκαναν μία 24ωρη απεργία τον Ιούνιο και προ ολίγων ημερών το συνδικάτο καθηγητών πανεπιστημίων και κολεγίων ανακοίνωσε ότι τα μέλη του ψήφισαν, με ποσοστό 77%, υπέρ της απεργίας.
Σε συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (TUC) στο Λονδίνο ψηφίστηκε ομόφωνα η συντονισμένη δράση των συνδικάτων, κάτι όχι πολύ συνηθισμένο στη Μ. Βρετανία όπου οι ηγεσίες αποφεύγουν τις μετωπικές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση. Προετοιμάζεται μια μακρά περίοδος απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι το καλοκαίρι του 2012 πρόκειται να διεξαχθούν στο Λονδίνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση, προειδοποιούν τα συνδικάτα.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τις συνδικαλιστικές ενώσεις ότι προχωρούν στον προγραμματισμό απεργιών, ενώ ακόμη διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Δεκέμβριο. Αλλά, μάλλον, φαίνεται ότι η ανοχή ακόμη και των πολύ «προσεκτικών» συνδικαλιστών ηγετών έχει αρχίσει να εξαντλείται…         

Αρ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version