Αρχική κοινωνία Ο «Ξένιος Ζευς» χτυπάει τη Λέσβο

Ο «Ξένιος Ζευς» χτυπάει τη Λέσβο

Να παρθούν πρωτοβουλίες στήριξης των προσφύγων

Πληθαίνουν κάθε μέρα οι αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Το προσωρινό κλείσιμο των ροών από τον Έβρο, ξανάνοιξε και πάλι τη θαλάσσια πύλη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Καθημερινά πια, δεκάδες απελπισμένοι άνθρωποι παιδιά, έγκυες γυναίκες, εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι φτάνουν με βάρκες και φουσκωτά από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Αδιαχώρητο στα αστυνομικά τμήματα του νησιού
Οι νέες αυτές ροές προσφύγων έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αλλά και σε όλους σχεδόν τους αστυνομικούς σταθμούς του νησιού, σε χώρους των οποίων στοιβάζονται προς το παρόν -σε άθλιες πραγματικά συνθήκες- δεκάδες άνθρωποι, ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς καμία υποδομή.
Για το θέμα αυτό ήδη παρεμβαίνει δυναμικά η τοπική κοινωνία, ζητώντας άμεσα λύσεις. Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με επικεφαλής το βουλευτή του νομού, Γιάννη Ζερδελή, επισκέφθηκε το κτίριο της Αστυνομίας και είδε από κοντά πώς έχει η κατάσταση. Σε δήλωσή του στην τοπική εφημερίδα ο Γιάννης Ζερδελής είπε: «…Αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης κρατούνται περισσότεροι άνθρωποι από όσοι προβλέπεται, ενώ δεν διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, αφού οι χώροι αυτοί έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικές προδιαγραφές. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, επισημαίνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι. Πολύ σοβαρό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι σε ολόκληρη τη Λέσβο κρατούνται πολλοί Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι κυνηγημένοι από τη βία του πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους αναζητούν άσυλο και στη χώρα μας. Ενώ ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε προσφυγικό κύμα από τη Συρία, του οποίου ένα μεγάλο μέρος θα περνούσε στην Ελλάδα, για άλλη μια φορά φάνηκε η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις… Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάμε να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι υπηρεσίες καταγραφής και ασύλου, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, να γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Εκκλησία κ.λπ.) πρωτοβουλίες για την άμεση ανακούφιση των προσφύγων με γνώμονες τον ανθρωπισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αδιαφορεί η Αυτοδιοίκηση
Παράλληλα, μια σειρά οργανώσεις και φορείς των κατοίκων της Λέσβου, όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και «Αγκαλιά» έχουν πάρει πρωτοβουλίες στήριξης των προσφύγων και πιέζουν για λύσεις. Αντίθετα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο μέσω του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, όσο και του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, δείχνει να μη θέλει να αναμειχθεί. Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Αγκαλιάς» Γιώργος Τυρίκος Εργάς είπε: «Καλούμε όλους τους αρμόδιους σε άμεση, επιτακτική και δίχως καθυστέρηση δράση για να γλιτώσουμε από χειρότερες καταστάσεις.
Μια δράση όπου χρειάζεται, πρακτικά, κάποιος να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του νησιού γύρω από ένα τραπέζι και να δει τι μπορούμε όλοι μαζί, ως συλλογικότητες, να καταφέρουμε. Τα ΜΜΕ ας προβάλλουν το θέμα με την αρμόζουσα βαρύτητα».
Το ζήτημα τ ης α διαφορίας των τοπικών Αρχών επισημαίνει και η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». «Την περασμένη βδομάδα», τονίζει σε ανακοίνωσή της, «στη σύσκεψη που κάλεσε ο περιφερειάρχης για το πρόβλημα, με θλίψη διαπιστώσαμε την αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας να σταθεί αρωγός στο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, επικαλούμενη αναρμοδιότητα. Η εκλεγμένη, όμως, Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει από το θεσμικό ρόλο της την υποχρέωση να παρεμβαίνει σ’ όλα τα προβλήματα -είτε έχει είτε δεν έχει αρμοδιότητες- να τα αναδεικνύει, να πιέζει και να συνδράμει, όσο είναι δυνατόν, για την ταχύτερη δυνατόν λύση τους. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει δώσει ούτε ένα ποτήρι νερό στους ταλαίπωρους αυτούς συνανθρώπους μας! Επισημαίνουμε, επίσης, ότι τίποτα δεν εμποδίζει την άμεση συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Ασύλου που προβλέπει η νομοθεσία…».
Όμως όπως όλα δείχνουν, το κύμα των μεταναστών ολοένα και διογκώνεται. Μπορεί η Τοπική μας Αυτοδιοίκηση να αδιαφορεί, όμως το νησί θα ζει με το πρόβλημα. Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι απόκληροι, αφού τα διαθέσιμα καταλύματα της αστυνομίας δεν επαρκούν για την κράτησή τους; Είναι προτιμότερο να περιφέρονται στα πάρκα και τις πλατείες χωρίς καμία φροντίδα και έρμαια της κάθε μορφής εγκληματικότητας; Μοιραία η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες. Όσο αδιαφορεί τόσο το χειρότερο για τους δημότες.                           

Δ.Μ.

 

Σχόλια

Exit mobile version