Αρχική διεθνή Ο κόσμος ανάποδα…

Ο κόσμος ανάποδα…

Ακόμα «σαπίζουν» στις φυλακές των ΗΠΑ οι 5 Κουβανοί πατριώτες.
Του Ερρίκου Φινάλη.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: Π.χ. ότι η Κούβα φιλοξενεί μια τρομοκρατική οργάνωση Βορειοαμερικανών αντικαθεστωτικών η οποία βάζει βόμβες σε επιβατηγά αεροπλάνα και ξενοδοχεία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ στέλνουν μια ομάδα εθελοντών στην Αβάνα, η οποία διεισδύει στην τρομοκρατική οργάνωση και συλλέγει αποδείξεις. Έπειτα η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσιάζει τις αποδείξεις στις κουβανικές υπηρεσίες ασφαλείας και απαιτεί τη σύλληψη των τρομοκρατών (είπαμε, υπόθεση εργασίας κάνουμε – αν το σενάριο ήταν αληθινό, τα στρατιωτικά «αντίποινα» επί δικαίων και αδίκων θα ήταν πολύ πιθανότερα από μια πολιτισμένη συνάντηση…). Συνεχίζουμε το σενάριο: Και πώς αντιδρούν οι Κουβανοί; Αντί να συλλάβουν τους τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι για μαζικές δολοφονίες αμάχων πολιτών, εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που τους παρείχαν οι ΗΠΑ για να συλλάβουν τους 5 εθελοντές οι οποίοι αποκάλυψαν τους τρομοκράτες. Μετά, δε, από παρωδία δίκης, τους καταδικάζουν για «κατασκοπεία και σχετιζόμενα αδικήματα» σε ποινές από 15ετή κάθειρξη ως δις ισόβια, στερώντας τους συχνά ακόμη και το δικαίωμα επίσκεψης από τις οικογένειές τους.

Ας επιστρέψουμε τώρα στον πραγματικό κόσμο (τον… αναποδογυρισμένο): Στη δεκαετία του ’90 πέντε Kουβανοί εθελοντές φτάνουν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, διεισδύουν στις πιο επικίνδυνες οργανώσεις κουβανών αντικαθεστωτικών (τις οποίες η Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά ενοχλεί), και συλλέγουν αποδείξεις. Τον Ιούνιο του 1998 η κουβανική κυβέρνηση καλεί το FBI στην Αβάνα και παραδίδει όλες τις αποδείξεις για την τρομοκρατική «δράση» των συγκεκριμένων οργανώσεων. Το FBI εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου καταφέρνει να συλλάβει… ποιους; Όχι τους τρομοκράτες, αλλά τους πέντε εθελοντές οι οποίοι τους ξεσκέπασαν! Σήμερα, 13 χρόνια μετά, οι πέντε κουβανοί παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Κι ας έχει αποκαλυφθεί όλη η κωμωδία της αρχικής δίκης στο Μαϊάμι, η οποία εξάλλου το 2005 ακυρώθηκε από ανώτερο αμερικανικό δικαστήριο – για να ακυρωθεί σχεδόν αμέσως και η… ακύρωση, κατόπιν έφεσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ώστε να παραμείνουν φυλακισμένοι οι πέντε κουβανοί! Η αμερικανική «Δικαιοσύνη» σε όλο της το μεγαλείο-μονόφθαλμη, υποκρίτρια, και κουφή (αφού ακόμη και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να διορθώσουν την αδικία, αμφισβητώντας ότι οι πέντε «κατάσκοποι» είχαν μια στοιχειωδώς δίκαιη και αντικειμενική δίκη).
Στο μεταξύ συνεχίζεται η πολύμορφη διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωσή τους, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους 10 κάτοχοι του Bραβείου Νόμπελ, 110 μέλη του βρετανικού Kοινοβουλίου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως η Σούζαν Σάραντον και ο Όλιβερ Στόουν και εκατοντάδες ακόμη προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

Στο επόμενο φύλλο: Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των 5 κουβανών.

https://www.freethefive.org/
https://www.antiterroristas.cu/
https://www.thecuban5.org/

Σχόλια

Exit mobile version