Αρχική πολιτική Ο νέος σύμβουλος-επιτηρητής…

Ο νέος σύμβουλος-επιτηρητής…

Η επιλογή του Τομάζο Παντόα Σκιόπα δεν είναι μια κίνηση τυχαία και εκτός των προγραμματισμένων και πραγματοποιούμενων επιλογών της ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου. Όλο και συχνότερα, σε όλο και πιο επιτελικές θέσεις προωθούνται άνθρωποι και πρόσωπα-κλειδιά της σύγχρονης χρηματιστικής ελίτ και των οργανισμών που την αποτελούν.

Πρόκειται για άτομα που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς, σε θέσεις οικονομικής και πολιτικής ευθύνης σε υπουργεία και κυβερνήσεις άλλων χωρών. Πρόκειται για άτομα ταγμένα ψυχή τε και σώματι στην υπηρεσία της διεθνούς χρηματιστικής ελίτ, που εμφορούνται από έντονα νεοφιλελεύθερα δόγματα και δεν δίνουν καμιά σημασία στον κόσμο της εργασίας και στην ανόρθωση της οικονομίας. Το βιογραφικό και η πορεία του νέου υπερσυμβούλου που θα εισηγείται και θα ελέγχει μέτρα και ρυθμίσεις για την οικονομία, του πρώην υπουργού οικονομικών της Ιταλίας, είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό: Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και αναμείχθηκε σε σκάνδαλο με την περιβόητη Goldman Sachs, πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Σήμερα, είναι πρόεδρος της Notre Europe, Πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Έχει διατελέσει γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89), πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της Ε.Ε. (1988-1991), πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05). Πέρα από αυτά, ήταν και είναι συχνός επισκέπτης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Εκεί, φαίνεται, ότι γνωρίστηκε και στήθηκε όλη η δουλειά με τους Έλληνες τροφίμους της κακόφημης Λέσχης… Τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, την Α. Διαμαντοπούλου, τον Ο. Κυριακόπουλο, τον Δ. Παπαλεξόπουλο, την Ντ. Μπακογιάννη, τον Γ. Αλογοσκούφη, τον Γ. Δαυίδ, τον Λ. Τσούκαλη…
Περιμένει κανείς κάτι καλό από την νέα πρόσληψη;
Κ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version