Αρχική πολιτική Ο δήμαρχος υποθήκευσε και τους μισθούς των εργαζομένων

Ο δήμαρχος υποθήκευσε και τους μισθούς των εργαζομένων

Ο Δήμος Μυτιλήνης στην εποχή του Μνημονίου.

«Χάλασε κόσμο» ο απερχόμενος δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόσφατα νεοεκλεγείς με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η απόρριψη μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη ενός δανείου από την Εμπορική Τράπεζα, ύψους 3.200.000 ευρώ, που κατ’ αυτόν θα έλυνε τα προβλήματα των χρεών του Δήμου Μυτιλήνης.

Δηλώνει ότι θα «κλείσει» την Τρίτη 8/12 τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη του δανείου και «προβάλλει» το γεγονός πως 100 συμβασιούχοι του Δήμου, παραμένουν απλήρωτοι για 8 μήνες και δεν θα πληρωθούν, αν ο Δήμος δεν πάρει το δάνειο. Την ίδια ώρα και στις ίδιες του δηλώσεις ο κ. Γιακαλής αναγνωρίζει πως το υπουργείο Εσωτερικών περιέκοψε από τις τακτικές αποδοχές του Δήμου Μυτιλήνης 4.000.000 ευρώ το 2010, λόγω Μνημονίου, αλλά αυτό για τον κ. Γιακαλή είναι «αναγκαίο κακό».

Η αλήθεια και η σκόπιμη παραποίηση
Με την 553/2010 απόφαση του, που λήφθηκε με 14 ψήφους σε σύνολο 27 μελών, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αποφάσισε αφενός μεν να μετατρέψει σε δάνειο ένα λογαριασμό over draft που διατηρούσε από παλιά, σε Εμπορική Τράπεζα σε κανονικό δάνειο ύψους 1.700.000 ευρώ και αφετέρου να συνάψει επιπλέον νέο δάνειο ύψους 1.490.000 ευρώ για τη «εξόφληση λειτουργικών δαπανών παρελθουσών χρήσεων».
Και για τα δύο δάνεια προϋπόθεση είναι η «εκχώρηση» στη τράπεζα ως υποθήκη, ποσού που με τα σημερινά δεδομένα φτάνει τα 450.000 ευρώ το χρόνο, από τα τακτικά έσοδα του δήμου, δηλαδή υποθηκεύει και τους μισθούς του μόνιμου προσωπικού. Κι όλα αυτά τη στιγμή, που είναι σ’ όλους γνωστό πως ο νέος Δήμος Λέσβου, που θα αντικαταστήσει τον Δήμο Μυτιλήνης και τους άλλους 12 δήμους της Λέσβου, από 1/1/2011 θα έχει χρέη πάνω από 25 εκατ. ευρώ.
Όπως ήταν φυσικό, το σωματείο των εργαζομένων αντέδρασε και με απόφαση της γενικής του συνέλευσης προχώρησε σε κινητοποιήσεις.

Οι απλήρωτοι συμβασιούχοι…
Στον Δήμο Μυτιλήνης δούλευαν μέχρι πριν λίγο καιρό πάνω από 100 συμβασιούχοι. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν ήδη 6, 7 και 8 χρόνια δουλειάς. Έχουν μείνει πια ελάχιστοι λόγω λήξης των συμβάσεών τους κι αυτοί στο τέλος του χρόνου θα απολυθούν. Οι υπόλοιποι έφυγαν απλήρωτοι και δυστυχώς με σκυμμένο το κεφάλι. Κι ενώ είχαν μπει σε μια διαδικασία διεκδικήσεων, έφτιαξαν σωματείο, πάλευαν τα δικαιώματα τους, τη κρίσιμη στιγμή πίστεψαν πως δεν γίνεται τίποτα. Πίστεψαν πως η λύση είναι στα λόγια του δημάρχου. Κι αντί να τα βάλουν με τον πραγματικό ένοχο –τη κυβερνητική πολιτική και τους ντόπιους υποστηρικτές της– νόμισαν πως αντίπαλοι τους είναι οι μόνιμοι συνάδελφοί τους που αντιπάλευαν το δάνειο και την υπερχρέωση του δήμου.

…και οι πραγματικοί ένοχοι
Από το Γενάρη, λοιπόν, είτε πάρει, είτε δεν πάρει ο Δήμος Μυτιλήνης το δάνειο, θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί, θα σταματήσουν λόγω οφειλών τα περισσότερα τα έργα, τα απορριμματοφόρα δεν θα έχουν πετρέλαιο να κινηθούν, οι υπόλοιποι συμβασιούχοι θα φύγουν, θέσεις μονίμων υπαλλήλων θα κινδυνεύσουν, οι μισθοί του προσωπικού θα μπουν στην επισφάλεια, οι υπηρεσίες θα αδυνατούν να λειτουργήσουν, ενώ ιδιώτες είναι προ των πυλών για να πάρουν τα «φιλέτα» των υπηρεσιών που θα αδυνατεί να παράσχει ο δήμος.
Και δεν θα φταίνε γι’ αυτό οι εργαζόμενοι.
Θα φταίει το γεγονός πως ο Καλλικράτης μόνο στον Δήμο Μυτιλήνης το 2011 λόγω Μνημονίου θα φέρει 6.000.000 ευρώ λιγότερα και το 2013 8.000.000 ευρώ λιγότερα. Κι αυτά δεν αναπληρώνονται ούτε με δάνεια, ούτε με «ευχολόγια».
Μόνη λύση η απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο και τους υπηρέτες του. Αυτό προσπαθεί να αποκρύψει ο κ. Γιακαλής με τους «άσφαιρους» λεονταρισμούς του.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όμως οι εργαζόμενοι, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αλλιώς θα περιμένουμε από τις τράπεζες και τους δανειστές μας ένα «κομμάτι ψωμί», που όσο περνά ο καιρός, όλο και πιο ξερό θα γίνεται.

* Ο Δημήτρης Μάντζαρης είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου.

 

Σχόλια

Exit mobile version