Αρχική κοινωνία Ο θάνατος ενός 44χρονου και η μισή αλήθεια του Λιμενικού

Ο θάνατος ενός 44χρονου και η μισή αλήθεια του Λιμενικού

Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα στην κοινωνία της Μυτιλήνης.

Ένα πολύ περίεργο ναυτικό ατύχημα εξελίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 3/7/2010, λίγο έξω από το Λιμάνι της Μυτιλήνης. Ένας νέος άνθρωπος, 44 χρονών, ο Άρης Κουμπάς, πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τη ζωή του, μέσα σε μια βάρκα. Ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος, φέρεται -σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος- ότι πήρε μέρος στο περίεργο ατύχημα.

Από δημοσιεύματα διέρρευσε πως στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος επέβαιναν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΣΕΑ, της ίδιας γραμματείας, επιστρέφοντας από τη Χίο. Απ’ τα ίδια δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε πως η «προγραμματισμένη αποστολή» του σκάφους του Λιμενικού ήταν η μεταφορά του κυβερνητικού στελέχους στη Χίο, για να απευθύνει χαιρετισμό στην «…πανελλαδική συνάντηση φουσκωτών σκαφών».

Σύγκρουση «μυστήριο»
Η επίσημη εκδοχή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ότι «το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Μυτιλήνης, προερχόμενο από Χίο, διέκρινε σε απόσταση λίγων μέτρων, να κατευθύνεται προς το μέρος του, άγνωστο ταχύπλοο σκάφος, άνευ επιβαινόντων και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, με κίνδυνο σύγκρουσης». Αμέσως, σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος «ο κυβερνήτης του πλωτού πραγματοποίησε κατάλληλο ελιγμό αποφυγής και έκανε κράτηση των μηχανών, αλλά το ακυβέρνητο ταχύπλοο, αφού είχε μία επαφή με την πρωραία δεξιά πλευρά τού σκάφους του Λιμενικού, συνέχισε την ανεξέλεγκτη πορεία του, προς την ακτή… Την Κυριακή το πρωί εντοπίστηκε το πτώμα ενός άντρα να επιπλέει στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από την παραλία του αεροδρομίου Μυτιλήνης».

Αναπάντητα ερωτηματικά
Στην τοπική κοινωνία οι συνθήκες του θανάτου του Άρη Κουμπά, που ήταν ένας δραστήριος και αγαπητός άνθρωπος, προξένησαν μεγάλη αναστάτωση και αναπάντητα, προς το παρόν, ερωτηματικά. Τα ερωτηματικά σχετίζονται, κυρίως, για τους λόγους που στο αναλυτικότατο δελτίο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν αναφέρεται πουθενά ότι στο σκάφος του Λιμενικού επέβαινε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης. Ποιος και γιατί έδωσε εντολή να κρυφτεί το γεγονός αυτό που, εκ των υστέρων, και αφού διέρρευσε στον Τύπο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο κ. Χαλκιώτης; Ο ίδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου, μάλιστα, μετά το σάλο που προκλήθηκε, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην οποία, αντί να διαφωτίζει τα πράγματα και να δώσει απαντήσεις, δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά.
Η κηδεία του άτυχου Άρη Κουμπά έγινε μέσα σε αφόρητο πόνο και θλίψη από τους οικείους του, αλλά και με έκδηλη την ανησυχία στην κοινή γνώμη της πόλης, μήπως το θέμα «κουκουλωθεί», ως συνήθως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζητά από την κυβέρνηση και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αιγαίου να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, για το αν υπήρχε προγραμματισμένη αποστολή του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος και γιατί αυτή η προγραμματισμένη αποστολή περιελάβανε τον κ. Χαλκιώτη. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, για μια ακόμη φορά, είναι εκτεθειμένος από τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών που προΐσταται, αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει να εξηγήσει στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη μας αλλά και στο σύνολο των Λέσβιων Πολιτών, γιατί ο κ. Δημήτρης Χαλκιώτης αποσιώπησε το γεγονός, ενώ φέρεται από δημοσιεύματα να είναι παρών στην όλη επιχείρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δέκα μήνες μετά…
Πολλά σχόλια, όμως, έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Μυτιλήνης και το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας μετακινήθηκε με σκάφος του Λιμενικού σε περίοδο οικονομικής κρίσης, προκειμένου να χαιρετίσει σε μια… πολιτιστική εκδήλωση. Εκείνο που σχολιάζεται, έντονα, είναι ότι δέκα μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός περί νέας αντίληψης στο τρόπο άσκησης της εξουσίας (κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μετακινήσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι αυτές θα είναι …όπως και των απλών πολιτών), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου χρησιμοποιεί το σκάφος του Λιμενικού ως ταξί για τις μετακινήσεις του, τη στιγμή που το Σάββατο, νωρίς το πρωί, υπήρχαν δρομολόγια με πλοία της γραμμής, ενώ και το ίδιο βράδυ το «Νήσος Χίος» είχε δρομολόγιο που συνέδεε τη Χίο με τη Μυτιλήνη.
Δ.Μ.

 

Σχόλια

Exit mobile version