Αρχική αρχείο στηλών media Ο ολοκληρωτισμός των ΜΜΕ έχει εξήγηση και… ανταλλάγματα

Ο ολοκληρωτισμός των ΜΜΕ έχει εξήγηση και… ανταλλάγματα

Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Ολοένα και πιο συχνά, ολοένα και από περισσότερους ακούγεται ως γεγονός το deal μεταξύ της εγχώριας διαπλοκής Μέσων-Τραπεζών και πολιτικών με τα στελέχη της τρόικας, του ΔΝΤ και της γερμανικής υπερκυβέρνησης…

Στο διά ταύτα βρίσκεται η σωτηρία των υπερχρεωμένων, ανεξέλεγκτων, παραδοσιακών Μέσων -κυρίως των εκδοτών τους- και το πέρασμά τους στην νέα κατάσταση πραγμάτων σε ρόλο επικυρίαρχου στο χώρο της ενημέρωσης και χειραγώγησης στην ερημωμένη από κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα Ελλάδα.
Η συμφωνία, όπως λένε στα πολιτικο-δημοσιογραφικά πηγαδάκια, έγινε. Με τον ΔΟΛ και πάλι στο επίκεντρο να έχει ρόλο και συμμετοχή τόσο στο νέο-ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, στους μηχανισμούς κράτους και κόμματος, ενεργό ρόλο επιρροής στη Ν.Δ. και ανώγειες-υπόγειες σχέσεις με τα υπόλοιπα κόμματα-αποκόμματα στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.  Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τα μεγαλύτερα Μέσα διαπλοκής και χειραγώγησης, τηλεοπτικοί σταθμοί και εκδοτικοί όμιλοι είναι καταχρεωμένοι σε τράπεζες. Υπό κανονικές συνθήκες απλά θα έβαζαν λουκέτ ο μετά την «αδυναμία» των τραπεζών να επαναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΔΟΛ -σύμφωνα με τον πρόσφατο ισολογισμό για το 2011- ξεπερνούν τα 209 εκατομμύρια ευρώ, κάτι περισσότερο έχει το Mega των διαπλεκόμενων εκδοτών και επιχειρηματιών, κάτι λιγότερο ο «Πήγασος» του Γ. Μπόμπολα. Με πολύ λιγότερα χρέη, περίπου στα 25 εκατ., έβαλε λουκέτο η Ελευθεροτυπία, για να μην ξεχνιόμαστε.
Και ενώ η Ελευθεροτυπία πασχίζει να επανεκδοθεί διεκδικώντας πάλι το δικό της χώρο και ρόλο στην κατευθυνόμενη βιομηχανία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διοχετεύονται πληροφορίες πως και το Alter δεν αποκλείεται να εκπέμψει! Ναι, ναι, το Alter που παρέμεινε τόσους μήνες κλειστό και τα χρέη των 490 εκατ. ευρώ αφού οδήγησαν σε δεκάδες άλλα λουκέτα εταιριών, ετοιμάζονται να «σβήσουν» με τα γνωστά κόλπα της νομοθεσίας σωτηρίας από πτώχευση.
Και μόνο αυτές οι πληροφορίες φθάνουν για να καταδειχθεί πως το κλειστό επάγγελμα της διαπλοκής στην Ελλάδα είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει ή να ανοίξει στο διεθνές κεφάλαιο και τους δικούς του τρόπους και όρους κίνησης και λειτουργίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η τρόικα και το ΔΝΤ απέσυραν την παρέμβαση τους από την απόπειρα ευρωπαϊκής τάξης στο παντελώς παράνομο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, δεν ενδιαφέρονται ούτε καν για την τύχη που θα έχει εδώ το νέο «παιχνιδάκι» στα ευρωπαϊκά σαλόνια της εξουσίας, τα ψηφιακά νέα Μέσα και την οικονομία τους.
Το κλαμπ διαπλοκής στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για τα δικά τους ΜΜΕ. Τα ανταλλάγματα είναι προφανή και εξώφθαλμα. Τα Μέσα, κανάλια, εφημερίδες, μεγαλοστελέχη δημοσιογραφίας και μηχανισμοί πληροφόρησης με όποιο Μέσο και αν διαχέονται, έντυπο ή ηλεκτρονικό, λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της τρόικας, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και σχηματισμών. Διαβλέπουν, δε, πως η μέρα της απολαβής δεν είναι μακριά. Η κατά αυτούς, «επιτυχία» του PSI θεωρείται πως θα ανοίξει πάλι τον κρουνό της δανειοδότησης, των ομολογιακών δανείων και της επαναχρηματοδότησης των μιντιακών εταιριών τους. Και σε αυτή τη διαδικασία οι ισχυροί της διαπλοκής εξυπηρετούν με σαφήνεια και προσήλωση και έναν δικό τους στόχο. Να εξαφανίσουν από την αγορά τους «μικρούς», άσχετα αν είναι στην ίδια μνημονιακή πλευρά ή έχουν διαφορετική φωνή.

 

Σχόλια

Exit mobile version