Ως αδαής ζηλωτής του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον επέλεξε, τελικά, να… συνταξιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παρά την πληροφόρηση, τις ύστατες εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας και παρά τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δικτύου των δημάρχων των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, των μεγάλων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

Βεβαίως και είχε τυπική υποχρέωση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, να παραστεί στην ένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποτροφιών Bellevue. Όμως, δεν ήταν καθόλου υποχρεωμένος και να υπογράψει δήλωση προθέσεων για τη σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και ουσιαστικά να ευλογήσει το Ελληνικογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, για τη δράση και τις σκοπιμότητες του οποίου είχε λάβει πλήρη ενημέρωση.

Δεν ήταν καθόλου υποχρεωμένος να κάνει λόγο για «αποκάθαρση της Ιστορίας από πολλά που βαρύνουν αλλά δεν είναι πραγματικότητα»! Να συνταυτιστεί, δηλαδή, πλήρως με την ανιστόρητη έκφραση του Γερμανού πρέσβη, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των γερμανικών αποστολών στην Ελλάδα: «Ένα Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία του παρελθόντος». Για την επεξεργασία του παρελθόντος, για τον χειρουργικό καλλωπισμό της Ιστορίας, για την οικοδόμηση της Κοροϊδίας! Χρηματοδοτώντας θεματικές εκθέσεις, δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Αυτό συμπυκνώθηκε κατά κάποιον τρόπο και στη διατύπωση του Μανωλη Γλέζου, ότι «βαθμηδόν προωθείται ως θέμα του δημόσιου διαλόγου η θέληση της Γερμανίας να προσφέρει “μεγαλόψυχα” βοήθεια σε Μαρτυρικούς Δήμους και Χωριά, αρνούμενη ταυτοχρόνως αποζημιώσεις, επανορθώσεις και τις λοιπές υποχρεώσεις της». Φρέσκια δεν παραμένει ακόμη στη μνήμη μας και η πρόσκληση-πρόκληση του Γερμανού πρεσβευτή προς τους ελληνικούς δήμους να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης απευθείας προς το uπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας;

Η ευρεία πλειοψηφία των δημάρχων και των εκπροσώπων των Μαρτυρικών Δήμων είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον του ταμείου αυτού, εκφράζοντας σοβαρότατες ενστάσεις για τη σκοπιμότητα και τους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης για την εθνική υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Το χαρακτήρισαν μάλιστα δούρειο ίππο των γερμανικών συμφερόντων και κάλεσαν τη Γερμανία να αναλογιστεί τις ευθύνες της για το δράμα της Ελλάδας.

Ο δε Μανώλης Γλέζος έκανε εγκαίρως την έκκληση στον Κάρολο Παπούλια «να μη δεσμευθεί η χώρα μας -που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε δυσμενή θέση, λόγω της οικονομικής κρίσης- έναντι της Γερμανίας, με συμφωνίες που μπορούν να υποβαθμίσουν την ισχύ των απαράγραπτων εθνικών μας απαιτήσεων».

Ο Κάρολος Παπούλιας αντέταξε, «σθεναρά», από το Βερολίνο, την «ανάγκη συνειδητοποίησης ότι το μέλλον των δύο χωρών είναι κοινό». Η «ανάγκη» του Προέδρου μας, τελικά, προτρέχει της… συνειδητοποίησης!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!